Referat fra møte i Sentralt forskningsutvalg 10. november 2021

Tilstede: Kristi G. Bache, Trine Eker Christoffersen, Serge von Arx, Kirsti Skovdahl, Tore Gimse, Øyvind Fjeldbu, Camilla Gjellebæk, Marianne Løken, Andreas Bye, Torunn Skofsrud Boger. Forfall: John Molands.

9/21 Godkjenning av referat fra møtet 18.februar

 

Møtebehandling

Referatet ble sendt til møtedeltakerne i forkant av møtet. Ingen innvendinger.

 

Vedtak

Referatet ble godkjent.

 

10/21 Mandat og strategiarbeid (60 min.)

 

Møtebehandling

Eksisterende mandat, godkjent av rektor 29.06.2019, ble gjennomgått av prorektor på møtet:

Det første punktet i mandatet, «Det sentrale forskningsutvalget skal være et koordinerende og rådgivende organ for faglig ledelse i saker som gjelder forskning og utvikling, kunstnerisk så vel som faglig», ble diskutert. Det ble spilt inn at utvalget skal fungerer som rådgivende organ for styret og deres beslutninger. Videre skal utvalget være et rådgivende organ, men det stor forskjell på å kunne komme med konkrete forslag med anbefalinger til prorektor (som har delegert myndighet fra rektor i disse sakene), og å «være rådgivende organ». Denne formuleringen bør presiseres ytterligere.

Utvalget skal støtte rektor i arbeidet med å fastsette HiØs målsettinger og langsiktige satsninger innenfor FoU/KU og arbeide for at HiØs FoU/KU-mål blir nådd.

Utvalget skal holde seg informert om og gi råd om avdelingens FoU/KU-virksomhet. Fakultetene avholder møter i lokale forskningsutvalg og melder saker til sentralt forskningsutvalg. Utvalget skal komme med anbefalinger om hvordan HiØ best kan disponere de strategiske midler som avsettes til å støtte HiØs FoU/KU-arbeid. Utvalget skal fremme tiltak for motivering, skolering og veiledning innen FoU/KU-virksomheten. Utvalget skal ha en stemme inn mot HiØs ledelse, og være med og påvirke retning innenfor utviklingen av FoU/KU-arbeid. Dette er de store linjene, men utvalget må også se på konkrete saker og gi råd i disse.

Setningen «ajourholde HiØs forskningsetiske retningslinjer og bidra til at de ansatte følger disse» skal ut.

Utvalget ønsker å revidere mandatet noe, og den siste setningen i eksisterende mandat  ønskes tatt ut: «Utvalget skal gi råd i forbindelse med kategorisering av vitenskapelige publikasjoner».

Utvalget diskuterte å bytte ut begrepet «koordinerende» med «strategisk». Et forslag er å ta i bruk begrepet «samlende». Vi er et HiØ, med ett felles mål, og utvalget har en viktig rolle i det strategiske arbeidet og med å virke samlende for alle fora, utvalg og grupper som har ansvar for operasjonaliseringen. Samtidig kan det være tilfeller der utvalget kan ta en koordinerende rolle, f.eks. ved å ha et overordnet blikk på strukturene når det kommer til ressurser – hvordan kan vi sikre at de ressursene HiØ brukes til det beste for så mange som mulig.

Innspill om at arbeidet i utvalget vil måtte være dynamisk, vi vil for eksempel måtte spisse strategiarbeidet i første omgang inn mot arbeidet med ny strategisk plan for HiØ. Sentralt forskningsutvalg vil gi høringsinnspill i denne prosessen.

Det ble påpekt at mandatet må være tydeligere på at utvalget skal være overordnet strategisk, og i mindre grad operasjonell. Dette bør komme tydelig fram øverst i mandatet, før ansvarsområdene listes opp.

Det understrekes at utvalget ikke må bli en sakshandlende eller bevilgende myndighet.

Observatørenes rolle i utvalget ble diskutert med fokus på rolle og gjensidig utbytte av samarbeid og utvikling.

Det er meldt inn et budsjettbehov for utvalget i 2022 som omfatter gjennomføring av et par workshoper (innhold må utvalget komme tilbake til) og en eller to fagdager i regi av utvalget (f.eks. med temaer som for eksempel forskningsetikk, Åpen forskning og personvern i forskningen), samt utdeling av forskningsprisen for 2022.

 

Vedtak

Alle innspillene tas med inn i et videre arbeid med revidering av mandatet. Et revidert mandat vil legges ved referatet for videre innspill.

 

11/21 Orientering om forsknings/KU-aktiviteten ved fakultetene og Akademiet (30 min.)

 

Møtebehandling

Prodekanene og kunstnerisk leder la fram orienteringer om egne forsknings/KU-aktiviteter.

 

Øyvind Gjems Fjeldbu, prodekan forskning, LUSP:

Presentasjon vedlagt referatet.

 

Tore Gimse, prodekan forskning, IIØ:

Presentasjon vedlagt referatet.

 

Kirsti Skovdahl, prodekan forskning, HVO:

Presentasjon vedlagt referatet.

 

Serge von Arx, kunstnerisk leder, Akademiet:

Program for kunstnerisk utviklingsarbeid, ledende internasjonalt, PhD-program som Akademiet har vært en del av fra starten og har hele tiden hatt stipendiater gjennom. Akademiet jobber målrettet med å etablere en PhD ved HiØ i forlengelsen av dette, og er i samtaler med Høgskolen i Innlandet og UiT for å etablere dette. Har per i dag fire stipendiater, disse vil ikke få den faktiske PhD-tittelen, det gamle programmet avsluttes endelig i 2023 – så etableringen av PhD-programmet bør på plass innen dette. Eksternfinansierte forskningsprosjekter: her har de kunstneriske prosjektene lidd spesielt under pandemien, men noen er avsluttet i perioden og det jobbes med nye søknader.

