Mette Mo Jakobsen er ny prodekan for utdanning

Mo Jakobsen brenner blant annet for et godt samarbeid mellom utdanning, forskning og arbeidslivet. Hun startet i jobben ved Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi i september.

MANGFOLD VIKTIG. Den nye prodekanen tror alle yrker har nytte av ulike perspektiver, og mener at et mangfold av personer med ulik bakgrunn, kompetanse og erfaring bidrar positivt til dette. Foto: Nina Fredheim/HiØ.

Mo Jakobsen kommer til Høgskolen i Østfold fra jobben i Universitets- og høgskolerådet (UHR) der hun har hatt ansvar for den strategiske enheten matematikk, naturvitenskap og teknologi og medansvar for den strategiske enheten økonomi og administrasjon.

I UHR var hun også involvert i prosjektet IKT-sikkerhet som fikk finansiering av Kunnskapsdepartementet.

Opptatt av samarbeid og mangfold

Mo Jakobsen forteller at hun har jobbet nært med industri, næringsliv, arbeidsliv helt fra studietiden.

– Slik jeg ser det er dette samarbeidet nødvendig for at vi alle skal kunne bidra til en god utvikling. Jobbene mine har gitt meg en svært bred erfaring med samarbeid med mange ulike bedrifter og bransjer, også på tvers av ulike fagområder, sier hun.

– For meg er det også viktig å gjøre en jobb som jeg føler virkelig betyr noe i et større perspektiv, og derfor tror jeg at mitt bidrag i utdanning, med min åpne og samarbeidsorienterte holdning er nyttig, sier hun.

Mo Jakobsen har også et ønske og et håp om at ingeniørutdanning skal bli et mer interessant studievalg for jenter.

– Jeg tror alle yrker har nytte av ulike perspektiver, og det vil et mangfold av personer med ulik bakgrunn, kompetanse og erfaring gi, mener hun.

Bred bakgrunn

Mo Jakobsen har ingeniørfaglig bakgrunn fra NTH, nåværende NTNU, der hun også har tatt en doktorgrad i integrert produktutvikling.

– I arbeidet med min doktorgrad, og senere som ansvarlig for industriprosjekter og økodesign ved Institutt for Produktdesign ved NTNU der jeg har vært ansatt som førsteamanuensis, har jeg jobbet tett med arbeids- og næringsliv, også i Østfold, forteller Mo Jacobsen.

Hun forteller om en variert bakgrunn der hun blant annet har vært dekan for Produktdesign og studieleder for elektro og maskin, ved det som nå heter OsloMet Storbyuniversitetet.

Mo Jakobsen har også jobbet i Kunnskapsdepartementet og i UHR med oppfølging og utvikling av nasjonale retningslinjer for ingeniørutdanning.

Mo Jakobsen har fortsatt en bistilling som professor innen produktutvikling og prosjektbasert læring ved Universitetet i Agder.

Hva ser du frem til i den nye jobben?

– Først å fremst ser jeg fram til å jobbe med utvikling av utdanning sammen med alle her på Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi.

Er det noe som virkelig kan skape utvikling og forandring er det utdanning. Det de ferdige kandidatene bringer med seg ut i arbeidslivet er det som vil prege samfunnsutviklingen fremover.

– For meg starter all god utvikling med god kjennskap til det som skal videreutvikles. Dette ser jeg fram til å få, gjennom møte med instituttene, studieprogrammene, alle de som jobber der og studentene, og sammen skal vi finne frem til hvor veien går videre. Det gleder jeg meg veldig til, forteller Mo Jakobsen.

Hvilke saker ønsker du fokusere på fremover?

– Jeg har nylig vært gjennom omfattende kreftbehandling, så jeg må «skynde meg sakte fremover». Sammen med Dekanat og ledergruppen ved fakultetet vil vi gjøre prioriteringene underveis. Det å bringe inn min kompetanse i pågående arbeid, der den kan komme til god nytte for fakultetet, blir det viktigste fokuset nå, sier hun.

Kort om Mette Mo Jakobsen

  • Opprinnelig fra Grålum, Sarpsborg, og kjente «Tune-teknikeren» fra hun var barn.
  • Hytte i Torsøkilen.
  • Gift med Per og har 4 barn.
  • Barnebarn nummer 2 er på vei.
  • Familien og alt som skjer i den, friluftsliv, kultur, teater, hytteturer og venner er det som fyller fritiden.
  • Glad i å oppleve nye steder, og Geocaching er en aktivitet som har ført henne til mange ukjente steder.
  • Da barna var små etablerte hun og mannen stiftelsen Aurora sammen med flere andre foreldrepar og startet privat barnehage.
  • Har bodd til sammen 4 år i Tyskland med familien. Det startet med praksisopphold i Nürnberg, og utvekslingsopphold i Erlangen i studietiden, og senere undervisnings- og forskningssamarbeid.

Les også: 

Nå er høgskolens nye toppledelse på plass

HiØs nye instituttledere er på plass

Her er HiØs prodekaner

Av Nina Fredheim
Publisert 29. sep. 2022 12:45 - Sist endret 5. nov. 2022 04:50