Velkommen til Praktisk Pedagogisk Utdanning, deltid 2024-2026

PPU-studiet(deltid) er en profesjonsutdanning og er lagt opp med undervisning som veksler mellom pedagogikk, fagdidaktikk og praksis i skoleverket. 

Kontaktpersoner

Koordinator Heidi Stenbock-Haakestad 928 04 303
Instituttleder Espen Langbråthen Wilberg 69 60 80 55
Praksiskoordinator/Studieveileder Anne-Marit Brække 69 60 81 48 

Organisering og oppstart 

Vi ønsker velkommen til et digitalt oppstartsmøte/informasjonsmøte onsdag 14. august kl 1500-1630. Møtet vil foregå på Zoom og lenke blir lagt ut i Canvas og i timeplanen når det nærmer seg.
På denne dagen vil dere møte koordinatoren(e) for studiet, faglærere og ikke minst medstudenter. Det vil også bli gitt informasjon om organisering, arbeidsmåter, praksis, arbeidskrav og eksamen, litteratur m.m. Det vil også bli mulighet for dere å stille spørsmål - både i chat og i plenum.
Dette informasjonsmøtet vil det komme mer informasjon om i Canvas. Dere får tilgang til Canvas når dere semesteregistrerer dere fra 1.august.
Undervisningen på PPU-studiet er lagt som studiesamlinger over 2 år, i ukene 37, 42, 49, 4, 12 og 15 første studieår, og tilnærmet de samme ukene i andre året (med eventuelle korreksjoner for påske)

Samlingsukene vil normalt organiseres slik første semester (høst 2024): 

Mandager: Pedagogikk  kombinert med fagdidaktikk
Tirsdager: Pedagogikk
Onsdager: Pedagogikk
Torsdager :Felles didaktiske undervisningsformer på tvers av fag
Fredager: Spesifikk fagdidaktikk
 

Fagdidaktikk

Studentene har undervisning i fagdidaktikk i både 1. og  i 4. semester. Alle PPU studenter har like mye undervisning i fagdidaktikk uavhengig om man har ett eller om man har to fag. Fagdidaktikkemnet i høstsemesteret heter Fagdidaktikk 1 og fagdidaktikk i 4.semester heter Fagdidaktikk 2.
Hvilken fagdidaktikk dere skal ha i hvilket semester - vil dere kunne se i studentweb fra starten august.

Praksisopplæringen 

Praksisopplæringen er 12 uker (60 dager) fordelt på to perioder på 6 uker. Den første perioden er høst 2024 (uke 43-48) og den andre perioden vil være 6 uker tidlig vår 2026. All praksisopplæring er obligatorisk og skal være veiledet og vurdert av en praksislærer på praksisskolen. Studentene skal ha praksis i det/de fagene og på det skoletrinnet de er kvalifisert for. Høgskolen har faste avtaler med skoler i Østfold og fordeler studenter i praksis primært ut fra en faglig vurdering. Ved fordeling i praksis forsøker vi å ta hensyn til studentens bosted, men dette er underordnet faglige vurderinger.

NB. I praksisperiodene må man påregne fravær fra eget arbeid da praksisperiodene er å anse som en lærers fulle arbeidsuker. Planlegg derfor fravær fra eget arbeidssted i god tid!

I tråd med satsingsområdet «Lærerutdanning 2025», så har Høgskolen i Østfold inngått avtale med tre videregående skoler, som har fått status som Lærerutdanningsskoler (LUS). Hensikten er blant annet å sikre høy kvalitet i praksisopplæringen. Representanter fra disse tre skolene vil være sterkt involvert i PPU-studiet, og undervisningen vil også kunne foregå ved skolene.  

Våre lærerutdanningskoler (LUS) er for studieåret 2024/2025:
Halden vgs
Kirkeparken videregående skole (Moss)
Glemmen videregående skole (Fredrikstad)

Det anbefales at praksisperiodene avvikles på en av LUS skolene.

