Møte i nettredaksjon 26. juni

 

Nytt rammeverk for Vortex

Rammeverk betyr i denne sammenhengen kodingen for designet og elementer på nettsidene (CSS og Javascript). 

Etter planen skulle HiØ gått over på det samme rammeverket som INN og UiO denne våren, men IT-UiO (tidligere UIST) har bestemt seg for å erstatte det nåværende rammeverket sitt med et nytt rammeverk.

Dette rulles i år ut for Norsk Idrettshøgskole, HL-senteret og Titan.uio.no. 

Etter planen skal HiØ, i tillegg til UiA, AHO og HiMolde over på det nye rammeverket i 2024. 

Vi kommer til å begynne med forberedelser til overgangen denne høsten. Overgangen til nytt rammeverk kan også innebære at vi ønsker å gjøre noen større justeringer i designet på nettsidene enn det vi opprinnelig hadde tenkt. Detaljer rundt dette vil bli presentert for nettredaksjonen etterhvert. Vi skal i første omgang ha et møte med ITUiO denne uken for å få litt bedre oversikt over hva som er mulighetene, men noen sannsynlige forandringer er at venstremeny blir borte og at toppnavigasjon legges i hamburgermeny, og kanskje justeringer av bildeformater. Ellers vil overgangen innebære at vi kan bruke flere elementer som kan settes inn på nettsider (faktabokser o.l.). 

Ny bildehåndtering i Vortex

Demo av den nye løsningen for opplasting av bilder i Vortex. 

Kort oppsummert:

Ny maksimumstørrelse for hvor store filer du kan laste opp

Komprimering og konvertering av bilder ved opplasting

Støtte for formatet WebP (det minste tilgjengelige bildeformatet nå)

Bedre brukeropplevelse for publisister, med tilbakemeldinger i verktøyet

 

Fordeler: 

  • Raskere lasting av nettsider
  • Forbedret batterilevetid for brukere
  • Enklere å bruke bilder uten å måtte tenke på format, komprimering, visningsstørrelse og layout
  • Mer klimavennlig

Rutiner for samtykke til fotografering

I forbindelse med nytt fotoarkiv har vi fått jurist til å vurdere hvilke krav vi må stille til samtykke. Vi har også vært på brukerseminar for Fotoware i UH-sektoren og sett hva andre gjør. 

Vi må ha en strengere praksis for hvordan vi bruker bilder og video, og når vi innhenter/ikke innhenter samtykke. Samtykke må innhentes til alle bilder og video hvor personer kommer tydelig frem og er i fokus/hovedmotivet for bilder. Den avbildede må signere digitalt samtykkeskjema, som igjen kobles til bildet i Fotoware. 

  • Hva bildet skal brukes til er avgjørende - bilder tatt i forbuindelse med f.eks nyheter må ikke brukes til kampanjer e.l. uten at samtykke er gitt til det. 
  • Unntak for samtykke er nyhetssaker, eller bilder hvor personer ikke er det egentlige motivet. 
  • For bilder som skal brukes i promoteringssamenheng må det inngås egne avtaler. 
  • Vi må vurdere å innføre f.eks. bildefrie soner under arrangementer som studiestart
  • Innhent samtykke dersom du er i tvil!
  • Nettsider med info om nye retningslinjer og samtykkeskjema er under utarbeidelse

 

Oppdateringer på saker fra forrige møte:

Google Analytics

UiO vurderer foreløpig at deres metode for anonymisering av brukerinformasjon tilfredsstiller kravene for GDPR, og GA4 rulles ut i uke 24. Dersom ting skulle forandre seg etter vedtak fra Datatilsynet, vurderes alternativer (Matoma). HiØ har også enkel statistikk for nett-trafikken vår i Monsido. 

Oppdatering etter møtet: I forkant av møtet var ikke GA4 aktivert for HiØ.  ITUiO melder at dette skal skrus på for HiØ tirsdag 27.6 (dagen etter møtet)

Fotoware

  • Vi skal prøve ut en frilansfotograf som skal en runde nye foto for oss, i første omgang bygningsbilder. På sikt må vi bytte ut alle illustrasjonsbilder vi nå bruker i bildestriper osv. 

Studiestart i mine studier-appen

Utsettes til vårens studiestart pga. knapp tid til testing. Dvs. at det rulles ut på UiO først denne høsten, så får vi tilgang til det fra og med studiestart vår 2024. 

Eventuelt

Ansattbilder og ansattprofil

Hvilke regler gjelder for ansattbilder? Enkelte ansatte ønsker hverken bilde eller å oppdatere informasjon på ansattsiden sin. 

  • Vi kan ikke kreve at alle ansatte har profilbilde, selv om det er noe vi helst ønsker. På sikt kanskje det kan bakes inn som en del av kontrakt ved nyansettelser. 
  • Enkelte stillingstyper må man alikevel kunne forvente at har både profilbilde og tilgjengelig pressebilde
  • Alle ansatte har tilgang til å redigere info på profilsiden sin, dette krever ikke kurs e.l. i Vortex

Arrangementer på nett

Innspill fra Nina. 

  • Når det sendes ut informasjon om arrangementer kun på e-post må vi være flike til å fange opp og minne om å publisere som arrangement på nett slik at det kommer i kalenderen, evt. tilby hjelp til å publisere. 

 

Publisert 26. juni 2023 11:02 - Sist endret 23. nov. 2023 09:26