Innovasjon og prosjektledelse, California State University Monterey Bay i USA (høst 2018)

Daniel Flølo Ringdalen: Dette er en oppsummering av mitt livs mest minneverdige halvår, samt noen gode tips til deg som vurderer utveksling til USA.

Universitetet/College of Business

CSUMB er et relativt nytt universitet, etablert i 1994, og til tross for at skolen er bygget på en gammel millitærbase, er fasilitetene relativt gode. Klasserommene i business-bygget er nye og moderne, og biblioteket, som holder tilnærmet døgnåpent, byr på fine fasiliteter om du skulle gå lei av å studere på ditt eget rom.

Fag, skolehverdag og professorer

Til tross for at jeg studerer innovasjon og prosjektledelse hjemme i Norge, fikk jeg ved CSUMB muligheten til å velge blant en rekke business-emner som jeg fant interessante. Valgene falt da på de fire emnene Marketing, Management, International Business og Business Communication (totalt 16 units, et par for mye, etter min mening). Jeg opplevde disse fagene som interessante, men svært teoritunge, spesielt de to førstnevnte. Og her begynner min lille appell til deg; hvis du tror du kan utveksle til et amerikansk universitet og forvente helgefri, late dager på stranda, eller jevnlige ferier, må du tro om igjen. Skolesystemet i USA er nemlig svært ulikt hva vi har i Norge. Der vi ved en rekke norske høgskoler og universiteter i stor grad styrer vår egen studiehverdag, bortsett fra et par-tre arbeidskrav i semesteret og en avsluttende stor eksamen mot slutten, må du i USA belage deg på å være tilbake på «ungdomsskolen». Her må du være forberedt på å få 4-5 større innleveringer slengt etter deg hver uke, samt gjerne 100 sider pensum med lesing i løpet av samme tidsrom, i tillegg til midterm-eksamen i alle fag halvveis. Og skulle du finne på å droppe et par forelesninger, ja, da raser både karakteren og din generelle popularitet blant professorne relativt fort.

Det som imidlertid er positivt med et slikt system, er at du til de grader blir belønnet karaktermessig dersom du er interessert i å gjøre en aldri så liten innsats på skolebenken. Og til gjengjeld - du blir ekstremt god i engelsk! Personlig ble jeg aldri noen stor tilhenger av dette systemet, men det finnes sikkert folk der ute som er det. Ellers jobber det en rekke dyktige professorer ved skolen (samt noen mindre dyktige), som er oppriktig dedikerte til sine fagområder og er interesserte i at du som student skal lykkes, om du selv ønsker å jobbe for det, vel og merke (ref. forrige avsnitt).

Studentboligene

Campus/fasiliteter

På campus var jeg innlosjert ved Promontory Housing, og var så heldig å få bo med et par gode studiekamerater fra Norge, samt en svært hyggelig og omgjengelig kar fra Japan. Her hadde jeg mitt eget rom, samt eget bad. Vi delte et stort felles kjøkken, noe som fungerte veldig ålreit. Bygget var relativt nytt og standarden var da også litt over gjennomsnittet, i alle fall etter amerikansk campus-standard. På området finnes også et eget treningssenter for Promontorys beboere, samt at boligkomplekset befinner seg kun en kort gåtur fra skolen. Det er imidlertid ikke gratis å bo i studentbolig i California, så du må fort belage deg på å betale omtrent det dobbelte av hva du gjør i Norge, om du ønsker eget rom, vel og merke.

Området

Selve universitetsområdet befinner seg ca. 10-12 km fra Monterey sentrum, men du kommer deg enkelt dit med lokalbuss eller Uber. Det i seg selv er imidlertid ikke alltid en nødvendighet, da du finner det meste av det du måtte trenge i gang/sykkelavstand fra campus. Marina, tettstedet like ved, byr på en rekke spisesteder og supermarkeder (Walmart og Target), og da trenger du tross alt ikke stort mer. For de har alt. I tillegg ligger Fort Ord Dunes State Park like ved campus, et kjempestort naturområde med en enorm strand som strekker seg milevis langs vestkysten av California. Å se den knallrøde solnedgangen i Stillehavet på en strand som er så mektig at du blir i tvil om du fortsatt befinner deg på denne planeten, er en opplevelse i seg selv. Personlig var dette mitt favorittsted i hele USA.

