Digitale medier og design ved California State University Monterey Bay i USA (studieår 2017/18)

Jeg heter Amanda Hansen, og jeg startet å studere Digitale Medier og Design ved Høgskolen i Østfold høsten 2016. Høsten 2017, mitt andre studieår, utvekslet jeg til California State University Monterey Bay (CSUMB). Utvekslingsåret mitt var absolutt en opplevelse for livet - ikke bare for det faglige, men også det sosiale og sportslige.

Reisen dit - Visum og papirer

Om du tenker å utveksle til USA må du være forberedt på å gjennomføre mye papirarbeid og ikke minst holde styr på alle viktige dokumenter, og de er det mange av. Først søkte jeg til HIOF om å utveksle, så fikk jeg opptaksbrev fra CSUMB og da kunne jeg starte visumsøknaden.

Første delen av visumsøknaden ble gjort på nett (denne tar litt tid), så måtte jeg avtale møte på den amerikanske ambassaden i Oslo. Etter intervjuet på ambassaden tok de inn passet mitt for å få satt mitt amerikanske visum inn. Passet fikk jeg tilbake i posten et par dager senere.

Reise og ankomst

Vi var et gjeng på fem IT-studenter som reiste til CSUMB sammen. Vi bestilte ganske billige billetter (rundt 3000kr) med Norwegian som flyr direkte fra Gardermoen til Oakland International Airport i California. Etter vi landet og fikk bagasjen vår tok vi inn på et motel ved flyplassen der vi tilbrakte en natt før den videre reisen til Monterey.

Dagen etter bestilte vi to Uber som kjørte oss med all bagasje rett til inngangsdøra på Student Center på CSUMB Campus. Dette var ikke så dyrt med tanke på at vi ble kjørt fra motelldøra og rett fram til dit vi skulle uten å måtte stresse med kollektiv transport. Det var ca $110 per Uber fra Oakland til Monterey. Absolutt verdt det!

Vi ble tatt imot i Student Center og sjekket inn. Her fikk vi tildelt studentkort, helseforsikringsbevis og veibeskrivelse til hvor vi skulle bo. Jeg hadde fått et single room på North Quad, som bare var en 5 minutters gåtur fra Student Center. Jeg gikk bort til North Quad, fikk nøkler til rommet mitt, gikk opp og begynte å pakke ut.

Mine fag

Media Tools (CST-201)
Basics om Photoshop, Illustrator, InDesign, Camtasia (video) og utvikling av enkle nettsider. Dette er et fag vi burde hatt på HiØ óg for designstudentene. Man lærer mye viktig her, Anbefales!

Design Fundamentals (CST-227)
Her bruker man alt man lærer i Media Tools og designer feks. Book covers, logoer og magasiner. Man lærer mye om typografi, både statisk og typografi i bevegelse. Anbefales!

Web Design (CST-351)
Tilsvarer Utvikling av interaktive nettsteder på HiØ. Basically utvikling av nettsider i CMS. Litt mindre kodebasert og mer designbasert.

Intro to Database Systems (CST-363)
Tilsvarer Databaser og påbegynnelsen av Store Datamengder på HiØ. Veldig bra og grundig kurs i relasjonsdatabaser, som også såvidt starter litt på store datamengder. Anbefales!

Fundamentals of Marketing (BUS-306)
Tilsvarer Markedsføring og Foretaksstrategi på HiØ. Rent markedsføringsfag. Helt utenfor min interesse og helt sinnsykt mye arbeid som jeg føler jeg ikke fikk mye igjen for.

Computer Architecture (CST-337)
Tilsvarer Datateknikk og litt mer. Her går man skikkelig i dybden på hva hardware er og hvordan det fungerer. Jeg lærte utrolig mye i dette faget. Anbefales!

Logo Design Workshop (CST-406)
Rent logoproduksjonsfag. Man får en kunde man skal lage en logo for og bruker hele semesteret på å kommunisere med kunden og utvikle en logo for dem. Veldig bra og grundig fag. Anbefales!

Web Production (CST-451)
Rent prosjektfag der man jobber på flere gruppeprosjekter samtidig. Her har man også flere kunder der alle skal ha hver sin nettside som man lager i flere grupper.

Hverdagen - Nødvendige innkjøp

Vær forberedt på å måtte kjøpe inn en del nødvendige hverdags-ting. På min første tur til Target og Bed Bath and Beyond svidde jeg lett av en $300. Dette på ting som mat, vann, snacks, håndklær, shampoo, håndsåpe, toalettpapir, hårføner, sengetøy (IKKE samme størrelser som i Norge!), vaskemiddel, oppbevaringsbokser (fint å kunne stæsje ting under senga da rommene er små). Fat og bestikk kjøpte jeg først bare i plastikk, men det er ikke dyrt å kjøpe ordentlig, noe jeg gjorde bare en uke senere.