Høgskolen har utover dette faste avtaler med følgende skoler:
Rødsberg ungdomsskole (Halden)
Gressvik ungdomsskole (Fredrikstad)
Våler ungdomsskole
Malakoff vgs ( Moss)
Greåker vgs ( Sarspborg)
St.Olav vgs (Sarpsborg) 

I tillegg bruker vi å benytte oss av Mysen vgs og Askim vgs ved behov og når/hvis de har kapasitet til å ta imot studenter.

Praksis utenfor Østfold: 
Har vi studenter som bor langt utenfor Østfold, kan det i noen tilfeller innvilges praksisopplæring andre steder. Disse studentene dette gjelder må regne med å aktivt bidra selv til å finne en praksisskole i samarbeid med HiØ som foretar godkjenning etter en faglig vurdering. Mer informasjon om dette vil komme ved studiestart. 

Praksis for studenter som har en undervisningsstilling når de starter på studiet: 
Studenter som er i arbeid som lærer i sitt/sine fag på ungdomsskole/vgs kan søke om å gjennomføre en av praksisperiodene som egenpraksis. Da må man merke seg at den andre praksisperioden MÅ tas som ordinær praksisopplæring på en skole man ikke har noen tilknytning til.

Praksisplasserings-prosessen: 
På Canvas vil man finne et skjema om praksisperiode 1. Dette er for å innhente opplysninger skolene trenger for å vite den enkeltes faglige bakgrunn for å foreta en så korrekts som mulig plassering i praksis med tanke på fag/emner og trinn. Skjemaet må fylles ut så tidlig som mulig, gjerne før studiestart. Det er derfor viktig at man er inne på Canvas regelmessig, samt leser epost. Skjemaet vil publiseres på Canvas tidlig i august. 

Litteratur 

Innhold og litteratur for studiet og emnene finner man i de enkelte emneplanene som ligger klikkbare i studieplanen https://www.hiof.no/studier/programmer/ppud-praktiskpedagogisk-utdanning-deltid/studieplaner/h2024.html
Vi har bokhandel på Campus og alle bøker kan kjøpes/bestilles der. 

Studiestart og registrering for høsten

1.august åpner studentweb for registrering. For å være aktiv student ved HiØ må man både registrere seg i studentweb , samt betale semesteravgift. Dette må gjøres hvert semester. Slik får dere tilgang til Canvas, samt at dere blir meldt til arbeidskrav og eksamen og status blir også rapportert til lånekassa. 
Frist er 1.september - men anbefaler å gjøre dette før studiestart slik at man får tidlig tilgang til Canvas og at alt er klart til oppstart.
Læringsplattformen Canvas benyttes i undervisningen. Aktuelt fagstoff og relevant informasjon og beskjeder legges ut her. Det vil bli gitt innføring i bruk av Canvas etter studiestart. 
Dersom du er ny student på Høgskolen i Østfold kan det være lurt å gå gjennom sjekklisten

Politiattest

Informasjon om hvordan søke og hvordan levere politiattesten din. Frist for levering er ved studiestart, dog vi anbefaler å søke om attest så snart du har fått opptak til studiet da det ofte kan være lang behandlingstid hos politiet.
NB. Prioriter dette - så du får startet opp med praksis når du skal!

Appen "mine studier"

Vi anbefaler å laste ned appen "mine studier" som samler all viktig informasjon fra HiØ slik som timeplan, eksamen og beskjeder og nyttige tjenester i en app. Les mer her https://www.hiof.no/tjenester/it/mine-studier/


Har dere noen spørsmål fram mot studiestart - så er det bare å ta kontakt med oss, enten på epost eller på telefon! 
Ønsker dere en god sommer - så ses vi i august! 

Med vennlig hilsen 

Espen Langbråthen Wilberg, Heidi Stenbock-Haakestad og Anne-Marit Brække 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publisert 15. juni 2018 09:24 - Sist endret 28. mai 2024 13:39