Nå er høgskolens nye toppledelse på plass

I august bytter Høgskolen i Østfold ut dagens avdelinger med helt nye fakulteter og institutter. Nå er alle topplederne som skal sette omorganiseringen ut i livet på plass. 

DISSE SKAL STYRE "NYE" HIØ: Fra høsten av er en knippe nye toppledere på plass ved Høgskolen i Østfold og skal styre utdanningsinstitusjonen inn i en ny hverdag med fakultets- og instituttstruktur. Rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen (øverst fra venstre) blir leder for prorektor Annette Veberg Dahl, prorektor Kristi Grønvold Bache, dekan Irina Engeness (nederst fra venstre), dekan Harald Holone og dekan Randi Magnus Sommerfelt. (Fotocollage: HiØ)

Fra 1. august 2021 er det bestemt at dagens fem avdelinger ved høgskolen skal organiseres i tre større fakultet med tilhørende institutter. Fakultetene ved HiØ blir:

  • Fakultet for helse, velferd og organisasjon (HVO) – ca.2000 studenter
  • Fakultet for lærerutdanninger og språk  (LUS)- ca.2700 studenter
  • Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi (IIØ) – ca.1850 studenter

Nå er det klart hvem som skal lede de nye fakultetene fra samme dato. Disse er:

Harald Holone - dekan Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi
Randi Magnus Sommerfelt - dekan Fakultet for helse, velferd og organisasjon
Irina Engeness - dekan Fakultet for lærerutdanninger og språk 

I tillegg til de nye dekanene er det også tilsatt to prorektorer. Disse er:

Annette Veberg Dahl - prorektor utdanning 
Kristi Grønvold Bache (ekstern) - prorektor forskning og formidling

Sterke, interne kandidater

Rektor ved HiØ, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen vil ha lederansvar for de nye dekanene og prorektorene. Sammen med han vil de utgjøre toppledelsen ved Høgskolen i Østfold fra høsten 2021.

- Jeg er veldig glad for å konstatere at vi nå har både rektoratet og de nye dekanene på plass og at samtlige av de innstilte kandidatene har takket ja til tilbudet, sier han.

Fire av de fem nye lederne jobber i dag ved Høgskolen i Østfold, blant disse Harald Holone som er dekan ved Avdeling for informasjonsteknologi. Holone har lang fartstid ved HiØ og opplyser at han ønsker å fortsette å bidra til en ytterlige styrking av HiØ som kunnskapsleverandør til regionen. 

"Sammen skal vi ta fatt på et spennende og krevende arbeid som skal styrke høgskolens posisjon som en viktig aktør både innenfor høyere utdanning og forskning, men også som en viktig samarbeidspartner for samfunns- og næringsliv."
Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, rektor Høgskolen i Østfold

 

Profilbilde dekan
Blir dekan for Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi: Harald Holone 

Holone gleder seg til å ta fatt på lederjobben for det nye fakultet som innebærer ansvar for hundre ansatte. 
- Jeg ser frem til å bli bedre kjent med de instituttene i fakultetet jeg ikke kjenner like godt som dagens Avdeling for informasjonsteknologi, der jeg kommer fra. Jeg gleder meg til  møte både ansatte og studenter, slik at vi sammen kan videreutvikle vår aktivitet i fakultetet, sier han. 

 

Randi Sommerfelt blir leder for 130 ansatte ved det nye fakultetet for helsefag, velferd og organisasjon. Hun kommer fra jobben som studieleder på studieretning Helse ved Avdeling for helse- og velferd hvor hun har vært siden 2017. Hun sier motivasjonen for å søke den spennende toppjobben var «et genuint ønske og ambisjon om å videreutvikle Høgskolen som en solid og tydelig kunnskapsinstitusjon og samfunnsaktør». 

Profilbilde dekan
Blir dekan for Fakultet for helse, velferd og organisasjon: Randi Sommerfelt

Etter flere år som studieleder ser hun frem til å ta fatt på nye oppgaver. 

- Det er så mange spennende, gode og dyktige fagmiljø og mennesker her som brenner for sine fag, profesjoner, forskning og studenter, noen kjenner jeg godt og andre gleder jeg meg til å bli bedre kjent med. Jeg gleder meg til å jobbe med alle våre dyktige og flotte ansatte som gjør en fantastisk jobb hver eneste dag både med å utdanne gode profesjonsutøvere og drive viktig forskning, og til å jobbe i tett samarbeid med alle våre samarbeidspartnere i samfunnet – og ikke minst studentene våre - for å tilby utmerkede utdanninger og forskning av høy kvalitet, sier Sommerfelt og legger til:

- Det er alle disse menneskene som driver Høgskolen og profesjonsutdanningene framover, og jeg takker ja til stillingen som dekan med stor respekt, høye ambisjoner på våre alles vegne og stor glede. 

Ambisiøse planer for høgskolen

Irina Engeness er i dag professor ved Avdeling for lærerutdanning og blir som dekan for lærer- og språkutdanningene leder for det største fakultetet målt i antall ansatte, nærmere bestemt 175 ansatte. Hun forteller at hun ser frem til å bygge et sterkt og kompetent lederteam ved fakultetet som skal støtte, engasjere og motivere ansatte.

