Internasjonal kommunikasjon ved Newcastle University, våren 2017

Som en del av mitt Bachelorstudie i Internasjonal Kommunikasjon ved Høgskolen i Østfold, reiste jeg våren 2017 til byen Newcastle-upon-Tyne i England. Dette var mitt 4. Semester av Bacheloren, og jeg hadde hatt tre halvår til å gru-glede meg til opplevelsen av å reise fra alt det kjente og kjære.

Alnwick Castle som har tilhørt eierens familie i omtrent 900 år, og som også er kjent for noen rumpeldunkscener fra Harry Potter

Da jeg reiste ned noen dager tidligere enn skolestart med en annen (ikke utvekslingsstudent), deltok jeg ikke på noen henting som ble tilbudt. Vi ble derimot med på en quiz litt senere i uka som del av introduksjons-uka. De første to-tre dagene gikk med til informasjonsforedrag og modulmesse (som jeg skriver litt mer om lenger nede).

Bosted

Jeg hadde en stund på forhånd skaffet meg et rom i et bokollektiv gjennom et privat selskap kalt Erasmus Living (www.erasmusliving.co.uk) etter å ha blitt anbefalt dette selskapet gjennom en tidligere utvekslingselev fra Høgskolen. Rommet jeg leide var i en leilighet i sentrum med omtrent 9 minutter gange til Universitetet og 5 minutter gange til kjøpesenteret. Regninger var inkludert og ved skader på leiligheten (det ble dessverre et par) kunne vi sende en melding til landlorden og noen kom og fikset det i løpet av kort tid. Dette inkluderte blant annet et dørhåndtak som falt av. I kollektivet bodde jeg med 5 andre, blant annet én svenske og én finne. Da leiligheten var veldig sentral, og i veldig god standard i forhold til andre studentboliger i England, valgte jeg å betale litt ekstra for å bo her. Dette mye med tanke på at jeg er en person som foretrekker å arbeide hjemme fremfor på skolen. Til sammen betalte jeg ca 5000 kr i måneden for et relativt stort rom med dobbeltseng og en tv til å se DVDer. For min del var den høye prisen definitivt verdt det. Dessuten, for å sørge for alt var som det skulle, kom Alex (hun jeg tror er landlorden) innom flere ganger og passet på at vi var fornøyde.

(Bildet er et reklamebilde fra nettsiden til Erasmus Living, men dette var omtrent slik rommet mitt så ut)
Bildet er et reklamebilde fra nettsiden til Erasmus Living, men dette var omtrent slik rommet mitt så ut

Newcastle University

Newcastle University er en stor og fin skole, hvor jeg hovedsakelig hadde undervisning i den røde mursteinbygningen som vanligvis er avbildet i reklamer. I tillegg har universitetet et stort bibliotek og et språksenter hvor man kunne lære over 100 ulike språk. Lesesalene var åpne hele døgnet og gjennom universitetets applikasjon kunne man alltid se hvor mye bråk som var i de ulike salene. For utvekslingsstudentene var det også en del valgmuligheter for moduler, men det ble litt kaos dagen   da disse skulle bli valgt på en modulmesse. Vi hadde før utvekslingen fått utdelt en liste over mulige valgfag, men da vi skulle delta på en fagmesse og skrive oss opp viste det seg at mesteparten av de fagene jeg hadde fått forhåndsgodkjent ikke lenger var tilgjengelige. Til slutt kom jeg likevel frem til tre ok valg;

Television Studies: Et emne om TV som (dessverre) ikke var noe praktisk, men veldig teoretisk. Handlet om TV-ens bakgrunn, sjangre, seere og liknende hvor oppgavene hovedsakelig gikk ut på å analysere ulike tvsjangre. Dette var det eneste faget jeg angret på i ettertid da det ble mer teoretisk enn forventet. (2t + 1t seminar i uka)

Visual Culture: Dette faget bygget mye videre på medieanalyser som jeg hadde gjort en del av hjemme. Gikk gjennom mange ulike teorier slik som The Male Gaze, Mirror Stage, om hvordan vi ”pornofiserer verden”, psykoanalyse og om fotografiets rolle før/nå. (2t + 1t seminar i uka)

Cultural Phenomena and the role of the media, digital/social media and PR: Et fag som tok for seg hvorfor bilder, videoer og beskjeder tar av på nett. Første halvdel av emnet gikk gjennom en kjent modell vi skulle bruke videre, mens andre halvdel lærte vi tematisk om ulike kulturelle fenomener. Oppgavene var å analysere ulike kulturelle fenomener utifra den lærte modellen (2t + 1t seminar i uka)

Det er verdt å legge merke til at de brukte ett annet referansesystem enn på Høgskolen i Østfold og at det ellers var andre små forskjeller. Blant annet skriver man oppgaver løsere basert på det man går gjennom i forelesningene, og er derfor i stor grad ansvarlig for å finne relevant pensum selv. Blant annet i emnet Visual Culture skulle jeg og min gruppe ha muntlig fremføring om Kunst, og valgte temaet ”Whether contemporary political movements can be concidered art”.

Sosialisering

I Newcastle er finnes det noe interessant for de aller fleste! Englands mest engasjerte supporterklubb for fotballfans, eldgamle murer og slott for den historieinteresserte og en heftig drikkekultur for de som ønsker det. Videre finnes det blant annet to kattekafeer, språkbibliotek, og flere interessante byer en kort togtur unna.

Universitetet arrangerer ukentlig aktiviteter for studentene å delta på, og du får tidlig utdelt et hefte over kommende aktiviteter. Selv var jeg med på blant annet fudge-baking, språkkurs i Italiensk og   Irsk (ekte irsk) og en tur til Alnwick Castle. Jeg dro også utenom skolen til byen York som jeg personlig synes er helt fantastisk.. I York er det kanskje spesielt interessant for oss nordmenn da byen er tidligere kjent som Jorvik – Englands velkjente vikingby.

(Utenfor York Minister på tur nr 2 til York).
Utenfor York Minister på tur nr 2 til York

Hvorfor bør man utveksle?

Jeg tror jeg har hatt en litt annen opplevelse av utvekslingen enn mange andre studenter. Selv om jeg absolutt ikke angrer på å ha reist, vil ikke jeg beskrive det som det beste året i mitt liv. Jeg har lært mye og opplevd en del, men byen Newcastle var ikke helt noe for meg. En litt for ekstrem drikkekultur ble litt for mye for min del, og jeg følte meg ofte ganske alene selv om jeg møtte mange flotte  mennesker.

Jeg har likevel også følt i etterkant at jeg har blitt litt mer voksen og selvstendig. Dessuten har  språket mitt blitt bedre, noe som var hovedmålet mitt med utvekslingen. Jeg har også lært en del jeg ikke ville lært hjemme, selv om jeg har innsett at faget Television Studies sannsynligvis ikke vil være noe jeg får veldig bruk for sånn i ettertid. Jeg må likevel gjenta at jeg ikke angrer og anbefaler alle som føler for det å dra på utveksling. Selv jeg planlegger å studere videre med en master fra  utlandet.

Publisert 1. jan. 2017 09:50 - Sist endret 14. des. 2018 11:21