Europeiske forskere er enige om en modell som skal sikre bedre håndtering av legemidler

En omfattende internasjonal studie har vist at samarbeidet mellom sykepleiere og leger og mellom sykepleiere og farmasøyter innen sikker farmasøytisk omsorg er for dårlig. Nå er det utviklet et felles rammeverk som kan styrke samarbeidet. Rammeverket kan bidra til å redde liv.

Fra 2017 til i dag har professorene Ann Karin Helgesen og Vigdis Abrahamsen Grøndahl ved Høgskolen i Østfold vært engasjert i et stort internasjonalt forskningsnettverket som handler om sykepleierens rolle i farmasøytisk omsorg i Europa. Nettverket har utviklet et rammerverk for farmasøytisk omsorg som kan bidra til å redde liv. Foto: Nina Fredheim/HiØ. 

– Farmasøytisk omsorg er et relativt ukjent begrep i Norge, men internasjonalt ble begrepet introdusert allerede i 1990. Farmasøytisk omsorg, bedre kjent som legemiddelhåndtering i Norge, innebærer mer enn å bare gi medisinen fra boksen og til pasienten, forteller professor Ann Karin Helgesen ved Høgskolen i Østfold.

I følge Helgesen inkluderer farmasøytisk omsorg også det å se på virkning og bivirkninger av medisinene, samt dokumentasjon av dette. I flere andre land foreskriver også sykepleiere medikamenter, så langt har vi ikke kommet i Norge, sier hun.

Fra 2017 til i dag har Helgesen og professor Vigdis Abrahamsen Grøndahl vært engasjert i et stort internasjonalt forskningsnettverket som handler om sykepleierens rolle i farmasøytisk omsorg i Europa.

Nå fem år senere har de 14 europeiske landene sammen jobbet frem et rammeverk, som kan være et nyttig verktøy for både leger, sykepleiere, sykepleierstudenter og farmasøyter for å sikre god håndtering av farmasøytisk omsorg.

Til grunn for rammeverket som nå er utviklet ligger i alt syv vitenskapelige artikler. Fire masterstudenter fra HiØ har deltatt og skrevet sine masteroppgaver om emnet.  

Unikt samarbeid på tvers av landegrenser

– Det er helt unikt at vi har fått til samarbeid med 14 Europeiske land på dette viktige tema. Ikke minst er det stort for «lille» Høgskolen i Østfold å få være med i et så stort og anerkjent internasjonalt prosjekt, forteller professoren.

Helgesen sier at høyskolen besitter i utgangspunktet en bred kompetanse innen sykepleierfaget som igjen har gjort det aktuelt å delta i dette prosjektet.

– Av de 14 landene som deltok er det stor variasjon av hvordan vi bedriver farmasøytisk omsorg. Med denne modellen har man fått et minimum av enighet som det vil jobbes videre med å utvikle, forteller hun.

Usikkerhet om ansvar kan få fatale følger

– Det er viktig at det blir satt fokus på hvem som har ansvar for hva innen farmasøytisk omsorg for å forhindre at det blir gjort feil som i verste fall kan skje med døden til følge, sier Vigdis Abrahamsen Grøndahl.

Det som også kom frem i intervjuer i Norge, var at leger, sykepleiere og farmasøyter var litt usikre på hverandres roller. Dersom ansvarsområdet er diffust, kan konsekvensene bli alvorlige.

– Nå som vi har fakta på bordet angående denne usikkerheten, starter arbeidet med forbedring på dette området, sier Grøndahl.

Hva vil skje med sykepleierens rolle i Norge?

– I første omgang vil rammeverket være utgangspunktet for en diskusjon i Norge. Det er viktig at tema blir satt på agendaen blant sykepleiere, lærere og studenter, forteller hun.

Grøndahl sier at håpet er at ballen kan begynne å rulle og at det blir kilde til diskusjon og kanskje en debatt rundt innholdet.

Gjennom prosjektet ble det også undersøkt hvordan farmasøytisk omsorg er ivaretatt på bachelor- og masternivå på sykepleierutdanninger i alle land.

Her fant forskerne et stort rom for forbedring. Det opp til hvert enkelt deltakerland å bestemme hvor mye det skal jobbes videre med å implementere rammeverket inn i sykepleierutdanningene.

Professorene Grøndahl og Helgesen uttrykker at den omfattende studien er en øyeåpner, men understreker at det trengs mer forskning på området.

– Målet er å søke ytterlige midler for å kunne fortsette det gode grunnlaget som nå er lagt, forteller de.  

Les også:

Referanser:

https://erasmus-plus.ec.europa.eu/projects/eplus-project-details#project/2018-1-BE02-KA203-046861
https://www.nuphac.eu/erasmus-demophac
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32499269/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34043650/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34268910/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34360162/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34274774/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34199519/


    Ann Karin Helgesen

    Professor
    Avdeling for helse og velferd
    Høgskolen i Østfold
    Se faglig profil

    Vigdis A. Grøndahl

    Professor
    Avdeling for helse og velferd
    Høgskolen i Østfold
    Se faglig profil

     

    Av Nina Skajaa Fredheim
    Publisert 14. mars 2022 20:14 - Sist endret 9. sep. 2022 15:47