Bioingeniør ved Malmö Universitet, Sverige (vår 2022)

Erasmus+ utvekslingsstudent Leon N. Stellander: I Malmö ble vi tilbudt å jobbe med et forskningsprosjekt over en periode på tre måneder. Forskningen gikk ut på aktivering av immunforsvaret, og cellenes genuttrykk før og etter aktivering.

På Høgskolen i Østfold, hører jeg til studiet Bachelor i Bioingeniørfag. På studiet har vi tilbud om utveksling siste semester av studiet, der vi vanligvis har praksisperiode og bacheloroppgave i løpet av tre måneder.

Universitetet i Malmö

Utvekslingsstedet ligger helt sør i Sverige, med Øresundsbroen over til København. Malmö er en by preget av et dårlig rykte grunnet høy forekomst av kriminalitet. Derimot har opplevelsen vært veldig god, med ingen ubehagelige opplevelser.

I Malmö ble vi tilbudt å jobbe med et forskningsprosjekt over en periode på tre måneder. Forskningen gikk ut på aktivering av immunforsvaret, og cellenes genuttrykk før og etter aktivering.

Første måned av oppholdet gikk ut på opplæring i teknikker og prosedyrer, som erstatning for den praksisen på sykehus vi ellers ville hatt i Norge. Opplæringen gjaldt differensiering av monocytter, ekstraksjon og analyser av DNA, og i tillegg metyleringsanalyser.

Mottak og oppstart

Vi ble møtt av vår veileder som sørget for å få oss på skolenettet, gi oss dørkort og en omvisning på laboratoriet. I tillegg fikk vi en to timers forelesning med oppsummering av fagstoffet relevant til prosjektet. Det tok ikke lang tid før vi kom i prat med medstudenter på biomedisinstudiet, men utenom dette, var det ikke et bestemt sosialiseringsprogram for utvekslingsstudenter.

I starten var det mye litteratur å ta igjen ettersom biomedisinstudiet i Malmö fokuserer mer på cellebiologi enn bioingeniørstudiet i Norge.

Hjem og sosialt

Studentboligene ble fort fylt opp, og vi fikk derimot ikke bo der. Generelt var det ikke mulig å finne leilighet på de svenske nettsidene, der få huseiere svarte. På AirBnb fant vi derimot raskt entusiastiske huseiere med ganske rimelige priser. Mitt rom i tremannskollektiv gikk for ca. 4000 kr i måneden, og var det billigste jeg fant til standarden. Huseierne møtte meg til avtalt tid og var medgjørlige om det skulle være noe. Jeg bodde i bydel Hindby, som var relativt sentralt med tanke på butikker og busser. Det tok ca. 35 min å gå, og 15 min med buss til universitetssykehuset.

For å utforske sosiallivet i Malmö, bør man ikke være redd for å prate med folk. Som sagt, er det ikke noe eget program for å samle utvekslingsstudenter eller «bli kjent»-programmer i Malmö, og man bør da oppsøke det selv. Studentbaren ble besøkt én gang, men det var generelt vanskelig å få gyldig studentbevis for å komme inn. Jeg fikk et inntrykk av at Malmö er et ganske internasjonalt sted, og svenskene var vandt til å gå over til engelsk relativt tidlig i samtalen.

Siste måned av oppholdet ble alle utvekslingsstudentene introdusert til hverandre og kjemien i gruppen blomstret med en gang. Sene pikniker, karneval og «roadtrips» var blant mange gode minner med nye venner fra fire forskjellige land. Ikke minst tok vår veileder oss med på en omvisning i østre Skåne med fantastiske naturparker og lokale pregninger.

Hvordan har det vært?

For å oppsummere dette oppholdet fra start til slutt, begynte utvekslingen med å være tung faglig, men med mye nytt og spennende å utforske. Etter hvert som det faglige kom på plass og vi ble kjent med fler og fler, ble oppholdet bare bedre og bedre. Etter min erfaring, kjennes de siste ukene triste ettersom vi har fått så mange flotte venner her, og har blitt vant til et nytt sted å bo.

Om fremtidige studenter vurderer Malmö Universitet som sitt utvekslingssted, bør man være klar over at universitetet setter standarden høyt, og har gode veiledere med mye kunnskap. For å få et opphold man ikke vil glemme, finn venner tidlig og nyt byen!

 

Publisert 2. sep. 2022 12:58 - Sist endret 2. sep. 2022 13:52