Gikk til topps under EXPO 2018

Et knippe helt ferske bygg- og maskiningeniører stakk av med prisene under EXPO 2018.

VINNERNE AV EXPO 2018:

VINNERNE AV EXPO 2018: Disse ferske bygg- og maskiningeniørene vant de gjeve EXPO-prisene ved Avdeling for ingeniørfag. Fra venstre Rebekka Wøhni, Magnus D. Kopperud, Gisle Sørum, Eivind Folkenborg, Thomas Larsen, Karolis Mecius og Sondre Søraa. (FOTO: Ann-Kristin Johansen/HiØ)

Hele 59 bachelorprosjekter var med i kampen om de gjeve prisene under årets EXPO ved Avdeling for ingeniørfag. Den 14. og 15. juni stilte avgangsstudentene ut prosjektene i Smia på studiested Fredrikstad. I løpet av disse to dagene fikk alle standene besøk av EXPO-juryen som i år besto av Yusuf Nebi Bastas fra NHO Østfold, fagsjef i Rambøll Arnbjørn Kulbrandstad og daglig leder i Fredrikstadstad Næringsforening Kjell Arne Græsdal.

Juryens oppdrag var å kåre en vinner i følgende kategorier:

  • Mest innovative/nyskapende prosjekt eller produkt
  • Mest innovative/nyskapende prosjekt eller produkt
  • Beste stand, presentasjonsmateriell og kommunikasjon/mottakelse

- Juryen vil takke for tilliten som Høgskolen har gitt oss. Det har vært svært interessant å se bredden i ulke problemstillinger og det er inspirerende, og nesten litt truende for voksne folk som meg å se hvor flinke dere er, sa Græsdal da han på vegne av hele juryen delte ut prisene under EXPO-avslutningen tirsdag ettermiddag. 

 

Pris til grønn byutvikling

Prisen for «Beste stand, presentasjonsmateriell og kommunikasjon/mottakelse» gikk et maskinprosjekt med tittelen «Foldemekanisme for Giraffe 8». Bak prosjektet står studentene Eivind Folkenborg, Magnus D. Kopperud, Thomas Larsen, Sondre Søraa og Gisle Sørum.
Oppdragsgiver var SAAB Technologies Norway AS.

Juryen hadde følgende begrunnelse:
"Studentene hadde stor og effektfull stand. Siden produktet som prosjektet var en del av, var lite tilgjengelig var det laget en minityrutgave. Studentene var flinke til å benytte denne og visualisere prosjektet og utfordringene de skulle ta hensyn til og som de møtte underveis."

Byggprosjektet "Grønn byutvikling, bærekraftige fasadesystemer på Cicignon Park" vant prisen for "Mest innovative/nyskapende prosjekt eller produkt".
Prosjektet er utviklet av studentene Tobias Kristiansen, Ludvig Normann Hansen, Rebekka Wøhni og Charlene Rautio på oppdrag fra Nordic Group Holding AS.

I sin begrunnelse skriver juryen at «oppdragsgiveren har tatt for seg en av de store globale utfordringene og fått lokale studenter til å løse vesentlige utfordringer som øker sannsynligheten for at idéen kan realiseres.»

Om byggstudentenes innsats sier juryen at de «viste god faglig forståelse, energi og pasjon for oppdraget. Også deres stand gjorde inntrykk og bidro til at de evnet å formidle innovasjonskraften i konseptet.»

Det samme prosjektet ble forøvrig også tildelt årets pris fra NITO Østfold.

 

Åpner for flere arbeidsplasser i Østfold

Den tredje EXPO-prisen deles ut i kategorien «Beste prosjekt med tanke på verdiskapning og mulige nye arbeidsplasser». I år gikk denne til maskinstudentene Karolis Mecius og Mohammed Omar Almås for bachelorprsjektet med tittelen «Thruster girkassehus i karbonfiber». Oppdragsgiver var Sleipner Motor AS.

Om dette prosjektet skriver juryen at: «Vinneren klarte å formidle oppdragsgiverens behov på en meget konkret og overbevisende måte. Oppdragsgiveren har ønske om å ta produksjonen tilbake til Fredrikstad og benytter samtidig nye materialer som det er god kunnskap om i Fredrikstad-distriktet.»

Juryen påpeker at studentene har fått muligheten til å forbedre en vesentlig del av et eksisterende produkt som sikrer vekst i en allerede ambisiøs bedrift.

«Sleipner har tydeligvis også tenkt at studenter som kan mer om karbon kan være nyttig i flere sammenhenger og for andre. At ungdom bygger opp kunnskap om karbon gir flere arbeidsplasser i Østfold», heter det i juryen begrunnelse.

Mer om alle prosjektene som ble vist på EXPO 2018 finner du her.

Verdt å merke seg: Studentene som er omtalt i denne saken er ikke lenger studenter, men ingeniører. 

Av Ann.Kristin Johansen
Publisert 20. juni 2018 14:36 - Sist endret 3. nov. 2021 09:42