HiØs publiseringsfond for Open Access er utvidet

Høgskolen i Østfold har som mange vet etablert et publiseringsfond for å bidra til overgangen til mer «åpen publisering». Forskningsrådet (NFR) dekker 50% av kostnadene. Dette fondet skal dekke ALLE utgiftene til åpen publisering av tidsskriftartikler, gitt at noen betingelser er oppfylt. Oppfylles disse betingelsene er det bare å fylle ut et enkelt søknadsskjema for å få dekket publiseringskostnadene. Fra kriteriene kan nevnes at publiseringskanalen (tidsskrift, serie, forlag) må være godkjent på nivå 1 eller 2 i DBH’s register over publiseringskanaler, og den må være registret i DOAJ (Directory of Open Access Journals).

I 2018 vil denne ordningen utvides slik at den også omfatter nivåpublisering i hybridtidsskrifter og antologikapitler. For uinnvidde: Hybridtidsskrifter tilbyr (i tillegg til abonnement)  en ordning hvor man kan frikjøpe en enkeltartikkel slik at den blir åpent tilgjengelig, såkalt Hybrid Open Access. NFR bidrar ikke økonomisk til slik publisering, dvs. dette dekkes i sin helhet av HiØ.

Budsjett: I 2018 er det satt av 200 tusen kr til publiseringsfondet.

Barnelærdom: Åpen tilgjengeliggjøring/Open Access innebærer at forskere gjør sine publikasjoner gratis tilgjengelige på internett. Forfatter beholder rettighetene til publikasjonen, men gir tillatelse til at den kan bli lest, lastet ned, skrevet ut og distribuert videre uten vederlag. Dette er motsatsen til «lukket» publisering der en må betale for å lese publikasjonene. Innenfor mange fag gir det foreløpig mest prestisje å publisere i «lukkete» tidsskrift, og mange forlag med lukket publisering kjemper (en tapt kamp?) mot åpen publisering.

Retningslinjer og søknadsskjema for publiseringsfondet ligger HER.

Se opp for røvertidsskrifter – en finner en liste over slike falske tidsskrifter finner du HER.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 17. jan. 2018 13:17 - Sist endret 9. okt. 2020 09:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.