Grunnskolelærerutdanning 5-10 ved Newcastle University i England (studieår 2017/18)

Hei, alle HiØ-ere! Mitt navn er Pål Jakobsen, og er nå ferdig utdannet som Grunnskolelærer for 5-10. trinn ved Høgskolen i Østfold. 4. året mitt så valgte jeg å prøve noe helt nytt, nemlig å reise utenlands og ta et helt år på utveksling ved Newcastle University. Før jeg utdyper, så vil jeg gjerne konstatere at utveksling er noe alle bør vurdere å få til i løpet av studieperioden.

Det er rett og slett så mange erfaringer man drar med seg videre inn i arbeidslivet og livet generelt at bare det i seg selv bør være nok til å ta sjansen. Jeg bestemte meg veldig sent, men jeg angrer aldeles ikke! Når jeg først er inne på erfaringer, så vil jeg også påpeke hvor individuelt dette er. Derfor kommer ikke jeg til å utfylle veldig mye av hva jeg har gjort, valgene jeg har tatt til punkt og prikke, nettopp for at jeg ønsker at du som velger å reise på utveksling – spesielt til Newcastle – skal få muligheten til å reise ditt litt nervøs og med helt blanke ark. Jeg valgte bevisst og ikke lese meg opp så veldig mye om hva andre hadde gjort, fordi jeg ønsket å kjenne litt på den følelsen av å ikke vite alt 100 % (ikke at jeg gjør det nå heller, hehe), samtidig som at det skal sies at jeg ikke reiste over helt alene heller, noe som gjorde det trygt i bunnen. Allikevel, så vil jeg meg denne rapporten fokusere på enkelte positive opplevelser, men enda viktigere nevne noen viktige anbefalinger som kan spare deg spesielt penger. Det kommer jeg tilbake til.

Til slutt, vil jeg rette en stor takk til Laila som var en veldig god støttespiller fra hjemlandet, og som bidro til at utvekslingen ble enda mer smidig enn jeg hadde forestilt meg. Også kan jeg for øvrig nevne at jeg valgte å ta enda ett år i Newcastle 2018/2019, noe som kanskje sier litt om hvor fornøyd jeg var:) Mer om det senere.

God lesning, og bare ta kontakt hvis det skulle være noen spørsmål!

- Pål, pal.jakobsen@hotmail.com

Skolen

Slik noen av forelesningssalene ser ut, men slapp av, det finnes mange moderne og mer behagelige rom enn dette:)

Newcastle University er et av de fremste universitetene i Storbritannia, som nylig ble kåret til det universitet med best sosialt miljø. Nå kan jeg bare snakke for meg som går lærerutdanning, men for oss lærerstudenter som ankommer, så vil du få muligheten til å velge modules – eller emner som vi kaller det i Norge. Hver module tilsvarer 20 NCTS(Newcastle credits) eller 10 ECTS (studiepoeng) som vi er vant med. Det som er fantastisk for oss er at vi kan velge så å si hva som helst, så lenge campus i Norge godkjenner det inn i utdannelsen vår. Jeg endte derfor opp med en kombinasjon av tre moduler i musikk, og tre moduler i historie. Disse velger du når du kommer frem, og utover at campus må godkjenne emnene dine så er eneste forutsetning at emnene ikke kolliderer i timeplanen og at emneansvarlig godkjenner dem.

Modulene er inndelt i nivåer, hvor nivå 1 er for 1st year students, og nivå 3 er final year students. Dersom du har noe kunnskap eller erfaring fra et fag, vil jeg absolutt anbefale å prøve nivå 2, og nivå 3. Jeg hadde en god kombinasjon hvor jeg fikk utdypet meg i fag jeg allerede har litt kunnskap fra, men samtidig fikk en fin start på fag jeg hadde liten erfaring fra tidligere.

Kvaliteten på emnene er veldig gode, og du får veldig kunnskapsrike og engasjerte forelesere i de emnene du velger:)

Det som er verdt å merke seg er at du både har forelesninger og seminarer. I forelesningene er det mest opp til deg hva du gjør det til og hva du får med deg, og du er gjerne i store grupper fra 20-80 studenter. I seminarene derimot, vil det være mye mer dialog med underviseren og gruppene varierer fra 4-12 studenter. Her blir du bedt om å lese ulike artikler og opparbeide deg kunnskap om temaer fra forelesning, for deretter å diskutere dette åpent i klasserommet med dine medstudenter. Jeg syns det var veldig uvanlig og skummelt i begynnelsen da jeg manglet mye akademisk engelsk i muntlig form, men dette kom seg veldig på slutten av studieåret og var en veldig lærerik og morsom erfaring.

Dersom ikke annet er påpekt i emnebeskrivelsen, vil eksamen foregå i skriftlig form over 2t15min, eller ved innlevering av skriftlig oppgave.

Karaktergiving i England er veldig ulikt Norge, og går fra 0-100%. 0-39% er fail, som vår F og til dels E. 40-49% er lower third class (D i Norge), 50-59% er lower second class(C i Norge), 60%-69% er Upper Second Class(B i Norge) og 70-100% er First Class Honours (A i Norge).  Det er verdt å merke seg at det er ytterst få – veldig få – som klarer å få over 80% på disse testene, hvor blant annet 90-100% blir betegnet som publiseringsverdig i internasjonalt fora. Derfor skal du si deg godt fornøyd om du får Upper Second Class på en eksamen.

