Ingeniør ved SD Mines, USA (høsten 2016)

Mitt navn er Håvard Zakariassen og jeg studerer bachelor i maskin ved Høgskolen I Østfold. Høsten 2016 tok jeg det femte semesteret av bachelorgraden min i USA.

Høgskolen i Østfold har kun to samarbeidsuniversiteter i USA, ett i North Dakota og ett i South Dakota. Etter rådføring falt valget på South Dakota School Of Mines & Technology (SDSMT). Da vi bestemte oss for SDSMT begynte en lang og tidkrevende prosess mellom SDSMT, HIØ og oss som skulle reise. Mye var uklart og det ble mange e-poster frem og tilbake for å finne fag som skulle passe inn i bachelorgraden. Dette arbeidet tok svært mye tid av studiet, da det ble oss studenter som  måtte ta ansvar, sjekke, koordinere og ordne det meste selv. Om det er slik for andre fagområder/universiteter også, vet jeg ikke, men vi som dro høsten 2016 har nok banet vei, og gjort det litt lettere for nye studenter som vurderer å dra til SDSMT.

For å tilsvare 3 fag i Norge må man ta 5 fag i USA, og de fem fagene jeg tok var:

  • Dynamics of machanisms
  • Vehicle Dynamics
  • Welding Engineering & Design
  • Machine Design
  • Introduction to dynamic systems

Da alt var ordnet og på plass mellom skolene og plass tildelt, fikk vi ordnet visum. Til opplysning kostet dette nesten 3000kr (inklusiv reise til Oslo osv.).

Vi var da fire studenter fra HIØ som var klare for et semester i USA.

For å prøve å beskrive skolen, opplegg og stedet, deler jeg dette opp i noen punkter.

Fasiliteter

Skolen bærer preg av å være en gammel skole, det er mange mindre murbygninger plassert rundt på noe som nesten kan minne om en park. Utvendig syns jeg det egentlig var ganske fint, og det tok cirka 5-10 minutter å gå over hele campus fra den ene enden til den andre. Så det var ikke for stort, og man rakk som regel timene uten problem.

Innvending var standarden nokså varierende, de bygningene jeg var mest i hadde ganske dårlig standard, og klasserommene var lite innbydende, med dårlige pulter og stoler. Grupperom fantes nesten ikke (kun noen få), men det var flere sitteplasser rundt omkring i hovedbygget. I noen tilfeller var alt opptatt.

Fag, opplegg og ansatte

5 fag hos SDSMT er nok en god del mer arbeid enn 3 fag I Norge, hovedsakelig på grunn av måten professorene legger opp fagene sine. For det første er det lekser, innleveringer, eksamener hele tiden, opptil flere ganger i uken. I noen tilfeller hadde vi flere eksamener på samme dag. Disse eksamenene er korte og tas gjerne på under en time.

De professorene vi hadde var veldig dyktige og kunne fagene de underviste i veldig godt. Men etter min mening hadde professorene alt for mye makt og gjorde akkurat som de selv ville. De stilte høye krav, men var også ganske behjelpelige til tider.

Så opplegget de kjører på SDSMT er krevende og passer nok best for de som liker høy akademisk utfordring, og som er villige til å bruke mye av fritiden på skolen … Spesielt når man må ta fem fag.

Losji

Vi prøvde å leie privat utenfor skolen, dette var svært vanskelig ifølge både SDSMT og andre vi pratet med. Vi endte opp med å leie en fire manns leilighet på campus i noe som heter ‘’Rocker Square’’. Dette er to blokker med til sammen cirka 300 elever. Disse blokkene bar ikke preg av høy standard, og vi var ganske skuffet i forhold til prisen vi betalte, rundt 2500$ per person for ett semester. (PS! Det er kun Rocker 1 som det er lov med alkohol.) I tillegg måtte vi ut av leiligheten klokken 1200 dagen etter siste skoledag, noe som var ganske stress …

Studentliv

Snittalderen på studenter i USA er nok en del lavere enn i Norge. Jeg var 23 år gammel da jeg var der, og jeg følte meg ‘’gammel’’. Folk kan begynne tidlig på College i USA, i tillegg til at man må være 21 år for å få lov til drikke alkohol. På SDSMT vil jeg si at kanskje ¼ er over 21 år, noe som fører til at skolen er ganske strenge og redde for misbruk av alkohol. Dette førte til et nokså annerledes studentmiljø  på skolen i forhold til i Norge. Det var allikevel en 4-5 studenthus som hadde mange og store fester gjennom hele semesteret, og i tillegg hadde skolen mange studentklubber som drev med mye forskjellig.

Rapid City

Helt grei by som har det meste, som nattklubber, barer, restauranter, og butikker for enhver smak. Det ingen storby, men det er en stor by, altså byen er over et stort areal og bil er egentlig et must. Kollektivtransporten er dårlig utbygd, og det er få muligheter. Hvis du i tillegg liker å reise litt rundt omkring, så er det verdt å kjøpe en bil for et semester eller to. Det er også mye fin natur i nærområdet.

Oppsummert kan jeg anbefale SDSMT om du er glad i akademiske utfordringer og er en engasjert og motivert ingeniørstudent. Folk tok oss godt imot og generelt var det lite kulturforskjeller utenfor skolen. Med ett halvår i USA, opplevde jeg masse nytt og møtte mange nye hyggelige mennesker. I tillegg er jeg blitt enda flinkere i engelsk, samt fått mange gode erfaringer som er bra å ha med seg videre i livet.

Et lite tips, vi valgte å reise rundt i USA noen uker før og etter semesteret, dette var lurt da det ikke var masse tid til reising ved siden av skolen.

 

Av Håvard Zakariassen
Publisert 14. jan. 2019 10:04 - Sist endret 11. nov. 2022 11:11