Forskerrekruttering og mobilitet ved HiØ

Forskerrekruttering og mobilitet (”Better Careers and More Mobility”) er utpekt som satsingsområde og virkemiddel for å realisere en kunnskapsbasert økonomi i Europa gjennom European Research Area (ERA). For å oppnå dette må det være attraktivt å jobbe som forsker. Forskeres arbeidsvilkår og karrieremuligheter står derfor høyt på den politiske agendaen. Charter & Code (C&C) er i denne sammenhengen et viktig virkemiddel for å imøtekomme utfordringer knyttet til forskerrekruttering og –mobilitet på nasjonalt og europeisk nivå.

Arbeidet med Charter og Code er først og fremst en bevisstgjøringsprosess som setter forskeres vilkår på agendaen og som gjennom en slik prosess vil bidra til å forbedre forskeres arbeidsvilkår.

EU-Kommisjonen har utviklet en fem-trinnsprosedyre for implementering av Charter & Code. Når steg 1-3 er gjennomført, får institusjonen rett til å bruke EUs HR-logo. Prosedyren er slik:

  1. Institusjonen gjør en internanalyse (avviksanalyse) for å sammenligne sin praksis med C&C-prinsippene. Relevante aktører skal inkluderes i prosessen.
  2. På bakgrunn av resultatet fra internanalysen utarbeider institusjonen en handlingsplan – en “Institutional HR-strategy”, som skal publiseres på institusjonens nettsider.
  3. Når handlingsplanen er anerkjent av EU-Kommisjonen, får institusjonen rett til å bruke EUs HR-logo
  4. Institusjonen skal foreta en egenevaluering hvert annet år og revidere tiltakene.
  5. Institusjonen får en ekstern evaluering hvert fjerde år.

HiØs sentrale FoU-utvalg tok til orde for å starte C&C-prosessen allerede i desember 2013. På høgskolestyremøtet 24. november i år ble det orientert om at HiØ tar sikte på følgende tidsplan for gjennomføring av de to første trinnene i fem-trinnsprosedyren:

  • Oktober/November 2016: Forankring i HiØs ledelse
  • Oktober 2016: Oppnevne ei arbeidsgruppe for C&C
  • Innen 1. juni 2017: Gjennomføre pkt. 1 i 5-trinnsprosedyren – internanalyse
  • Innen 1. januar 2018: Gjennomføre pkt. 2 i 5-trinnsprosedyren – utarbeide en handlingplan

Slik ser HR-logoen ut:

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 16. jan. 2017 08:54 - Sist endret 24. sep. 2019 10:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.