Ingeniørfag (kjemi) ved Hochschule Wismar, Tyskland våren 2018

Hvordan livet som student føles når du ikke kan språket og plutselig skal skrive en bacheloroppgave «helt på egenhånd». Utveksling til Wismar University of Applied Science: Technology, Business and Design.

Innledning

Denne rapporten er utarbeidet for internasjonalt kontor ved Høgskolen i Østfold i forbindelse med utvekslingen jeg hadde til Tyskland. Alle som studerer i utlandet i tre måneder eller mer kan søke om, og får, utvekslingsstipend fra HiØ mot at de forteller hvordan de har hatt det i form av en rapport.

Jeg tok yrkesutdanning før jeg begynte å ta bacheloren, og fylte 30 mens jeg var ute. Ved siden av studiene har jeg hatt flere jobber, vært med i studentdemokratiet, hatt verv og vært tillitsvalgt i studentorganisasjonen for ingeniører. Jeg liker å treffe nye mennesker og trives når jeg har mye å gjøre. For å utveksle måtte jeg si opp to jobber, si nei takk til et verv jeg ønsket og i tillegg reise fra kjæresten min i tre måneder.

Før utvekslingen

Jeg bestemte meg tidlig, allerede i andre semester, for å gjøre det jeg kunne for å få muligheten til å skrive bacheloroppgaven min i utlandet. I hovedsak ønsket jeg Wismar fordi en av mine forelesere ved flere anledninger snakket svært varmt om skolen og mulighetene man kunne få ved å reise dit for å skrive. Jeg tok kontakt med internasjonalt kontor tidlig for å være trygg på at jeg skulle få organisert utveksling i siste semester, slik at jeg kunne kombinere bacheloroppgaven med utveksling.

Jeg mottok kontaktinformasjon til en av professorene ved skolen, og sendte han en oversikt over hvilke fag jeg hadde – og planla å ta – i slutten av fjerde semester. Jeg fortalte også hvilke interesser jeg har, og generelt om hvilke temaer jeg kunne tenke meg å skrive om. I begynnelsen av femte semester fikk jeg tilbakemelding med tilbud om tre svært interessante oppgaver. Alle var faglig relevante, og innenfor temaene jeg hadde beskrevet.

I november søkte jeg studentbolig ved Studentenwerk Rostock-Wismar. Kommunikasjon var ikke veldig enkelt, de har lite forståelse for at ikke alle forstår tysk. Jeg kan absolutt anbefale å finne en venn som kan tysk dersom man ikke kan det selv, ettersom leiekontrakten ikke er tilgjengelig på engelsk og er skrevet svært formelt. Jeg fikk bolig, og kunne betale all leie inn på forhånd. På denne måten slipper jeg å opprette tysk konto for betaling av husleie, og ettersom lånekassen forhåndsbetaler støtte før utenlandsopphold var det en god løsning. Internasjonale studenter får si opp kontrakten før utgangen av semesteret om de skal flytte hjem, men jeg hadde store problemer med å få avtalt utreisetidspunkt og sjekk av leilighet. Det er mulig det hadde gått bedre om jeg var stødigere i tysk.

Det var ikke lett å komme i kontakt med internasjonalt kontor, og selv om jeg av og til fikk svar på mail svarte de sjeldent på det jeg faktisk spurte om.

Om Hochschule Wismar

Hochschule Wismar var opprinnelig en ingeniørhøgskole, grunnlagt i 1908. Åtti år senere utvidet de til å ha flere tekniske fag, før flere fakulteter også fant sin plass i 1992. Fra 2000 har utvalget også inkludert maritime fag og flere retninger innen design.

Det er ca 8700 studenter ved Wismar, og av de var over 900 internasjonale studenter, fra mer enn 90 forskjellige land. De tilbyr 35 bachelorprogram, 27 masterprogram og 5 diplomkurs. Med tanke på antall studenter er det omtrent som Høgskolen i Østfold.

Høgskolen ligger litt lenger unna sentrum enn Høgkolen i Østfold avd. Fredrikstad, men det tar bare 15 minutter å gå fra skolen til markedsplassen i sentrum – og enda litt kortere tid å gå til havna.