Ting som støvsuger, vannkoker, søppelposer og kjøkkenpapir kan være greit å slå seg sammen om å kjøpe med de du deler leilighet med. Vi var tre leiligheter på North Quad som alle delte på en støvsuger, noe som gikk helt fint da man ikke støvsuger hele tiden.

Mat og bolig

Jeg bodde som sagt to semester i Monterey. Første semesteret fikk jeg ett single room i Vineyards på North Quad. Rommene er relativt små og kommer møblert med en enkeltseng, søppelkasse, et skrivebord med (en forferdelig) stol og en liten kleskommode med hengemulighet over. Det var nok plass til meg og min over gjennomsnittet store garderobe, men jeg passet godt på å utnytte plassen til det fulleste med å ha oppbevaringsbokser under senga.

Når man bor på North Quad er det obligatorisk å ha en Meal Plan. En meal plan fungerer som et kontantkort for mat som du kan bruke på kantina, restaurantene og kafeene på campus. Jeg kjøpte en Gold Plus Meal Plan og jeg klarte såvidt å bruke den opp i løpet av det første semesteret, så kjøp heller en mindre plan enn det du tror du trenger, for meal planene er ikke billig, og du sparer heller nesten ingenting ved å kjøpe de.

For mitt andre semester ønsket jeg å flytte over til East Campus da jeg sårt savnet å ha et eget kjøkken å lage mat i (Du har nemlig ikke eget kjøkken på North Quad, men et felleskjøkken for hele blokka som jeg personlig aldri ville ha laga mat i). Jeg søkte og fikk godtatt room transfer.

Jeg trivdes mye bedre på East Campus, spesielt kanskje på grunn av kjøkkensituasjonen. Men det er noen ulemper ved å bo der óg. Du har over 30min gåavstand til campus og er avhengig  av å ta buss til og fra skolen, og du sliter om du mister bussen din og kommer for seint, det går nemlig utover karakterene dine. Jeg kjøpte meg en egen bil og kjørte til og fra skolen hver dag. Parkering på East Campus er gratis men du må huske å bestille parkeringsbevis. Om du skal ha parkeringsbevis for å kunne parkere på campus koster $100-$200 pr. Semester.

Internettet på East Campus er også veldig dårlig sammenlignet med 100/100 linja du har tilgjengelig om du bor on-campus (North Quad og Promentory). Husk at leilighetene på East Campus er gamle millitærboliger og er overhodet ikke nye og flotte, men gamle og slitte.

Transport og kjøp av bil

Med CSUMB studentkort har du tilgang på ubegrenset gratis busstransport rundt i hele Monterey. Dette er veldig hendig om man ikke har bil eller lappen. En annen god og billig mulighet er å bruke Uber, som vi brukte veldig mye i starten. Man får også god pris på leiebil fra Hertz som CSUMB student, og ZipCar er enda et alternativ for leie av bil.

Da jeg har bodd i USA en gang før visste jeg at jeg ikke hadde klart meg et år uten bil, så jeg var allerede innstilt på å kjøpe en før jeg flytta til California. Jeg endte opp med å kjøpe en Toyota Camry ‘98 for $2100. Jeg lette etter bil i Letgo-appen og på Craigslist. Ikke dra alene for å se på ting du kjøper over nett og apper, ha alltid en venn eller to med deg for sikkerhets skyld.

Jeg kontaktet mannen som solgte bilen og vi avtalte å møtes på en Target Parkeringsplass ikke så langt unna campus. Bilen så bra ut og jeg betalte den i cash på stedet og kjørte bilen rett hjem til North Quad. Da kjøpet var unnagjort startet registreringen, som var tidkrevende.


I tillegg til salgskontrakt må man overføre eierskiftet, og så må man innom DMV som er California sitt vegvesen. Jeg måtte innom DMV to ganger, da jeg ikke hadde nok papirer med meg den første gangen. Man må nemlig har med seg minst tre papirer som bekrefter hvor du bor i California, pass, visum, et ark fra myndighetene som lister alle inn- og utganger du har i USA pluss en masse mer. Registrering av bilen kom på ca $250.

Jeg hadde et amerikansk førerkort fra før av, men det var fra da jeg bodde i Arizona. Om man skal ha amerikansk førerkort må det være utskrevet fra staten man bor i. California godkjenner norske førerkort for gyldig, så man må ikke få nytt førerkort om man skal bo i staten California. Førerkortet mitt kosta meg rundt en $20, så det er ikke dyrt. Jeg måtte ikke ta en ny førerprøve, bare en teoriprøve.

