English version of this page

Kjøpsråd - Student-PC

Skal du kjøpe datamaskin du skal bruke under studiene ved HIØ? For de fleste er dette en stor investering, så det er viktig at du ikke bommer helt når du først skal bruke så mye penger. Her følger noen råd på veien.

NB: Vær oppmerksom på at dette er generelle råd. Hvis du skal studere fag som sannsynligvis stiller spesielle krav til datamaskinen du skal bruke, bør du forhøre deg med din faglærer.

Ved de aller fleste studier vil en PC med Windows være å foretrekke framfor en Mac eller en PC med Linux. Chromebook eller nettbrett/iPad anbefales ikke.

Kort oppsummert

  • Studier med spesielle krav til datamaskin (eksempler under) - snakk med faglærer
  • Bærbar PC anbefales for de fleste studier
  • Minst 16 GB RAM
  • Minst 250 GB SSD harddisk
  • Støtte for trådløst nettverk minimum 802.11ac

Bærbar eller stasjonær?

Fordelene ved å ha en bærbar datamaskin er overveldende. Du kan ha den med på forelesninger for å ta notater, du kan ha den med på kollokviegrupper og du kan jobbe på den hjemme. Stiller studiene krav om at du må ha en spesielt kraftig datamaskin, er det mulig at du trenger en stasjonær maskin, men de aller fleste vil kunne finne en bærbar maskin som dekker deres behov.

  • Når du kjøper en bærbar datamaskin, bør du også skaffe deg en sekk eller bæreveske med polstring slik at datamaskinen ikke så lett blir skadet.
  • Tenk også på hvor mye den bærbare maskinen veier. Det er store forskjeller i vekt mellom ulike maskiner. 
  • Kontroller at forsikringene dine dekker skade på og tyveri av bærbar datamaskin og at beløpsgrensen er høy nok til å dekke tapet ditt om uhellet er ute. 
  • Sikkerhetskopier innholdet jevnlig til en ekstern lagringsløsning (f.eks. ekstern harddisk eller en skytjeneste). Studierelaterte dokumenter bør du lagre på lagringsområdet ditt på HIØ. Der kan du være sikker på at de er trygge, men pass på at du henter ut data du vil ta vare på i god tid før du avslutter dine studier hos oss. Les mer om lagring ved HIØ.
  • Batteritiden har også betydning. Tenk på din egen studiehverdag, og vurder hvor lang batteritid du har behov for.

Dyr eller billig?

De færreste har bruk for de aller dyreste bærbare maskinene, men du bør også styre unna de aller billigste. Undersøk markedet litt og vurder hva du får for pengene i forskjellige prisklasser. Er det bare design som gjør at én maskin er 1000 kroner dyrere enn en annen, er det ikke sikkert du trenger den dyreste. En maskin som tydelig ikke er solid (ytre i lett plast som lett kan knuses eller sprekke, tastatur med åpne felter ned i maskinen som slipper inn støv og smuler o.l.) kan bli en dårlig investering når du må kjøpe ny etter kort tid.

Hvor mye minne?

Per 01.02.2024 anbefaler vi minimum 16 GB minne (RAM). En maskin med 16 GB minne vil fungere raskt og godt sammen med de fleste programmer og nettsider. Hvis du vet at du skal bruke spesielt kraftkrevende programmer (eller spill), kan det være lurt å undersøke om du trenger mer minne.

Hva slags harddisk?

Maskinen du kjøper bør ha en SSD-disk (SSD = Solid State Drive). Denne er raskere enn de tradisjonelle (eldre) harddiskene med roterende innvendige plater. SSD-disker er også mindre utsatt for støtskader, siden de ikke har bevegelige deler. Tenk også på størrelsen på harddisken. Har du behov for å installere mange programmer og lagre mye innhold, bør du velge en større harddisk enn om du kun bruker maskinen til oppgaveskriving og nettsurfing.

Trådløst

Når du skal bruke datamaskinen mens du er her på HIØ, så kan du koble den til vårt trådløse nettverk. Dette nettverket støtter de aller fleste standarder, men hvis du også skal bruke maskinen andre steder, bør standarden for trådløsnett være minimum 802.11ac. 802.11ac er den mest brukte for tiden, og en maskin som bruker denne standarden vil kunne koble til de aller fleste trådløse nettverk. Bruker du en trådløs ruter hjemme eller på hybel, må du sjekke hva ruteren støtter også, slik at du er sikret at pc-en vil fungere mot denne.

Hva med kablet tilgang til nett? Ikke alle bærbare datamaskiner har utgang for kabeltilkobling til nettverk. Har du spesielle behov for svært rask overføring av spesielt store datamengder, er det mulig du trenger en slik utgang, eventuelt en overgang enten av typen USB til Ethernet eller USB-C til Ethernet avhengig av hvilke utganger du har på datamaskinen.

Operativsystem og programvare

Operativsystemet Windows vil være å foretrekke ved de aller fleste studiene ved HiØ. Per 1.6.2022 er det Windows 11 som selges sammen med nye maskiner og Windows 11 er regnet som et stabilt og bra operativsystem.

Som student ved HIØ kan du fritt benytte Office 365, som er en skybasert tjeneste. Du kan lese mer om Office 365.

Her kan du lese om programvare som er tilgjengelig for deg som student.

Ekstrautstyr og utganger/innganger

Skal du koble datamaskinen til TV, skjerm eller projektor, må du sørge for at den har utgang for dette. Mange kollokvierom har skjerm eller TV som kan brukes til å vise arbeider på. Mye brukte standarder er HDMI (vanlig for TVer og storskjermer) og Displayport. På HiØ har de fleste skjermer og projektorer HDMI-tilkobling. 

Bruker du datamaskinen intensivt, kan det være ubehagelig å ha kun styreflate. Vurder om du skal kjøpe en mus du kan bruke sammen med maskinen. Mus og tastaturer kan være trådløse eller med kabel. Husk at batteriet på trådløse enheter vil gå tomt en dag.

Støy og varmeutvikling

Støy og varmeutvikling er vanskelig å vurdere når du ser på datamaskin i butikken. Likevel er det lurt å se etter luftehullene. Store luftehull under maskinen kan være et tegn på at den egner seg dårlig på myke underlag (i fanget eller i senga). Er du følsom for støy og skal bruke maskinen mye på en stille hybel eller lignende, kan det lønne seg å høre med en selger om noen av modellene skiller seg ut på mye eller lite støy fra vifter eller lignende. 

Bruk returretten

Mange butikker gir deg åpent kjøp i en periode (ofte 30 dager), og handler du på nett, har du en angrefrist på 14 dager. Er du misfornøyd, bør du bruke returretten.

Ansvar for eget privat PC-utstyr

Vær oppmerksom på at selv om du benytter din PC i studier ved HiØ, så har ikke HiØ noe ansvar for hvordan maskinen din virker. Du må selv forholde deg til problemer, feil eller mangler som måtte oppstå. Dette ansvaret er beskrevet her.

Publisert 11. mai 2018 15:13 - Sist endret 26. feb. 2024 08:43