 

Om Wismar

Wismar er en (i Tysk målestokk) liten by med «bare» 43 000 innbyggere. Studentene utgjør med det over 20 % av befolkningen. Byen var tidligere en svensk by, og deler av byen er på grunn av alderen og bygningene på UNESCOs verdensarvliste.

Byen ligger like ved Østersjøen, og har både en hyggelig havn og et gammelt bysentrum bare 15 minutter gange unna skolen. I sentrum kan man finne det meste av mat, klær og ting til huset, bysentrum er kompakt og med lite biltrafikk. I sentrum finnes det mange kirker og bygg som er opp mot 650 år gamle.

Studier ved HiØ og Hochschule Wismar

Ved Høgskolen i Østfold studerer jeg Bachelor i Ingeniørfag – kjemi. Jeg gikk de fem første semestrene ved HiØ, og utvekslet i deler av sjette semester. I Wismar har jeg i all hovedsak jobbet med bacheloroppgaven min, men jeg har også deltatt på tyskkurs.

Min opplevelse av veilederene jeg hadde i Tyskland sammenliknet med foreleserene hjemme i Norge er at de i mye større grad er opptatt av om studentene forstår. Noen spørsmål?» blir gjerne spurt hvert femte minutt gjennom forelesning og i veiledning, og det forventes at du har spørsmål. Bacheloroppgaven og metode var svært fri, men jeg fikk samtidig mange gode tips og råd. De var veldig «på» og ville gjerne ha regelmessige møter for å snakke om fremgangen og for å sjekke at jeg var på rett vei.

Dersom man tenker å ta et semester her, så er det greit å vite at hver forelesning varer i 90 minutter med et kvarter pause mellom. Forelesninger kan starte så tidlig som åtte på morgenen, og vare så sent som åtte på ettermiddagen. Ved 12-13-tiden er det en klokketime pause til å spise lunsj.

Mens jeg var på utveksling hadde jeg lite kontakt med lærerene på HiØ, selv om jeg på papiret også hadde en veileder hjemme for bacheloroppgaven.

Boforhold

Jeg bodde i studentboligene nærmest universitetet. Fra hybelen til bygget jeg jobbet i var det bare 350 meter. Husleien var på skarve 220 euro i måneden, og inkluderte alt. Vær oppmerksom på at det i 2018 ikke var WiFi (!) i studentboligene. På Campus finnes eduroam. Jeg hadde store vanskeligheter med å få internett til å fungere. Etter en stund fikk jeg lov til å bruke wifien til naboen, men på grunn av kravene til VPN for pc var det bare en som kunne være tilkoblet om gangen gjennom hennes bruker – og min bruker ville ikke fungere.

Hybelen var liten og svært nøkternt utstyrt. På kjøkkenet finnes ingenting utover litt skap, to kokeplater og et lite kjøleskap. Det var ingen felles oppholdsrom, og vi hadde hvert vårt lille soverom på ca 10-11 m2. Det var en stor overgang å gå fra en fullt utstyrt leilighet på 55-60 m2 til en liten hybel uten mikrobølgeovn eller komfyr. På den andre siden kan du kjøpe en full middag i kantinen for 3-4 euro, eller ned mot 2 om du velger det billigste – utvalget er stort og godt.

Jeg satte stor pris på nærheten til campus. Jeg besøkte aldri DreiMaster studentboliger, mens de andre boligene i 25 og 23 er det større kjøkken for flere hybler. Det blir ikke ført noen kontroll på om disse er ryddige, og selv om det var hyggelig å kunne reise på beøk til andre og lage mat sammen er jeg godt fornøyd med å heller dele et bittelite kjøkken med bare en.

Internasjonale studenter er garantert bolig dersom de søker innen fristen, og det finnes ca 2000 hybler for studenter gjennom Studentenwerk.

Det er også mulig å skaffe rimelige boliger gjennom det private markedet, og om jeg skulle bodd i Tyskland lenger enn jeg skulle ville jeg forsøkt å finne noe privat. Det er en del støy i studentboligene, og siden hyblene er ganske små holdes gjerne dørene åpne når det er fest for å ha litt mer luft å gå på.

