– Lukten av nyslått gress gir skikkelig sommerfølelse

Og gjerne ispedd litt god gammel to-taktsmotor eksoslukt fra en gammel påhengsmotor, sier Kristi Grønvold Bache.  Fra 1. august blir hun høgskolens nye prorektor for forskning og formidling.

Kristi ferierer på en øy på Sørlandet om sommeren, men gleder seg til å stifte bekjentskap med mulighetene langs skjærgården i Østfold. Foto: Privat.

Sommerintervju med Kristi Grønvold Bache

– Jeg ferierer på en øy på Sørlandet om sommeren, men gleder meg til å nå også stifte bekjentskap med mulighetene langs skjærgården i Østfold. 

Hva har du savnet mest under koronakrisen? 

Muligheten til spontane reiser og sosiale arrangementer. Dagliglivet som besto i å gå på jobb istedenfor å sitte hjemme hele tiden. Det fungerer fint for meg på hjemmekontor, men det blir veldig mye hjemme… det er jo noe med å ha kolleger rundt seg og å kunne møtes. Men verst synes jeg likevel det har vært for barn og unge som har måttet ofre så mye for at vi ikke skal bli syke. Det synes jeg har blitt veldig tydelig. 

Hvilke ferieplaner har du i sommer? 

Jeg tar en tur til Vestlandet helt i starten. Jeg har familie på Utne og skal gå Dronningstien med barna. Så blir det Sølandet da – det glade hytteliv. 

Som ny ansatt ved Høgskolen i Østfold fra august hva ser du mest frem til?

Jeg gleder meg oppriktig til å bli kjent med mine nye kolleger, til å få et bedre bilde av Høgskolen, og ikke minst, til å se hvordan min kompetanse og erfaring kan komme til nytte og bli brukt i den videre utviklingen av Høgskolen. Jeg ser for meg et puslespill der vi alle kommer med våre brikker. I dette puslespillet er det imidlertid ingen hjørne- og kantbrikker, for her er det alltid rom for å bygge videre. 

Hvis du kunne ta med deg 3 personer på en øde sydhavsøy i sommer – hvem ville de være? 

Det er veldig todelt – på den ene siden ville jeg tatt med meg mine tre barn – huff, det er jo litt uoppfinnsomt svar, men jeg trives så veldig godt med den gjengen. Samtidig har jeg selvsagt behov for å henge med voksne folk som min samboer og gode venner. Men det er klart, kunne jeg velge blant alle mennesker uten praktiske begrensninger så ville jeg kanskje valgt Barack Obama, Simone de Beauvoir og Frederik, samboeren min. Det tror jeg kunne blitt en interessant sommer! 

Hvilken bok har du på nattbordet eller i tursekken i sommer?

Litt blanding av fag-relatert og skjønnlitteratur. Jeg leser nå en bok som heter Quality Investing – en bok som handler om, ja, nettopp: kvalitet. Her innen investeringer, men likevel, det er noe universelt med kvalitet, og ikke minst, hvordan ‘alle skal mene noe om det’. Hva baserer man seg på når man uttaler seg om kvalitet? Dette synes jeg er utrolig spennende. Så leser jeg en bok som nok er bedre kjent, som heter Reinventing your Life. Jada, en sånn selvrealiseringsbok som jeg egentlig ikke velger, men akkurat denne synes jeg har mange interessante og lærerike betraktninger og metoder. Også leser jeg romaner da, selvsagt, jeg elsker de islandske forfatterne Jon Kalman Stefansson og Kristin Marja Baldursdottir. Og mange andre, det er ikke mye som gjør meg så lykkelig som å lese en riktig god bok. 

I en kronafri jobbtilværelse – hva har du i matpakka? 

Jeg er jo faktisk veldig glad i matpakke. Et brød som ikke er for tørt, bare med smør og gulost, eller med en boks makrell i tomat… men da må man tenke seg om litt. Det egner seg ikke alltid, det har jo som kjent en litt karakteristisk og ikke minst sterk lukt… 

Hva er den ultimate sommerlåten for deg? 

Hehe – er det her du skal skille klinten fra hveten? De som er litt med og de som ikke er det…? Jeg er nok ganske nostalgisk her. Satt med noen studievenninner faktisk nå nylig og ba alle komme med en sang de liker, og det ble mye fra tidligere epoker ja. David Bowie, f.eks. er jo ofte populær i vår aldersgruppe… Ikke akkurat moderne og oppdatert, men jøye meg så bra. Men jeg liker ny musikk også, Carpe Diem f.eks, og Sodre Justad. Sigrid, Astrid S.. det er så mye bra musikk som lages, det var ikke så mye god norsk musikk for noen tiår siden. Det er utrolig gøy hvordan det har utviklet seg!  

Kan du fortelle om et fint ferieminne fra barndommen? 

Kjøre rundt i en gammel pram med en veldig gammel påhengsmotor med 4 hkt.

Hva er ditt favoritt-sommersted? 

Fjelldalsøy, Brekkestø. Mitt sommerparadis hele livet. 

Når står du opp i sommerferie, bruker du vekkerklokke i ferien? 

Nei nei, ingen vekkerklokke. Står ikke opp så sent, men utrolig hvor mye tid man kan bruke på kaffe, morgenbad og bare å sitte litt… Sjelden frokost før 11-12. 

Hvordan synes du selv at du har taklet koronasituasjonen? 

Stort sett synes jeg det har vært litt kjedelig, litt deilig (faktisk, ting roet seg jo plutselig), og vondt å tenke på hvor ille det har vært for veldig mange, og hvor heldig og privilegert jeg er tross alt – det har jo gått bra med jobb, barn og venner… Men det er vondt å tenke på alle dem det har rammet forferdelig hardt. 

Aktuell lenke:

Nå er høgskolens nye toppledelse på plass

Av Nina Fredheim
Publisert 2. juli 2021 08:33 - Sist endret 5. nov. 2022 05:53