Innovasjon og prosjektledelse ved California State University Monterey Bay, USA (høst 2018)

Anmol Kaur: Det har gått tre uker siden jeg kom hjem fra California og jeg vil si det er noe av det beste jeg har gjort. Mest fordi byen vi bodde i, Monterey Bay, var et trygt innbydende samfunn med fantastisk natur og mye aktivitet, og at stranda bare var en kort sykkeltur unna.

Første dagen fikk jeg tildelt leilighet som var mye større en jeg forventet. Jeg bor på East Campus som ligger litt utenfor campus, bussene går hele tiden og det tar bare 12 minutter å sykle til skolen, så det er ikke noe problem. Jeg bodde sammen med to amerikanske jenter, hvor jeg også delte rom med henne ene. Vi ble fort overraskende gode venner på kort tid, og de har vist meg masse rundt i byen. Allerede dagen etter var vi på Monterey Fair, en messe med masse tivoli og mat. Smakte corndog for første gang og elsket det.


California State University of Monterey Bay (CSUMB) er stedet jeg tilbragte en del tid på. Universitet er veldig ulikt hva jeg har opplevd i Norge. CSUMB har egen Starbucks, klesbutikk, treningssenter og ikke for å glemme egen burger og fries restaurant.

Forelesningene var relativ lette å forstå og timene er bygd opp på mye casearbeid og teamwork, mye diskusjon og ikke minst lekser som må gjennomføres til hver uke. Professorene er utrolig hjelpsomme og tilrettelegger skolearbeid slik at jeg kan gjennomføre semesteret på en best mulig måte. Det akademiske er faktisk veldig likt som i Norge, bare på engelsk. Amerikanere synes det er veldig tøft at noen vil komme helt til USA for å studere, så jeg kan si at vi internasjonale studenter faktisk er ganske populære. Både lærere og medstudenter er barmhjertelige og nysgjerrige på å bli kjent med oss, noe som har gjort denne skoleopplevelsen enda bedre.


CSUMB byr på et innovativt miljø med store muligheter for sine studenter. Det frivillige engasjementet er mye større der. Studentene er engasjerte i lokale skolesaker, foreninger og temakvelder noe som gjør dem mer entusiastiske og spennende å jobbe med. De har gitt meg friske ideer, globale perspektiver og en entreprenørånd jeg tidligere ikke har hatt. Jeg er en del av CSUMB Business School som gir lokale forretningsaktører, globale bedriftseiere og studenter muligheten til å utforske strategier og beste praksis når det kommer til å håndtere noen av det mest pressende problemene i dagens forretningsverden.

Jeg ble medlem av CSUMB Woman Lacrosse Team, rett og slett fordi jeg lovet meg selv å prøve ut nye ting i USA. Definitivt det beste valget jeg tok mens jeg var der. Vi møttes to ganger i uken, og hadde kamper mot andre skoler.  Ellers var jeg ofte på løpeturer til stranda eller nasjonalparken rett ved der jeg bor. California har forresten den vakreste solnedgangen, det er nesten som å se gjennom et instagram-filter. Jeg og noen venner møttes ofte bare for å se på solnedgangen på kvelden.

Det gikk ikke en eneste helg uten fest på campus. Universitetet er veldig strenge på festing og drikking, så som regel bli festen stengt ned veldig fort. Men da gikk man bare videre til en annen fest. Blir den også stengt av, så går man til neste. Jeg prøvde helst å reise rundt om California når jeg hadde fri. Jeg besøkte Yosemite nasjonalpark, San Francisco, Las Vegas, Lake Tahoe og andre områder i nærheten.


I USA blir karakterene basert på arbeidet som blir lagt inn underveis i semesteret. Det vil si: innlevering av lekser, presentasjoner, gruppeoppgaver, midtveisprøver og eksamener som man får «credit» for underveis. Motsetning til Norge hvor karakteren blir satt på den siste muntlige eller skriftlige eksamen du har før semesterslutt. Det tok meg hele 6-8 uker før jeg forsto hvordan hverdagen med skole, lekser, trening og være sosial skulle håndteres. Men en ting skal sies, jeg har lært mye om studieteknikk og evnen til å prioritere.
California har bydd på fantastisk natur, kultur og matopplevelser. For å ikke glemme at det sosiale nettverket mitt, som nå er større enn noensinne. Jeg har møtt mennesker i alle nyanser, og flere av dem har lært med å se livet fra et annet ståsted enn det jeg tenkte i Norge.


Vil avslutte med å si at jeg ikke angrer på valget om å dra på utveksling. Og til alle dere som vurderer å dra på utveksling, det er bare å kutte den «kanskje-følelsen» og gripe sjansen som er rett fremfor øynene på deg. Gjør noe som gir deg nye muligheter og som får deg til å utfordre deg selv på et helt nytt plan. Verden er en liten plass og alt som kanskje engang var utrygt er kanskje ikke så farlig lengre. Det har jeg erfart. Ikke nøl, det er bare å smi mens jernet er varmt!

 

Publisert 9. apr. 2019 11:21 - Sist endret 9. apr. 2019 13:23