Mottak

I Tyskland starter semesteret i mars og september. Jeg kom før semesterstart, og det var ingen som hadde anledning til å treffe meg utenom kontortid eller andre steder enn ved studentboligene eller på universitetet. Fra andre har jeg fått høre at det ikke alltid lønner seg å stole på slike avtaler uansett, så det kan være fornuftig å sjekke ut hvordan du skal komme deg frem på egenhånd selv om du får et tilbud om å bli hentet på busstasjonen.

Jeg fløy til Hamburg, og tok buss til Wismar derfra. Bussturen tar ca to timer, men jeg kom så sent at første natt ble tilbrakt på hostel. Dagen etter møtte jeg Hausmeister for overlevering av nøkler, men han kunne ikke et eneste ord engelsk. Dagen etter ble møtte jeg veileder og kunne begynne på oppgaven. Det er svært få som snakker engelsk her, og det var vanskelig å orientere seg. Det er ikke tilrettelagt for at man skal klare seg så godt på egenhånd uten å kunne forstå og snakke en del tysk.

Rundt to uker etter jeg kom begynte velkomstukene for de internasjonale studentene. Da ble det bowling, utflukter til Scwerin, byvandring, fester, middager og mye mer. De internasjonale studentene snakket greit engelsk. De tyske studentene var som regel ikke åpne for å øve på engelskkunnskapene sine.

Det ville vært enklere å knytte bånd med flere studenter dersom jeg hadde tatt del i mer undervisning og ikke bare jobbet for meg selv med bacheloroppgaven.

Før jeg ankom Wismar hadde jeg problemer med å nå internasjonalt kontor, og dessverre  ble det ikke veldig mye lettere å få kontakt etter jeg kom. Det er mulig at de som jobber der ikke har nok kjennskap til utvekslingsprogrammet eller til ERASMUS-programmet. Jeg klarte aldri å få et skikkelig svar på om jeg skulle betale for å semesterregistrere meg i Wismar eller ikke. Ettersom jeg ikke skulle avlegge noen studiepoeng ved skolen bestemte jeg meg for å ikke stresse så mye med det, og det endte med at jeg ikke fikk registrert meg ved skolen.

Fra andre studenter har jeg forstått at det internasjonale kontoret ikke egentlig er så hjelpsomme, men studentene som jobber der med sosiale aktiviteter er vennlige og svarer gjerne på spørsmål.

Sosiale aktiviteter

Jeg var i Wismar i 3 måneder, ca et halvt semester. Det var andre sosiale arrangementer av studentene som jobbet på det internasjonale kontoret, men jeg reiste hjem i forkant av noen av dem.

Andre fredag i semester var det en velkomstfest hvor vi kunne vise frem en kort presentasjon fra landet vi kom fra. Fra Norge var det bare meg, men fra landene hvor det var flere studenter var det gjerne bare en som presenterte. Vi reiste også på en fin tur til Schwerin hvor vi fikk besøkt et slott. Turen ville vært veldig bra om det ikke hadde vært unormalt kaldt i perioden da utvekslingen startet.

Første aktivitet med de internasjonale studentene var Bowling. Det er en liten bowlingbane  i utkanten av byen, og vi gikk som en gruppe til bowlingstedet. I utgangspunktet skulle det være en byvandring første uken, men ble innstilt på grunn av dårlig vær. Det ble arrangert middag for de internasjonale studentene på en kinesisk restaurant. Vi fylte hele lokalet, og det var en hyggelig middag.

Etter hvert som jeg ble kjent med tyske studenter, og ikke bare internasjonale, fikk jeg også deltatt på quiz, på den lokale studentklubben Block 17. Her vises det film, holdes fester, beerpongturneringer og poetryslams.

 

Etter hvert som vi ble bedre kjent med hverandre arrangerte vi også middager, turer, fester, og moro på egenhånd. Det er mange nok internasjonale og tyske studenter til at du aldri trenger å kjede deg med mindre du har lyst. Det er alltid noen som vil bli med på tur, kaffe eller se film.

