Designstudent laget årets EXPO-priser

Mailis Sara Marth Najdorf er kvinnen bak ingeniøravdelingens egen «Oscar-statuett». 

Mailis Sara Marth Najdorf designet årets EXPO-pris.

Mailis Sara Marth Najdorf som er student ved ingeniøravdelingen designet årets EXPO-pris.

Nå deles det ikke ut Oscar-statuetter ved Avdeling for ingeniørfag, men EXPO-priser. Prisene deles ut i kategoriene: «Beste stand, presentasjonsmateriell og kommunikasjon/mottakelse», «Mest innovative/nyskapende prosjekt eller produkt» og «Beste prosjekt med tanke på verdiskapning og mulige nye arbeidsplasser».
Les mer om årets vinnere her.

Tidligere EXPO-vinnere har mottatt et diplom i tillegg til en pengepremie. I år ønsket man å få laget egne statuetter og hva var da mer naturlig enn å fri til studentene på bachelorprogrammet i industriell design?

Studentprosjekt

Prosjektet ble definert som konkurranse der det beste forslaget skulle kåres av en jury og realiseres. Oppgaven ble introdusert til designstudentene på andre året av studiet i slutten av oktober 2017 og de fikk seks uker til selve prosjektgjennomføringen.

- Det ble spesifisert at produktet skulle være en (skulpturell) fremstilling av ingeniør-teknisk kunnskap som skal kunne overrekkes til vinnere på tvers av ingeniøravdelingens studieretninger. Prisen skulle altså rettes mot ingeniører og assosieres med ingeniørutdanningen gjennom form og materiale og HiØ skulle identifiseres, forteller førsteamanuensis ved ingeniøravdelingene Daniela Blauhut.

Mailis Sara Marth Najdorf var en av mange som leverte inn et forslag. Hennes ide falt i smak hos juryen.

- Statuetten har blitt et produkt i materialkombinasjonen foliert akryl, støpt betong og stål og kan gjennom sitt formspråk og detaljene lett assosieres med ingeniørutdanningen ved HiØ, sier Blauhut.

Tidkrevende arbeid

Under årets EXPO-avslutningen fikk studenter på tre ulike bachelorprosjekter gleden av å motta statuett som Mailis har laget. Det var en stolt designer som var tilstede under overrekkelsen.

- At mitt design blei valgt ut til å bli brukt som EXPO-pris synes eg er stas. Det er motiverande å sjå at noko eg har lagt så mykje tanke og arbeid i blir tatt i bruk, sier hun.

I forkant av den høytidelige prisutdelingen fikk hun nok å henge fingrene i. Designeren har nemlig selv laget alle de 15 betong-statuettene. Et arbeid hun anslår tok omtrent 50 timer. Underveis fikk hun god hjelp fra ansatte ved inteniøravdelingen.

Rino Nilsen ved ingeniøravdelingene var en av flere som bidro med gode råd i produksjonen av statuettene.

NYTTIG SAMARBEID: Rino Nilsen ved ingeniøravdelingen var en av flere som bidro med gode tips i produksjonen av statuettene.

- Det var spennande å produsere mange eksemplarer, og eg har lært mykje om bruk av ulike materialer, som betong og silikon, og om prosessen ved støping. Ved ein ny omgang ville det sjølvsagt tatt kortare tid sidan eg no veit mykje betre korleis eg skal gå fram, mener den flittige designstudenten.

Menneske + verktøy

Idéen til statuetten fikk hun da hun prøvde å finne frem til noe som kunne symbolisere ingeniørkunnskap. Mailis valgte å ta utgangspunkt i en fastnøkkel og en mutter.

- Med ein stor mutter tilgjengelig som utgangspunkt, satte eg i gang å utforme fastnøkkeldelen av skulpturen som blei statuettens kropp. For å skape kontrast mellom dei ulike delane i skulpturen, blei materialene betong og akrylglass valgt, i tillegg til mutteren av metall, forteller hun.

 Designstudenten lot seg inspirere av tanken om å kombinere mennesket og verktøyet.

- Skulpturen kan sjåast på både som eit verktøy; fastnøkkel og mutter, samtidig som den kan oppfattast som eit menneske med mutterhovud som strekker sine fastnøkkelarmer oppover, eit symbol på ingeniøren som strekker seg for å finne nye og betre løysinger på dagens og framtidas utfordringer, forteller Mailis.

Som for øvrig stortrives på bachelorstudiet i industriell design.

"Studiet har ein god balanse mellom designemner og realfaglige emner, og du får moglegheiten til å sette dine eigne idéer ut i livet og utvikle dei frå idé til ferdig produkt, sier designeren bak EXPO-statuetten 2018."

Mailis fant frem til designstudiet ved Høgskolen i Østfold da hun søkte etter ulike typer ingeniørutdanninger på internett.

- Eg valgte industriell design fordi det er ein ingeniørutdanning som kombinerer det estetiske, kreative og kunstneriske med det logisk-analytiske og løsningsorienterte aspektet.

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 2. juli 2018 13:54 - Sist endret 20. des. 2022 13:54