Rettigheter DU har til å utnytte DIN kunnskap!

Visste du at HiØ har en policy for Intellectual Property Rights (IPR)? Policydokumentet finner du HER. På norsk bruker vi ofte begrepet «Immaterielle rettigheter» som en samlebetegnelse for ikke-registrerbare rettigheter som bedriftshemmeligheter, knowhow og opphavsrett, og registrerbare industrielle rettigheter som patent, varemerke og designregistrering. Opphavsrett dekker for eksempel enerett til offentliggjøring, eksemplarframstilling og endring av åndsverk. På møtet i FoU-utvalget 20. april orienterte «husjuristen» vår, Frode Skogmann, om IPR og hvordan ansatte skal forholde seg til dette.

Policy- dokumentet gjør nærmere rede for de overordnede prinsipper på området, og utgjør nivå 1 i forhold til de kilder som regulerer høgskolens rettighetspolitikk. I tillegg er det utarbeidet et reglement som materialiserer de mest sentrale elementene som fremgår av dette dokumentet. Det utgjør nivå 2. Det finnes også et nivå 3 som består av underliggende avtaler som benyttes i det operative arbeidet med rettighetsspørsmål. Nivå 3-avtaler vil bli utarbeidet ved behov.

Som del av samfunnsansvaret skal Høgskolen i Østfold bidra aktivt til at samfunnet kan nyttiggjøre seg resultatene av høgskolens virksomhet, herunder næringsmessig utnyttelse. Høgskolens politikk for håndtering av IPR skal sikre at resultater som er skapt eller blitt til ved høgskolen eller er frembrakt helt eller delvis med høgskolens ressurser, blir utnyttet til beste for høgskolen og samfunnet.

Kommersialiseringsaktiviteter skal ikke komme i konflikt med prinsippet om akademisk frihet. De ansatte står fritt til å prioritere publisering og til å velge at resultatet skal gjøres allment tilgjengelig, selv om dette vil kunne komme i konflikt med kommersialiseringsmulighetene. Etter arbeidstakeroppfinnelsesloven har ansatte en plikt til å melde fra om oppfinnelser. Eksempler på resultater som kan meldes, er fysiske gjenstander samt andre ideer med muligheter for kommersiell utnyttelse, og resultater som kan rettighetsbeskyttes, som varemerker og design.

De ansatte har rett til en rimelig andel av nettoinntekten fra en kommersialisering. Utgangspunktet for inntektsfordelingen, er en tredjedel til ansatt, en tredjedel til høgskolen og en tredjedel til det forskningsmiljøet hvor det aktuelle resultatet er oppnådd. Dersom høgskolen ikke utnytter et forskningsresultat eller viderefører kommersialiseringen av det innen en gitt tidsfrist, kan den ansatte selv utnytte resultatet etter avtale med høgskolen. Les mer om hvilke rettigheter du har HER.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 26. apr. 2016 06:39 - Sist endret 24. sep. 2019 10:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.