Bilforsikring er påbudt, og du kan komme i skikkelig trøbbel uten. Jeg kjøpte forsikring på min bil fra Geico og betalte rundt $300 for et års forsikring der.

Bil er ikke noe man må ha om man skal utveksle, men jeg visste at jeg ble å trenge bil for å komme meg til og fra trening på ranchen i Carmel Valley samt å kjøre å besøke vertsfamilien min i Arizona i feriene. Det var veldig deilig å ha egen bil, jeg kjente at jeg hadde mye mere frihet da jeg ikke måtte tenke på kollektivtransport og begrensningene på dette for å komme meg plasser.

Det sportslige og sosiale - CSUMB Equestrian Club & Competition Team

Hestesportsklubben til CSUMB var en av de avgjørende faktorene for at jeg valgte å utveksle til California. Jeg har vært aktiv konkurranserytter i mange år og jeg hadde ikke overlevd et år uten hest. Jeg kom i kontakt med CSUMB Equestrian Club under Recreation Week og meldte meg inn i klubben. På første møte med klubben ble vi informert om at CSUMB hadde blitt tatt ut for første gang for å være med i IHSA (Intercollegiate Horse Show Association) der rytterne fra CSUMB konkurrerer mot andre universiteter i USA for en plass i National Championship.

Grenen laget skulle konkurrere i var Reining (eller Western Horsemanship), en gren jeg ikke har konkurrert i tidligere, men har hatt trening for. Jeg meldte meg på laget og kom inn som poengrytter for CSUMB.

Vi hadde obligatorisk trening en gang i uken for enten den engelske treneren, eller western treneren. Jeg red for western treneren da det var western vi skulle konkurrere i. Jeg tok flere ridetimer i uka og var nok på ranchen 3-6 dager i uka. Spesielt før konkurranser trente vi litt flere dager i uka.

Ranchen som treneren vår holdt til på var i Carmel Valley, en 30minutters kjøretur fra campus. Ranchen heter Wishing Well Ranch og var eid av treneren vår, Coach Kim, og hennes bror. Her var det plass til 10 hester og en liten arena hvor vi hadde treningene våre. Et par ganger kjørte vi hestene til en ranch med større arena om det var behov for å trene på større og mer avanserte programmer før konkurranser.

På konkurransebanen gjorde vi det veldig bra med tanke på at vi var det minste laget i IHSA, og jeg som poengrytter klarte å plukke rosetter i alle klassene jeg deltok i. Dessverre klarte ikke alle på laget å gjøre det like bra, så vi fikk ikke nok poeng som lag for å komme oss til Nationals. Men vi var ikke lei oss av den grunnen, for vi koste oss skikkelig på tur til hesteshows. Vi konkurrerte mot enorme universiteter som har rytterlag med lang sukesshistorie som Stanford University, Davis University og Reedley College. Men vi klarte likevel å hevde oss i konkurransen.

Reiser

Vi passet godt på å komme oss litt vekk fra campus når vi hadde ferier. Man kan fort bli litt lei av å bare traske rundt i Monterey, så ved hver mulig anledning dro vi på roadtrip i bilen min. Los Angeles, San Jose, San Diego, Las Vegas, San Francisco, Silicon Valley, Tucson, Phoenix og Calico var bare noen av plassene jeg kjørte til, så det er lett å få med seg hvertfall tre stater på bare noen dagers road trip.

Vi prøvde oss på litt lett camping òg - vi kjøpte billig telt og liggeunderlag på Walmart og satt GPS’en på en state campground som koster mellom $5-$20 i døgnet. Dager vi ville ha ordentlig dusj og seng leide vi noe billig på Airbnb.

Fester og sammenkomster

Amerikanere elsker å feire helligdager, store som små, så er det noe å feire kan du banne på at det er et arrangement for det. Vi opplevde Thanksgiving, jul, nyttår, Super Bowl og mangle flere høytider som alltid bringer med seg mye god mat og drikke.

Hver helg var det garantert flere fester på East Campus. Disse hadde en tendens til å komme litt ut av kontroll og det var vanlig at fester ble stoppet av politiet (gjerne flere ganger på samme fest). Personlig er jeg ikke så stor fan av sånne crazy fester, men det var mange som syntes dette var kult. Vær forberedt på at folk røyker hasj åpenlyst, både inne og ute, som forøvrig ikke er lov på campus da de får federal funding (og ja, East Campus telles som campus).

Det var også ofte fester på stranda. Folk tok med seg godt humør, høyttalere, drikke og ved ned til stranda for å lage bål og kose seg. Dette var veldig koselige fester, men det kunne bli litt kaldt utover kvelden.

 

Publisert 1. sep. 2018 00:00 - Sist endret 22. jan. 2019 14:50