- Jeg ser også frem til å samarbeide med alle flotte kollegaer ved fakultetet for lærerutdanning og språk og andre fakulteter. Kunnskap utvikles i et fellesskap og sammen kan vi ta fakultetet til nye høyder, sier Engeness som flytter til Fredrikstad til høsten. 

Profilbilde dekan
Blir dekan for Fakultet for lærerutdanninger og språk: Irina Engeness

På spørsmålet om hva som var hennes motivasjon for å søke lederjobben sier hun følgende:

- Vi er i tid som er kjennetegnet av transformative endringer: Norge og verden i og etter pandemien, klimautfordringer, digitalisering og globalisering. Jeg anser det å fremme transformasjon i lærerutdanningen er vesentlig for utdanningskvalitet. Ønsker å bidra med hva jeg kan til å utvikle tidsaktuell, robust og konkurransedyktig lærerutdanning ved Høgskolen i Østfold.

Erfaring og drivkraft

Omleggingen til fakulteter og institutter er et ledd i høgskolens ambisiøse planer for utdanning, forskning og samhandling med nærings- og samfunnsliv.

«Vi leter nå etter ambisiøse og visjonære ledere som brenner for å utvikle fag og forskning og ønsker å bygge Høgskolen i Østfold som en attraktiv, kompetent og utviklingsorientert høgskole», het det blant annet i utlysningsteksten til lederstillingene. 

HiØ mottok mange gode søknader til lederjobbene fra høyt kvalifiserte kandidater, både eksterne og interne.  Se en oversikt over alle søkerne

Etter en grundig gjennomgang og påfølgende intervjurunder ble fem personer innstilt til toppjobbene. Samtlige valgte å takke ja til tilbudet.

- Jeg føler meg trygg på at den nye toppledelsen  vil bestå av personer som total sett besitter den kompetanse, erfaring og drivkraft som er nødvendig både for å sikre overgangen til ny struktur og ikke minst også for å løfte HiØ videre. Samtidig blir det nå viktig å sikre gode overganger og å etablere gode samhandlingsarenaer for det nye lederteamet, sier rektor Jelsness-Jørgensen. 

Ny prorektor for forskning og formidling

Kristi Grønvold Bache som blir prorektor for forskning og formidling fra 1. august var ekstern søker. Hun kommer fra jobben som seniorforsker og forskningsleder for slagambulansen i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Endringsprosessen som Høgskolen i Østfold står i trigget Gønvold Bache til å søke. 

Profilbilde prorektor
Blir prorektor forskning og formidling: Kristi Grønvold Bache

- Det som slo meg da jeg leste utlysningen var at her kunne det være muligheter for å kunne være med å videreutvikle noe bra! Det er allerede mange gode krefter i spill, og med klare mål for hvor vi vil kan vi sette i gang med jobben og få utrettet noe. Det kan være tungt å få til endringer og vanskelig å få innflytelse i mange store systemer, men her tror jeg vi sammen skal kunne jobbe effektivt mot nye mål for å bidra med ny kunnskap til beste for studentene, høgskolen og samfunnet rundt oss, mener hun. 

Den nye prorektoren har mye erfaring og kunnskap å tilføre HiØ. Hun er leder av Stiftelsen Norsk Luftambulanses forskningsklynge i Oslo, er styremedlem i stiftelsen og i det internasjonale slagforskningsnettverket PRESTO. I tillegg er hun forsker ved Institutt for Medisinske Basalfag ved UiO og sjefredaktør i tidsskriftet Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine. Som stipendiat arbeidet Grønvold Bache med kreftforskning ved Radiumhospitalet og hun har fire år som postdoktor ved University of California, San Diego. 

Nå gleder hun seg over mye ved den nye jobben hun går til etter sommeren.

- Først å bli kjent med nye kolleger og høgskolen! Så gleder jeg meg til å få på plass nettverk og arbeidsgrupper som gjør oss rustet til å utføre tunge oppgaver i samarbeid med hverandre og på tvers av fagdisipliner. Det er så spennende å jobbe tverrfaglig, og det øker bredden og kompetansen på en i dag uunnværlig måte, sier hun.

Vil løfte høgskolen

Gønvold Baches prorektor-kollega blir Annette Veberg Dahl. Sistnevnte blir prorektor for utdanning. Veberg Dahl har vært tilsatt i stillingen som prorektor utdanning siden høsten 2019 og har nå takket ja til fire nye år i lederjobben. Før hun ble prorektor hun vært både studieleder og førsteamanuensis ved Avdeling for ingeniørfag

Profilbilde prorektor utdanning
Fortsetter fire nye år som prorektor utdanning: Annette Veberg Dahl  

- Jeg ønsker å være med på å løfte høgskolen videre. Ny faglig organisering gir spennende muligheter for høgskolen og denne utviklingen vil jeg gjerne være med på. Ikke minst, så ser jeg frem til fortsatt å jobbe sammen med mange hyggelige og dyktige kollegaer, sier Veberg Dahl.  

Med den nye fakultet- og instituttstrukturen ønsker Høgskolen i Østfold  å sikre:

  • kvalitet og kompetanse rundt eksisterende og nye studieprogram
  • styrke vår egenart og profil
  • frigjøre ressurser til strategisk satsing på forskning- og utvikling
  • sikre attraktivitet og rekruttering av ansatte

Les også: HiØ rekrutterer nye ledere

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 19. apr. 2021 15:02 - Sist endret 31. jan. 2024 13:04