Prosjekt 1: Tegne- skrive- og nettbrett i undervisningen

Våren 2021 fokuserte PedTek-gruppen på bruk av tegne- skrive- og nettbrett i undervisningen. I den digitale undervisningshverdagen vi nå har etter at pandemien brøt ut i 2020, er det mange som savner tavle og de mulighetene en tavle gir. Dette kan f.eks være utregninger av formler, eller muligheten for å tegne og illustrere for hånd. Det eksisterer en jungel av forskjellige tegneløsninger, og vi ønsker å gjøre det litt lettere å finne ut hva som passer for deg. Vi har testet følgende:

Zoom (annotations og whiteboard)

Annotations er et tegneverktøy innebygd i zoom. Det er mulig for både foreleser selv, men også andre deltakere, å tegne og annotere under en skjermdeling. I tillegg finnes Whiteboard, fungerer som en digital erstatning for klasseromstavla.

Begge disse verktøyene er innebygd i zoom, så ingen tredjeparsprogrammer trenges. De er enkle i bruk, og har grunnleggende tegnefunksjoner man vanligvis har bruk for i undervisningen. Det gjør at det egner seg godt for undervisere som ikke har noen spesielle behov utover "vanlig" tavlebruk.

Les anmeldelsen her

reMarkable 2 (Skrivebrett)

reMarkable er et norskprodusert lese- og skrivebrett som ble lansert i 2016. Produsentene beskriver brettet som verdens første digitale «paper tablet» for lesing, skriving og tegning. I 2020 ble den andre modellen sluppet, og det er denne vi har testet med et fokus på bruk av brettet i digital undervisning.

Man kan ta i bruk brettet i sin digitale undervisning ved å screencaste aktiviteten sin til studentene mens man for eksempel gjøre enkle utretninger eller tegner, selv om brettet ikke nødvendigvis har brukervennlig funksjonalitet for å støtte slik aktivitet.

Les anmeldelsen her

2019 iPad (Nettbrett)

iPad er et nettbrett, og er i første omgang ment for nettlesing. Det har derimot flere bruksområder, et av disse er mulighet for å bruke nettbrettet som et digitalt tegnebrett.

Det har en grei skrive- og tegnefølelse, men det kjennes som om du tegner på glass i stedet for papir. Dette krever litt tilvenning. Det kan også kjøpes skjermbeskyttelsesfilm som gir papirfølelse.

iPad egner seg for de som bruker apper i undervisningen, og de som har behov for å tegne enkle tegninger og vise utregninger.

Les anmeldelsen her

Wacom Intuos Pro (Tegnebrett)

Wacom Intous Pro er et tegnebrett tiltenkt profesjonell tegning, og passer utmerket til avansert bruk. Tegnebrettet er lett å bruke etter litt tilvenning, og kan lett kombineres med vanlig pc-bruk i undervisning. For full funksjonalitet krever det noe innledende arbeid med å justere knapper og sette seg inn i touch mulighetene. 

Intuos pro passer for de som har behov for mer avanserte tegnefunksjoner og høyere nøyaktighet i tegningene enn de man finner i reMarkable 2. 

Les anmeldelsen her

Wacom Cintiq 16 (Tegnetablet)

Wacom Cintiq er en tegnetablet, som er et tegnebrett med trykkfølsom skjerm.  Den er veldig enkel å bruke, og krever ikke mye tilvenning. Det kan lett kombineres med PC, og fungerer som en ekstra skjerm som kan speiles eller duplisere hovedskjermen. 

Cintiq passer for de som har "profesjonelle" behov, hvor det er behov for høy nøyaktighet i tegningene. Den kan og fås i forskjellige størrelser.  

Les anmeldelsen her

Om erfaringssamlingen

1 mars ble det avholdt en erfaringssamling med tegne-/skrive-/nettbrett i undervisningen som hovedfokus. Deltakerne i Ped-tek-gruppen presenterte brettene og funksjonaliteten beskrevet ovenfor, og i tillegg til at Mikjel Thorsrud (IR) delte sine erfaringer med tegnebrett i sin undervisningspraksis.

Publisert 5. mars 2021 12:51 - Sist endret 6. juni 2024 13:19