 

 

 

 

Faglig utbytte

Faglig sett var det flott å være i Wismar. Jeg fikk studere på egenhånd og svært mye frihet, samtidig som jeg fikk støtte i bøtter og spann fra veilederene mine. De virket oppriktig interessert og fornøyd med arbeidet jeg gjorde, og passet jevnlig på at jeg tuslet i riktig retning med oppgaven. Jeg føler selv at jeg har lært mye, og selv med utfordringene som følger av å måtte gjennomføre eksamener eksternt, miste undervisning fra andre fag og tiden som går tapt på å bli kjent på et nytt sted tror jeg at jeg lærte mye mer gjennom å jobbe i Tyskland enn jeg ville gjort hjemme i Norge. I tillegg var det mye lettere å finne tid til å jobbe, noe som ville vært utfordrende hjemme med alt av jobber, venner, og verv.

På den andre siden var det ingen engelske bøker på biblioteket, som gjorde det ekstra utfordrende å finne god litteratur til oppgaven.

Personlig utbytte

For min egen del har jeg fått se mye av Tyskland, jeg fant tid til å reise på turer med de nye vennene mine, og jeg ble kjent med mange nye mennesker fra hele verden. Jeg fikk prøvd ny mat, ble kjent med nye kulturer. Jeg møtte noen av fordommene som finnes mot «rike nordmenn», og jeg fikk knust noen av mine fordommer – det er for eksempel ikke uvanlig å spise svin selv om man kommer fra et land hvor de aller fleste er muslimer.

Jeg fikk også erfare at jeg klarer meg veldig fint på egenhånd, selv uten å kunne språket og med lite nettverk.

Det var også spennende å prøve mat som er annerledes enn i Norge. Spesielt var det synlig på dagligvareforetningen. Av grønnsaker, frukt og kjøtt var mye det samme, men Norge produserer mye av andre varer på egenhånd, og det meste er annerledes i Tyskland. Tyskere har andre vaner for pålegg, og dagligvarene er fulle av sprit og vin. Faktisk kan du finne en flaske øl som koster mindre enn en klementin, og vin med lik literpris som norsk melk.

Hvorfor bør du utveksle?

Du bør utveksle fordi du har godt av å prøve å bo i utlandet. Selv om Tyskland ikke er langt borte, er det en annen kultur, og du kommer til å lære masse om deg selv og mennesker. De fleste arbeidsgivere liker å se at studenter har gjort noe annet enn å «bare» studere, og et utenlandsopphold kan være det som gjør at du skiller deg ut fra resten av bunken.

For å ha et hyggelig opphold i Wismar vil jeg anbefale å være forberedt på at det tar tid å få kontakt og svar, spesielt om du bare kan engelsk. Jeg er veldig glad for at jeg fikk jobbe med bacheloroppgaven i Tyskland, og ville definitift gjort det på nytt selv om jeg brukte unødvendig mye tid på å (prøve og) få internett, finne bussruter og få klare tilbakemeldinger fra internasjonalt kontor i Wismar.

Tips til utveksling i Wismar

  • Ta et tysk-kurs før du kommer hit. Selv om det er en del på høgskolen som kan, er det langt fra like mange som ønsker å snakke med deg på engelsk.
  • Ta med dyne og pute hjemmefra. Det kan være skikkelig vanskelig å finne.
  • Vær forberedt på at det ikke er Wifi – ta med kabel og om nødvendig router eller ethernet/USB converter hjemmefra.
  • Les deg opp på Tyske sosiale normer. Det er ikke normalt å snakke om en professor med fornavn, egentlig ikke uten å inkludere tittel heller.

Tips for utveksling ved bacheloroppgaver

  • Prøv så godt det lar seg gjøre å få oversikt over hva oppgaven handler om før du drar
  • Jobb med rammene allerede før du reiser – nettside, informasjon om skolen etc. kan skrives før du kommer
  • Vær forberedt på at du kommer til å måtte jobbe alene, og at kveldene kommer til å bli ekstra lange.

Publisert 3. jan. 2019 12:37 - Sist endret 25. feb. 2022 10:30