Restaurantdød og forskningsfrihetsdød(?), og noe å glede seg til.

Det er nesten for godt til å være sant, den oppmerksomheten vitenskapelig publisering er blitt tilgodesett med de siste ukene, på alle medieplattformer, inkludert denne bloggen. Sentralt har vært kampen mellom åpen publisering (OA) og abonnementspublisering. Det er steile fronter i debatten. Minnene går til debatten om røykeloven, der vi som var imot loven brukte mange slags argumenter. Røyka jeg? Ja, 20 pr. dag fram til 2004. Vårt beste kort var kanskje spådommen om en massiv restaurantdød. Det gikk ikke helt slik. En analogi til spådommen om restaurantdød kan vise seg å bli OA-motstandernes skremselsscenario: At det vil bli slutt på forskningsfriheten når man ikke lenger kan publisere hvor man vil. Om et par-tre år vet vi resultatet.

Colourbox.com

Else Norheims har skrevet et meget lesverdig blogg-innlegg om Plan S – kravet om åpen tilgang til all offentlig finansiert forskning innen 1.1.2020.

Ved HiØ har vi et publiseringsfond som skal finansiere OA-publisering. I 2017 ble dette utvidet til også å gjelde hybridtidsskrifter, dvs. at man betaler for at enkeltartikler skal bli åpent tilgjengelige i tidsskrifter som ellers er abonnementsbaserte. Dette har lenge blitt sett på som et første steg til full åpen tilgang for alle tidsskrifter. Iflg. NFR-direktør Røttingen har dette ikke skjedd. Tvert imot, sier han, forlagene har i stedet fått en ny måte å tjene penger på, ved at de tar seg betalt både for frikjøp av enkeltartikler og for abonnementer.

Noe å glede seg til: Jan Erik Frantsvåg ved Universitetet i Tromsø har svart positivt på at han vil komme til HiØ for å holde en gjesteforelesning om OA. Det Frantsvåg ikke vet om OA er ikke verdt å vite. Mer om det senere.

Lenker til interessante OA-artikler og –diskusjoner:

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 20. sep. 2018 21:19 - Sist endret 19. nov. 2019 14:18
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.