Fort Ord Dunes State Park

Opplevelser

Dersom du er svært dedikert og jobber 8-10 timer daglig med studiene de første to månedene, vil det etter hvert åpne seg muligheter for et par-tre frihelger, samt Thangsgiving-uka i slutten av november (dersom du er der på høsten). California har nemlig det meste. Jeg var så heldig å få oppleve Lake Tahoe en helg, en verdenskjent innsjø knapt 5 timer fra Monterey, med tilhørende fantastisk natur. Deretter fikk jeg oppleve både San Francisco (ca. 2 timers kjøretur) og Los Angeles (ca. 5 timer) på et par dager. To ikoniske byer med en rekke kjente severdigheter. Rett og slett en kul opplevelse. Thanksgiving-uka ble tilbrakt på øya Oahu på Hawaii, rundt 5 timers flytur fra San Francisco, hvor jeg også var så heldig å få feire min 21. bursdag – noe som tross alt er en merkedag i USA, med tanke på at jeg da får kjøpt litt mer enn kun Diet Coke og appelsinjuice på butikken. Etter måneder med blodslit på skolen, har jeg aldri satt mer pris på en ukes ferie. Hawaii er en fantastisk plass, med kritthvite strender, tropisk natur, vulkaner, så vel som korallrev og hula-dansere rett utenfor hotelldøren. Men vær så snill, ikke dra til Hawaii før karakteren din tilsier at du kan ta deg den friheten.  

Utbytte

Selv om gjengivelse av teori til tider går litt på bekostning av refleksjon og læring, som vi er flinkere på i Norge, kan jeg bekrefte at du vil få mye igjen av et utvekslingsopphold i USA. Det viktigste jeg tar med meg videre er forbedrede studieteknikker, noen nye teorier, samt engelskkunnskaper som har blitt styrket betraktelig, spesielt den skriftlige delen. Du blir rett og slett enormt god til å skrive engelsk når du skriver side opp og side ned hver dag, samt blir trukket i karakter dersom du har skrivefeil. I tillegg har jeg nok fått et litt bredere syn på verden og det amerikanske samfunnet. California er kanskje den mest velstående staten i USA, men jeg har opplevd skyggesiden av både Los Angeles og San Francisco, for øvrig ikke spesielt hyggelige områder, og har innsett at ekstrem fattigdom og elendighet finnes også her. Avslutningvis vil jeg dedikere noen siste ord om enkelte av mine amerikanske medstudenter, mennesker som jobber 100 % ved siden av fulltidsstudier og bruker alt de eier på å finansiere sin egen utdanning. Noen få har til og med ikke penger til ordentlig bolig, og bor i falleferdige millitærbrakker eller graver seg huler på stranden. I USA er det nemlig ikke noe som heter Lånekassen. Gratis skolegang tar vi litt for ofte for gitt i Norge. Absolutt noe å tenke over.

Triks i ludo

Helt til slutt, noen generelle tips til deg som vurderer utveksling til CSUMB.

Spar deg opp noen kroner før avreise. Bolig og skolepenger vil trolig spise opp det meste av studiestøtten fra Lånekassen, så det kan være ålreit å ha litt penger til mat og opplevelser også.

Jobb hardt og målrettet fra starten av semesteret. Tro meg, det vil du få betalt for senere.

Utnytt fritiden din godt, den kan til tider være knapp.

Vær sosial og skaff deg nye bekjentskaper. CSUMB har utvekslingsstudenter fra hele verden, noe som skaper et veldig stort og godt mangfold. Personlig har jeg nå bekjentskaper i både USA, Asia og en rekke europeiske land (samt Drammen, Oslo og noen andre småbyer rundt om kring).

Pakk med varme klær. Enkelte områder i California er gloheite. Monterey er for øvrig ikke et av de.

Sjekk ut Blaze Pizza i Seaside. 10/10!

Dra på utveksling. Du kommer ikke til å angre. Lykke til!

Publisert 12. jan. 2019 20:41 - Sist endret 23. jan. 2019 19:01