Informatikk ved CSUMB, USA våren 2016

Mitt semester ved CSUMB (California State University Monterey Bay) våren 2016

Jeg reiste dit med en klassekamerat fra HiØ, og vi reiste fra Gardermoen tidlig på morgenen på en mandag, én uke før skolestart, og ankom San Francisco sent mandag kveld (tirsdag morgen i Norge), med en mellomlanding i London. Reisen gikk fint, selv om det selvfølgelig var mye venting med fly og overgang. Vi hadde ikke booket flybuss eller hotell for natten på forhånd, men kom oss allikevel med på bussen. På bussen ble vi møtt av åpne og hyggelige amerikanere. Mens vi diskuterte hvilket motell vi skulle sjekke inn på ble vi tilbudt å sove hjemme hos en av damene på bussen siden Marina kunne være et farlig strøk på nattid, og etter å ha tenkt oss om takket vi ja. Det viste seg at hun er rektor på Monterey Bay High School. Hun hadde et idyllisk hjem i Carmel, som er et fint strøk i utkanten av Monterey Bay. Morgenen etter fikk vi sitte på til jobben hennes, hvor assistenten ventet på oss og kjørte oss opp til universitetet, i tillegg til at vi fikk hjelp til å finne ut hvor vi kunne registrere oss – vi var de første internasjonale som hadde kommet til campus. Vi kunne ikke vært heldigere, og fått en bedre velkomst til vårt nye hjemland de neste månedene.

Førsteinntrykket var at dette er et forholdsvis lite universitet, men det var nok på grunn av at det er en ganske liten plass til California å være, og deretter er det ikke alt for mange studenter. Selve campus er ganske stort, og bygningene ligger spredt utover et stort område. Vi hadde derimot alle fagene i samme bygg, noe som gjorde avstandene kortere. Beliggenheten kan minne litt om høgskolen i Halden, men det er enda større avstand til nærmeste by, Monterey Bay. Noe nærmere ligger Marina med en god del butikker. Nærmeste kjøpesenter ligger ti minutter med buss unna skolen, og har en rekke butikker inkludert én matbutikk, Target. Target kan sammenlignes med Coop Obs i Norge, hvor de har alt du kan tenke deg av mat, klær, husholdningsartikler og elektronikk. Dette gjør at matvarene er ganske dyre, og det er lite utvalg av f.eks. frukt og grønt, sammenlignet med andre matbutikker. Hvis jeg skulle ha gjort noe annerledes så hadde jeg nok handlet litt oftere på billigere matbutikker.

Da vi skulle søke om hybel fikk vi ikke lov til å søke på East Campus, siden de ønsket å få alle internasjonale nærmere skolen. Når vi omsider fikk utdelt hybel endte vi opp på East Campus allikevel, noe som var litt merkelig, men greit nok. East Campus ligger ca. 15 minutter med skole- buss (som er inkludert i skoleavgiften) unna universitetet. Busstopp er ikke langt unna leiligheten. Det eneste som var i leiligheten var seng, spisebord, stoler, sofa og sofabord. Resten av det vi trengte måtte vi kjøpe inn selv. Det er kort avstand til vaskerom uansett hvor på East Campus du bor. Jeg bodde i en leilighet med to personer fra Asia, og jeg fikk virkelig lært å kjenne en annen kultur. Ingen kjente hverandre fra før, og hadde kommet dette semesteret, så vi startet alle med blanke ark.

På skolen var medelever veldig engasjerte og inkluderende. Forelesningene foregikk i klasserom, med alt fra 20 til 70 elever i hvert klasserom. Jeg tok fire fag innenfor IT, hvor det var ukentlige innleveringer i hvert fag. For min del krevde det ganske mye tid. Vi hadde mest forelesninger på kvelden, siden noen av professorene jobbet heltid i en annen jobb. De fleste professorene var veldig inkluderende, og skapte et godt læringsmiljø.

Jeg var med i tennisklubben ”Tennis Serves You Right” (for de som ønsker å oppsøke dette) ved universitetet, og syntes det var veldig gøy. Jeg har ikke spilt noe særlig tennis før, men ble tatt godt i mot. Nivået på enkelte var veldig høyt, men det gikk fint å trene sammen. Vi hadde som regel trening hver lørdag formiddag. På East Campus er det også mulighet for å spille tennis eller basketball. Utenom dette er det mange klubber og organisasjoner man kan bli med i på universitetet.

En annen ting jeg ville gjort mer av er å reise. Jeg fikk ikke reist så mye som jeg hadde håpet på, og kommer helt sikkert til å dra tilbake til California senere for å utforske flere perler. Dersom dere leier bil, noe som er relativt enkelt, anbefales det å kjøre ”Highway 1” langs kysten. Det er fint å kjøre denne veien både nordover til San Francisco, og sørover mot Los Angeles, men mest fascinerende sørover. Det er massevis av fine steder i Monterey County, og man trenger ikke kjøre så langt for å få fin utsikt. I Spring Break har man 9-10 dager å reise på, men jeg følte at det ble mer farting fra sted til sted enn å faktisk oppleve stedene.

Selv om noe av det administrative ikke var helt sømløst er jeg veldig fornøyd med oppholdet, og angrer ikke på at jeg dro hit. Ta gjerne kontakt på e-post (mariuswg@hiof.no) dersom du har noen spørsmål rundt CSUMB, eller utveksling generelt.

East Campus
Vaskerom, East Campus
"The Lone Cypress”, 17-Mile Drive, Monterey Bay
Viewpoint, 17-Mile Drive, Monterey Bay

 

 

 

 

Publisert 1. jan. 2016 00:00 - Sist endret 4. jan. 2019 12:27