Immaterielle rettigheter tar over(hånd)!

I et tidligere innlegg er det orientert om HiØs policy for Intellectual Property Rights (IPR). På norsk bruker vi ofte begrepet «Immaterielle rettigheter». Et hovedskille går mellom det man kan kalle åndsproduksjonsrett og kjennetegnsrett. Åndsproduksjonsrettene er uten unntak tidsbegrenset. Vernetiden til åndsverk er for eksempel 70 år etter utløpet av opphavsmannens dødsår, mens patenter kan opprettholdes i inntil 20 år fra dagen da patentsøknaden ble inngitt. Til kjennetegnsretten hører blant annet varemerkeretten og foretaksnavneretten. Forklaringen på kategoriseringen er enkel: Vernet av varemerket Coca-Cola, skyldes ikke den intellektuelle innsatsen som ligger bak frembringelsen av merket, men merkets evne til å fungere som kjennetegn for leskedrikk fra Coca-Cola Company, og den goodwill som ligger i merket. Les mer om IPR HER.

VERDIEN av IPR i forhold til materielle verdier har endret seg dramatisk siden 70-tallet. Grafen nedenfor er stjålet fra et kurs om IPR jeg deltok på i mai i år, og viser andelen immaterielle rettigheter hvert 10’ende år siden 1975. Tallene er hentet fra aksjemarkedsindeksen P 500 som omfatter 500 amerikanske selskaper som dekker ca. 80 prosent av det amerikanske aksjemarkedet ved kapitalisering.

Det er uviklet en selvtest som gir en indikasjon på hvilke immaterielle ressurser du/dere forvalter og hvordan disse kan beskyttes. Dersom du får et positivt svar på selvtesten, får du en oversikt over hvilke immaterielle verdier du eller den du vil sjekke besitter. Klikk HER for å prøve.

Har du som arbeidstaker gjort en oppfinnelse som kanskje kan patenteres? Da finnes det viktige kjøreregler både for bedriften og deg som er ansatt (lenken går til Innovasjon Norge).

Her er et par søkemuligheter (klikk på bildene):

Skjermbilde: søk etter ledig domenenavn

Skjermbilde: søk etter patent

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 6. sep. 2018 21:26 - Sist endret 13. juni 2023 10:38
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.