Administrativ støtte til DIN karriereutvikling

Overskriften i dette innlegget er identisk med tittelen på en av parallellsesjonene på NARMA 2018, der en ønsket å se på hvilken rolle administrasjonen har eller kan ha i forskernes karriereutvikling. Selv om mange starter på forskerutdanningen med et ønske om en karriere innen akademia så vil de fleste som har disputert fortsette sin karriere UTENFOR akademia. De som fortsetter som forskere i akademia står ovenfor tøffe krav til innhenting av eksterne forskningsmidler, publisering, ønske om samarbeid, og krav om internasjonal mobilitet.

Businesswoman in front of career plan on blackboard

colourbox.com

  • Berit Hyllseth (NFR) presenterte noen fakta fra Norge til ettertanke, bla.:
  • 6 av 10 doktorgradskandidater sier ønsker seg karriere i akademia
  • 3 av 10 med doktorgrad får jobb i akademia
  • 1 av 5 postdoktorer blir professorer

Ved Universitetet i Bergen har en etablert et talentutviklingsprogram for yngre forskere som ønsker en vitenskapelig karriere. Gjennom programmet får kandidatene tilgang på kompetanse og nettverk for karrierebygging. Ved Universitetet i Agder har Det medisinske fakultetet etablert et tilbud om karriereutviklingsprogram for postdoktorer. Programmet skal vise fram og forberede kandidatene på ulike karriereveier både i og utenfor akademia.

Høgskolen i Innlandet deltar på TRANSPEER: et internasjonalt ferdighetsprogram som skal gjøre det enklere for forskere å få seg jobb. Utgangspunktet for TRANSPEER er at de fleste forskere har bred kompetanse og egenskaper som etterspørres både innenfor og utenfor akademia. Ved å skaffe seg en god forståelse av hva de har å tilby og hva arbeidsgivere verdsetter, vil forskerne bli bedre til å navigere i arbeidsmarkedet og i større grad oppnå den karrieren de ønsker seg.

Da karriereplan for forskere ble diskutert i HiØs sentrale FoU-utvalg 10.9 2015, konkluderte en med følgende: FoU-utvalget mener at ansvaret for karriereutvikling for ansatte må ligge i avdelingen, inkludert tiltak for å oppnå den ansattes og institusjonens mål. Avdelingen og de ansatte må sammen sette opp en aktivitetsplan for å oppnå målsettingene, f.eks. i medarbeidersamtalene.

I 2017 tok FoU-utvalget initiativ til å arrangere et karriereseminar for ansatte med opprykksambisjoner (professor eller dosent). 25 førstekompetente deltok. Seminaret fikk såpass god evaluering at en vil undersøke interessen for å gjenta dette ved en senere anledning (2019?).

Ved HiØ jobbes det nå med å ta i bruk virkemiddelet Charter & Code (C&C). Arbeidet med C&C ble initiert av FoU-utvalget i 2013 og er først og fremst en bevisstgjøringsprosess som setter forskeres vilkår på agendaen og som gjennom en slik prosess vil bidra til å forbedre forskeres arbeidsvilkår. Les mer om C&C i DETTE innlegget fra januar 2017.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 20. mars 2018 05:56 - Sist endret 13. juni 2023 10:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.