Informasjonssystemer ved CSUMB, USA våren 2016

Jeg heter Simon Chen Dybvik, studerer Bachelor i Informasjonssystemer ved Høgskolen i Østfold(HiØ), og utvekslet 4. semester til California State University, Monterey Bay (CSUMB).

Santa Cruz. Utflukt arrangert av Internasjonalt kontor.

Jeg bestemte meg tidlig da jeg hadde startet på HiØ at jeg ville på utveksling, men ønsket mest å dra til USA og nærmer Silicon Valley. Så da jeg hørte HiØ akkurat hadde blitt partner med CSUMB bestemte jeg meg for å søke. Søkeprosessen var noe tungvint og tidkrevende, da jeg måtte sette meg inn i alle emner CSUMB tilbød for å se om de var relevant til min studieplan ved HiØ. Hele søkeprosessen tok rundt 3 måneder til sammen, dette inkluderer søknad til skole, fag, bolig, lånekassen, visum og intervju på den amerikanske ambassaden i Oslo.

Jeg reiste med en medstudent over til USA, vi hadde en kort mellomlanding i Amsterdam før vi fløy videre til San Francisco. Da vi ankom San Francisco International Airport ble vi mottatt av to representanter fra CSUMB, som skulle sørge for at vi tok riktig buss ned til skolen.  Dette var en vanlig rutebuss, så billett hadde vi kjøpt på nett i forkant av reisen. Reisen ned til Monterey buss tok ca. 2 timer. Da vi ankom CSUMB måtte vi registrere oss og skrive under noen papirer før vi mottok nøkkel til leiligheten. Jeg hadde fått tildelt leilighet på East Campus, som er 10 minutter kjøring fra Main Campus. Da jeg kom til leiligheten møtte jeg han jeg skulle dele leilighet med, en fra Frankrike. Leiligheten var også helt tom, det eneste som fulgte med var seng, skrivebord og stol, sofa og spisebord. Så vi ble nødt til å reise en  tur på butikken for å kjøpe inn alt av nødvendig utsyr før vi kunne ta kveld.

Første uka også kalt orientation week, fikk vi mye info på kort tid. Dette var skolens regler, hvordan amerikansk kultur er og tilsvarende. Det ble også tid til å bli kjent med alle andre internasjonale studenter også, hvor CSUMB arrangerte sykkelturer, klatring i skolens egen klatrepark, tur til Monterey akvarium og avsluttende middag med dans på slutten av uka med alle ansatte fra internasjonalt kontor. For meg var første uka med amerikansk skole veldig rar, det var her jeg merket at jeg var godt utenfor min komfortsone. Emnene jeg tok var Web Production, Graphic Design, Scripting for Multimedia og Media Tools. Jeg er godt fornøyd med alle emnene jeg tok, bortsett fra ett av emnene. Fikk veldig god kontakt med alle forelesere. På slutten av semesteret ble hele Web Production-klassen bedt på middag hjem til foreleserne. Vi var også en liten gjeng fra Graphic Design-klassen som ble invitert ut på middag av foreleseren på slutten av semesteret. Dette var veldig uvanlig for meg, men veldig moro å være med på.

Kantina på skolen(Dining Commons) ble jeg raskt veldig glad i, men også veldig lei. Det fungerer slik at man kjøper et antall måltider på forhånd som legges inn på skolekortet eller så kan man betale kontant i døra. Når man kommer inn på DC kan man spise så mye man vil fra alle avdelingene. Faste avdelinger var taco, vegetar, pizza, hamburger og pomfritt og salat. Det var to avdelinger til hvor maten varierte fra dag til dag. Etter å ha spist på DC noen uker ble jeg raskt lei av taco, burger og pizza, så jeg er glad de hadde noen avdelinger som hadde variert mat fra dag til dag.

CSUMB tilbyr veldig mange aktiviteter og klubber. De har eget treningsstudio som er inkludert skolepengene. Jeg var med på rugbytreninger 1-2 ganger i uka, noe jeg anbefaler. Full liste over sportslag og klubber man kan melde seg på ligger det en oppdatert liste av på nett.

I løpet av semesteret arrangerte internasjonal kontor utflukt til San Fransisco, Santa Cruz og Yosemite. Dette var utflukter hvor man betalte en liten sum dollar for å få være med på, hvor noen av turene hadde fult program inkludert mens de mindre utfluktene sto man mer fritt til å velge hva man ville gjøre. Det er også gode muligheter for å leie bil, ca. $250 for en helg, prisen inkluderte fri kilometer, så vi kunne kjøre så mye vi ville.

Alt i alt er jeg veldig fornøyd med CSUMB. Ønsker du å forbedre engelsken din og å komme deg ut av komfortsonen, anbefaler jeg på det sterkeste utveksling. Jeg merket at engelsken min ble bedre og bedre for hver dag som gikk. Engelsken gikk fra trønder-engelsk til mer normal engelsk uttale. Faglig har jeg ikke noe vondt å si om amerikansk skolegang, karakteren bygges på innleveringer og prøver man har hver uke, noe jeg synes var bra, det lettet litt presset om en avsluttende eksamen som teller 100% av karakter.

Skolen ligger et lite stykke fra downtown og nærmeste butikk. Bor man på East Campus som jeg gjorde, er man avhengig av å reise til butikken for å handle, denne bussen går kun en gang i timen, det samme gjelder bussen til downtown. Det positivet er at man får god kontakt med foreleserne. Fra et norsk synspunkt er CSUMB en passe stor skole, litt som HiØ, mens fra et amerikansk er den veldig liten. Som en av mine medstudenter fra USA sa, ”CSUMB føles ut som en privatskole, når det er en statlig skole”, dette grunnet bra oppfølging og små klasser.

Vurderer du å utveksle til CSUMB, eller har du noen spørsmål? Ta gjerne kontakt på epost eller Facebook.

Simon Chen Dybvik (simonchennial@gmail.com)

Innsiden av Otter Sports Center.
Golden Gate Bridge, fra utflukt til San Fransisco arrangert av Internasjonal kontor.
Mitt enerom på East Campus.
Biblioteket.

 

 

 

 

 

Av Simon Chen Dybvik
Publisert 4. jan. 2016 10:41 - Sist endret 14. jan. 2019 14:53