Innovasjon og prosjektledelse ved California State University Monterey Bay i USA (høst 2018)

Mitt navn er Frank Hanssen. Jeg studerer Innovasjon og Prosjektledelse ved Høgskolen i Østfold og valgte å ta mitt femte semester ved California State University Monterey Bay (CSUMB). I denne rapporten skal jeg fortelle litt om min opplevelse rundt det å være utvekslingsstudent i USA.

Oppholdet

Til å begynne med så kan jeg si at oppholdet i USA har vært en spennende reise på både godt og vondt. Det har vært en god opplevelse hvor man har blitt kjent med en helt ny kultur, nye mennesker, og ikke minst dannet seg akademiske ferdigheter på veien. USA er et land med en helt annen kultur enn Norge, så man må forberede seg at ting er litt uvant i begynnelsen, men personlig gikk det veldig fort å komme inn i denne kulturen. Nå var jeg veldig heldig som reiste sammens med 5 andre utvekslingsstudenter fra samme klasse, så mulighetene for å snakke norsk var alltids tilstede. Før jeg dro var jeg var litt nervøs for engelskferdighetene mine, om de var gode nok, og hvordan det ville bli å faktisk måtte snakke, samt skrive engelsk hver dag. Dette viste seg å ikke noe problem, og man kommer fortere inn i det enn man skulle trodd.

Bosted

Bodstedene på CSUMB er ganske varierende, man kan bo på promotary housing, som er det dyreste alternativet, east campus som er det billigste alternativet, eller north quad som er litt billigere enn promotary. Valget mitt falt på promotary housing, og jeg har ikke angret på det i etterkant. Jeg anbefaler alle å gjøre det samme, grunnen til dette er at man bor veldig nærme skolen til sammenligning med for eksempel east campus. Promotary er også veldig nytt og holder høy standard, med eget rom og bad, samt felles kjøkken og stue. Det som også er positivt med å bo på promotary er at du kan velge å ikke ha mealplan, noe som gjør det relativt billigere dersom man rutinemessig lager mat sammens med de man bor med, eller alene. Jeg bodde på et dobbelt rom sammens med en person, noe som gikk helt fint, men mulighetene er også å søke om en egen leilighet, noe som er litt dyrere.

Promontory housing I bakgrunn

Turer

Dersom man er glad i turer og opplevelser, så er beliggenheten til CSUMB midt I blinken. Skolen ligger ca 30 min unna Monterey sentrum. Man kan også enkelt dra til Carmel-by-the-sea, samt 2 timer inn til San Fransisco, 5-6 timer til Los Angeles, og 3 timer til et sted som ligner Norge og heter Lake Tahoe. Personlig så var jeg mange ganger i Monterey sentrum, her kan man spise på en rekke resturanter ved sjøen, dra på akvarium, og utforske sentrum, fra skolen går det også gratis shuttle busser inn til Monterey. Carmel-by-the sea er også et flott sted å få med seg, med mange fine spisesteder. San Fransisco er en stor by hvor man kan leie seg inn på hotell  helgene, eller ta en dagstur for å oppleve den nærmeste storbyen i området. I Los Angeles er mulighetene mange, alt fra å se solnedgangen ved venice beach, til å se hele byen fra griffith observatory, samt ta en gåtur opp til Hollywood skiltet. Lake tahoe er et kjempefint sted å tilbringe en helg dersom man er litt lei bylivet og lengter etter Norsk natur. Her er mulighetene mange for fjellturer og kajaking om sommeren, samt ski om vinteren. Videre så kan jeg nevne at dersom man ønsker litt mer sol og varme enn det er i Monterey, så kan man ta seg en uke i Hawaii når skolen har fall break. Dette var noe jeg og 3 medstudenter gjorde. Dette er en mulighet jeg anbefaler på det sterkeste å benytte dersom man er glad i tropiske steder og noen av verdens desidert fineste strender.

Livet som student

USA noen svært gode opplevelser å by på, men man må ikke glemme at man faktisk er der for å studere. Livet som student i USA er til tider ganske tøft, spesielt dersom man studerer business fag, ettersom nivået og forventningene er skyhøye. Personlig så jobbet jeg rundt 40+ timer i uken med totalt 4 fag, hvor jeg totalt fikk 16 units. Kravene fra professorene er høye, og de forventer at man skriver APA rapporter med høye gramatiske ferdigheter. Med andre ord så får man ikke noe særbehandling selv om man er internasjonal student. Nivået på professorene varierer også fra fag til fag, noen er særdeles flinke til å gå igjennom fagstoff i timene, mens andre forventer at man leser seg opp selv. Det er heller ikke unormalt å ha et stort antall innleveringer, flere titals sider å lese, samt quizer i fagene man har hver uke. Dette er noe som jeg mener skiller skolesystemet i USA ekstremt fra det Norske, fordi man blir vurdert helt fra første skoledag, alle innleveringer, quizer, presentasjoner og gruppearbeid teller inn på sluttkarakteren du får i faget. Dersom man setter seg en god plan og jobber godt gjennom hele semesteret, så skal det ikke være noe problem å bestå fagene, men vær forberedt på å jobbe hardt, også i helgene.

Fagene jeg valgte var:

  • BUS 305 – Principles of Management
  • BUS 306 – Fundamentals of Marketing
  • BUS 494 – International Business
  • CAD 304 – Business Communication and Language Support

Disse fagene var krevende, men jeg anbefaler på det strekeste å ta et språkfag slik som jeg gjorde (CAD 304). Personlig så hjalp dette faget meg veldig med tanke på både skriftlige og muntlige engelskferdighete, noe som ble relevant i alle de andre fagene jeg hadde.

Anbefalinger

Før jeg bestemte meg å dra til utveksling var jeg veldig skeptisk, jeg spurte meg selv om dette var noe for meg, om jeg ville klare å stå i alle fag, og hvordan det ville bli å flytte så langt fra Norge. Men etter endt opphold så har det absolutt vært verdt det. Jeg har lært utrolig mye dette semesteret, dannet meg venner for livet, og lært meg å kjenne en helt ny kultur. Utvekslingsopphold er noe som ikke passer for alle, men dersom man vurderer det, så er min anbefaling at du burde gjøre det! Det er en sjangse man har til å oppleve noe helt nytt, samt noe veldig få har muligheten til å oppleve.
Videre så anbefaler jeg å dra på utflukter, opplev ting mens du er i USA, jobb beinhardt i ukedagene, så kan man kanskje få tid til å ta seg en helg fri til å oppleve ting. Jeg anbefaler også at man setter seg nøye inn i fagene man velger, men her har man også første uka til å legge til, samt bytte mot professorens underskrift.

Dra på utveksling!

 

Publisert 25. jan. 2019 09:45 - Sist endret 25. jan. 2019 17:36