 

Vedtak

Orienteringene tatt til orientering.

 

12/21 Redelighetsutvalget (RUT) - sammensetning og mandat  (15 min.)

 

Møtebehandling

Til orientering.

 

Prorektor orienterte i møtet. Forskningsinstitusjoner skal ha et redelighetsutvalg hvor kompetanse innen forskning, forskningsetikk og jus er representert. Utvalget skal bestå av minimum ett eksternt medlem, hvorav det foreligger forslag på Ellen Karine Grov, OsloMet, professor innen helsevitenskap. Det er fastslått i delegeringsreglementet at Prorektor for forskning og formidling leder utvalget. Faste interne medlemmer vil blant andre være Line Mostad Samuelsen, jurist HiØ, og pro-dekaner for forskning bør trekkes inn. HiØ vil se på sammensetningen siden prorektor også skal lede forskningsetisk råd. Her er det ulik praksis ved institusjonene.

Forskningsinstitusjonen, ved Forskningsetisk Råd ved HiØ, skal fastsette retningslinjer for behandling av saker med mulige etiske brudd. Retningslinjene skal også angi når det som ledd i behandlingen skal innhentes uttalelse fra Redelighetsutvalget. Om redelighetsutvalget konkluderer med en uttalelse om at en forsker har opptrådt vitenskapelig uredelig kan dette påklages til Granskningsutvalget i hhet § 7 - som er klageinstans for uttalelser forskeren er uenig i.

Utvalgsmedlemmene var velkomne til å komme med innspill til prosessen rundt opprettelse av HiØs Redelighetsutvalg i møtet. Det ble minnet om at ansvaret ligger hos den enkelte forsker. Rådet kan peke i riktig retning, og kan bidra til å få saker på agendaen og bidra i diskusjonene.

 

Vedtak

Tatt til orientering.

 

13/21 Institusjonelt Forskningsetisk Råd (FER) - sammensetning og mandat (30 min.)

 

Møtebehandling

Forskningsutvalgets medlemmer var bedt om innspill på forslag til mandat og sammensetning for Forskingsetisk råd (FER) ved HiØ. Videre var prodekanene for forskning bedt om å komme med forslag i møtet til medlemmer med relevant kompetanse og erfaring fra respektive fakultet.  Prorektor orienterte i møtet, og vil i etterkant vedta mandat og sammensetning av rådet, samt oppnevne medlemmer til rådet.

Det er bestemt at det skal opprettes et faglig, forskningsetisk råd ved Høgskolen i Østfold som skal gi råd til ledelsen i saker med forskningsetiske utfordringer, samt bidra til at lovpålagte krav innen forskningsetikk innfris ved høgskolen, jfr. Forskningsetikkloven §5. Krav til forskningsinstitusjoner.

Forslag til mandat:

•           Behandle saker med forskningsetiske utfordringer for å gi råd til høgskolens ledelse. Rådene skal gi grunnlag for velfunderte beslutninger basert på faglige og dokumenterte vurderinger.

•           Bistå ledelsen i å sikre at forskningen ved Høgskolen i Østfold skjer i henhold til anerkjente forskningsetiske normer. Dette innebærer bl.a. at alle som utfører eller deltar i forskning er kjent med anerkjente, så vel som institusjonelle, forskningsetiske normer, og at det foregår nødvendig opplæring innen forskningsetikk ved institusjonen.

•           Foreslå en årlig plan for oppfølging og opplæring innen forskningsetikk ved HiØ

•           Rådet kan på eget initiativ uttale seg forskningsetikk og arbeid med dette ved HiØ

•           Det skal utarbeides en årlig rapport fra rådet.

•           Det skal sørges for innsynsmulighet i saker så langt det er tilrådelig.

•           Rådet skal ikke behandle saker hvor det er mistanke om brudd på vitenskapelige redelighetsnormer, da dette ligger til høgskolens Redelighetsutvalg (RUT).

 

 Forslag til sammensetning:

•           Prorektor for forskning og formidling (leder)

•           Tre fagansatte med dokumentert kompetanse innen forskningsetikk, jus eller tilstøtende felt. Hvert fakultet bør fortrinnsvis være representert i utvalget. 

•           Personlig vara for hvert medlem skal oppnevnes.

•           Leder kan kalle inn eksterne fagpersoner eller sakkyndige i den enkelte sak ved behov

•           Prodekan for forskning skal delta i rådsmøter og bistå leder i saker fra respektive fakultet

•           Forskningsdirektør sørger for sekretariatfunksjon og bistår prorektor for øvrig

 

 Saksgang:

•           Saker skal meldes til rådets leder.

•           Ansatte og studenter ved HiØ kan melde saker til Forskningsetisk råd. Et saksgrunnlag skal gi en redegjørelse av saken og tydelig angi hensikten ved å melde den til rådet.

 

Vedtak

Tatt til orientering. Prodekanene kan melde mulige navn på medlemmer til prorektor.

 

14/21 Eventuelt (30 min.)

Følgende saker var meldt inn som eventuelt. Det var ikke tid til å behandle disse, de settes opp i påfølgende møter:

  • Rutinebeskrivelse for søknader om eksternfinansiering 
  • Funksjon og forventninger til forskningsgrupper 
  • Utenlandsopphold for PhD-stip - form og retningslinjer
  • Driftsmidler PhD
  • Åpen forskning (GDPR/ Tellekanter/ Meritteringer/Open access/Datalagring)

Det ble besluttet at utvalget skal møtes tre ganger i semesteret. Møtedatoer kommer.

 

 

Publisert 17. nov. 2021 16:44 - Sist endret 23. sep. 2022 11:09