English version of this page

Om åpen forskning

Åpen forskning eller åpen vitenskap (open science på engelsk) er et begrep som beskriver en ambisjon om at hele samfunnet skal ha fri tilgang til vitenskapelig forskning. Åpen forskning handler om ulike aspekter og elementer ved forskningsprosessen, blant annet lagring, håndtering, arkivering, tilgjengeliggjøring og deling av forskningsdata og forskningsresultater. Det handler også om programvare, kildekode, metodologi, fagfellevurdering og undervisningsressurser.

En overgripende målsetning ved Høgskolen i Østfold er at forskning og forskningsaktivitet foregår i henhold til FAIR-prinsippene, som innebærer at forskning skal gjøres så åpent som mulig, men så lukket som nødvendig.

Ved Høgskolen i Østfold finnes team åpen forskning i biblioteket som hjelper høgskolens studenter og vitenskapelig ansatte med alt som har med åpen forskning å gjøre. Teamet kan kontaktes på e-post: openscience@hiof.no.

Fordeler med åpen publisering

Det finnes mange fordeler ved åpen publisering av vitenskapelige artikler og datasett:
  • Effektivitet: Åpen tilgang innebærer at vitenskapelige arbeider gjøres tilgjengelige i elektroniske formater, og disse publiseres som regel raskere enn forsknings som publiseres i andre formater.
  • Gjenbruk: Åpen tilgang til datasett gjør det enklere å gjenbruke eksisterende forskning, kanskje innenfor helt andre forskningsområder.
  • Impact: Forskning på åpen tilgang indikerer at Open Access-publikasjoner blir lastet ned, lest og sitert i en større grad enn andre publikasjoner (Swan, 2010). Studier som har sett på artikler som lenker til åpen tilgjengelige datasett indikerer at også disse siteres i en høyere grad enn andre artikler (Piwowar & Vision, 2013; Colavazzia et al., 2020).
  • Kvalitet: Åpen tilgang gjør det enklere å verifisere og reprodusere forskning, noe som kan øke forskningens kvalitet og troverdighet. Man vil dessuten kunne unngå datainnsamling og testing av intervensjoner som tidligere har vist seg å ha lav eller ingen effekt.
  • Rettigheter: Åpen tilgang innebærer at forfattere beholder rettighetene til eget arbeid.
  • Spredning: Fjerning av betalingsmurer og rettighetsbarrierer gjør at ny kunnskap raskere kan pukkes opp, benyttes og bygges på av flere.
  • Tilgang: Når man ikke trenger å betale for tilgang får mange flere muligheter til å benytte seg av forskningen. Når artikler og datasett tilgjengeliggjøres gjennom institusjonelle eller nasjonale arkiv sikres også tilgang i fremtiden.
  • Evaluering av forskning: At forskning gjøres FAIR, eller så åpent som mulig, men så lukket som nødvendig, blir mer og mer avgjørende når det kommer til evaluering av forskning og forskningsaktiviteter.

Nasjonale mål og retningslinjer for åpen tilgang

Regjeringen har som mål at alle norske vitenskapelige artikler finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelige innen 2024, og har fastsatt retningslinjer og tiltak for åpen tilgang til vitenskapelige artikler. Les mer om mål og retningslinjer på regjeringens nettsted.

Retningslinjer og prinsipper for åpen publisering og forvaltning av forskningsdata ved Høgskolen i Østfold

Høgskolen i Østfold har utarbeidet egne prinsipper og retningslinjer for åpen forskning. Disse tar for seg åpen publisering og forvaltning av forskningsdata, herunder tilgjengliggjøring av forskningsdata.

Retningslinjene ble presentert som en orienteringssak i høgskolestyret den 7. mars og vedtatt av rektor den 10. juni 2024. Formålet med disse er å avklare ansvar, forpliktelser og oppgaver ved høgskolen, både for den enkelte forsker og for institusjonen selv.

Høgskolen i Østfolds rettighetsstrategi

17. april 2023 trådde Høgskolen i Østfold sin rettightsstrategi (RRS; Rights Retention Strategy) i kraft. Denne strategien gjør det mulig for høgskolens vitenskapelige ansatte å egenarkivere den siste manusversjonen av en fagfellevurdert artikkel i høgskolens vitenariv Brage uavhengig av forlagenes egne policyer (et eksempel på grønn Open Access-publisering).

Les mer om rettighetsstrategier på Plan S sine hjemmeider. 

Eksterne finansiørers policyer

Ulike eksterne forskningsfinansiører har egne policyer når det kommer til åpen forskning, noe som ofte innebærer bestemmelser om blant annet åpen publisering av vitenskapelige artikler og datasett. Nedenfor redegjøres for Forskningsrådet og EU (Horizon Europe) sine policyer.

Det er viktig at vitenskapelig ansatte ved Høgskolen i Østfold setter seg inn i policyene til finansiører som de ønsker å søke om midler til forskning. Team åpen forskning i biblioteket kan bistå med dette.

Forskningsrådets policy og Plan S

I Norge har Forskningsrådet tilsluttet seg cOAlitionS, som er et fellesskap av en ulike nasjonale forskningsfinansiører fra en rekke europeiske land. Gjennom Plan S har cOAlition S som mål at alle vitenskapelige publikasjoner skal gjøres fullt og umiddelbart åpent tilgjengelige på nettet. Fra og med 2021 har dette innebåret at alle vitenskapelige publikasjoner som genereres fra forskningsprosjekter som finansieres av Forskningsrådet må publiseres med åpen tilgang. Det finnes flere måter å gjøre forskningsartikler åpne på.

Forskningsrådets policy for åpen forskning slår fast at Forskningsrådet skal «kreve at datasett tilgjengeliggjøres med tilhørende protokoller, metoder, modeller, algoritmer, programvare og kildekode». De internasjonale FAIR-prinsippene ligger til grunn for Forskningsrådets policy, og dette innebærer at Forskningsrådet vil at data skal gjøres så tilgjengelig så mulig, men så lukket som nødvendig. Iblant må åpenheten begrenses av hensyn til for eksempel personvern eller kommersielle interesser. Les mer om akrivering og åpen publisering av forskningsdata.

Horizon Europe

Horizon Europe er EUs sentrale finansieringsprogram for forskning og innovasjon. Horizon Europes policy for åpen forskning krever at alle publikasjoner som baserer seg på forskning som finansieres gjennom dette programmet gjøres åpent tilgjengelige.

Søknader til Horizon Europe krever at forskere har en plan for hvordan forskningsprosjektet de ønsker finansiering til skal foregå i tråd med prinsippene for åpen forskning. Når det kommer til forskningsdata krever at Horizon Europe at disse gjøres så åpne som mulig, men så lukkede som nødvendig i tråd med FAIR-prinsippene.

FAQs

Dette er en ressursside der vi har samlet noen vanlige spørsmål og svar om åpen forskning og relaterte emner.