Det er godt å merke seg at studieåret i England er tredelt, med første halvår gående fra slutten av September -> Januar, og andre halvår går fra Februar->Juni hvorav en måned er det vi kaller for Spring Break (Jepp, de har det i England også J). Slapp av, du har fortsatt juleferie så du kan være hjemme til jul for tre uker, men det er verdt å merke seg at eksamensperioden for første halvår pågår i Januar. Dersom du har innlevering som eksamen, så kan du også levere før ferien hvis du er ferdig!  

De første ukene

Kun en metro unna finner du Tynemouth ute ved havet. God fish n´ships, fin utsikt og muligheter for bading og surfing:)

Jeg ankom Newcastle to uker før semesterstart – lørdag 15. september 2017 - og jeg vil på det sterkeste anbefale at du velger det samme. Da får du muligheten til å delta på International Welcome Week i regi av skolen, samt Fresher`s Week – en mildt sagt femtidoblet versjon av vår egen fadderuke som jeg var med å arrangere ved HiØ. Her vil du ganske raskt kunne knytte bånd til nye medstudenter, samtidig som du kan få muligheten til å få tildelt en buddy. Buddy-systemet er unikt for internasjonale studenter i England, og er sidestilt med Fresher´s Week. Dette er en student som du holder kontakt med gjennom hele oppholdet ditt, og det blir arrangert store events for alle internasjonale med buddys, jevnt og trutt.

Hadde jeg hatt behovet, kunne jeg fint tatt kontakt med universitetet på forhånd, og avtalt henting på flyplassen. Det gjorde jeg ikke.
Et økonomisk tips: Det er sjeldent KLM og AirFrance (som er eneste flyselskap med fly fra Oslo – Amsterdam/Paris – Newcastle) har priser under 1600 NOK en vei. Hvis du vil slippe mellomlanding og liker tog, så anbefaler jeg SAS med ungdomsbillett til Manchester eller Edinburgh, hvor du kan få tog til maks 20 GBP om du er tidlig ute. Togturen tar 1t30m fra Edinburgh og 2t30m fra Manchester, og jeg har ennå til gode å betale over 1000 NOK for hele reisen, med innsjekket bagasje:)

Å delta på Fresher´s Week, er noe jeg selvfølgelig vil anbefale. Her er det drøss av kule ting du kan gjøre gratis (fra Paintball, Pub/Grub Crawls, fester, konserter med internasjonale artister, enda mer gratis mat, ulike kurs i alt mulig) samt Newcastle University´s Students Union sin egen GIAG – Give it a go. Her kan du få muligheten til å teste ut mange ulike idretter – gratis – med transport t/r til eventet fra campus. Test det ut!

Ellers vil jeg absolutt anbefale at du stikker innom Fresher´s Fair, som er i løpet av Fresher´s Week. Her får du muligheten til å hilse på alle idrettslagene og grupperingene på skolen, og det er mildt sagt MYE! Alt fra fotball til fekting, go-kart til musikalteater, politikk til gin- og whiskey-klubber. You name it.

Newcastle – Liverpool for 18 GBP? Som student får du slike tilbud hele tiden via NUSU:)

PS! Eneste de har til gode å tilby er håndball og hvis du har lyst til å spille mens du er over i England, vil jeg anbefale å komme i kontakt med Newcastle Vikings. De er en offisiell klubb med seniorlag dame- og herreklassen, hvor jeg blant annet spiller. Her er det også tre norske i tilfelle du ønsker et norsk fotfeste mens du er over:) Bare å ta kontakt med meg!

Ellers vil det være ting som skjer i regi av NUSU (Students Union) hele året, og det er bare å følge med på hva de kan tilby:)

30 minutter unna finner du Alnwick Castle, kjent fra Harry Potter!

Bolig og annet formalia

Det å finne et sted å bo kan være tidkrevende og skummelt, men jeg kan betrygge deg med at Newcastle tilbyr alt fra 6-mannsbolig i privat regi til en billig penge, til luksuriøse studentblokker hvor det er relativt dyrt.

Jeg valgte å bo ved en privat studentbolig mens jeg utvekslet. Dette koster veldig mye penger, men er veldig sentralt, du har alt inkludert (- mat), og du har det veldig trygt. Det er veldig god sikkerhet ved disse boligene i byen. Jeg kan derimot påpeke at det å reise kollektivt eller gå/sykle er veldig enkelt i byen, og det er ingen boligområder som etter min mening er for langt unna campus. Derfor kan det være verdt å se seg litt vekk fra navlen i byen, hvis du vil leve litt mer økonomisk.

Mitt rom ved St. James Point, bokstavelig talt ved siden av St. James Park.

Det viktigste med valg av bolig jeg vil nevne er dette som de kaller for UK Guarantor. Alle studenter som skal bo ved en bolig i regi av skolen, eller i regi av et leiebyrå, har krav om en garantist fra England som betaler leia de hvis du ikke klarer det. Ellers må du betale hele leiesummen up-front, noe som kan være vanskelig for oss som får støtte fra Lånekassen i to terminer.

Jeg ble anbefalt å betale et byrå til å stå som garantist. Dette koster ca. 80 GBP. I løpet av året mitt som utvekslingsstudent fant jeg ut at dette er – unnskyld utrykket – bullshit. Det finnes studentboliger hvor du ikke må ha garantist fra England, samtidig som at de fleste leiebyråene går med på at du slipper garantist fordi vi får støtte fra Lånekassen. Grunnen til det er at de rett og slett ikke vet at vi nordiske studenter får statsstøtte til utdanning, og med en gang du viser dem dokumentet, så vet de at du kan forsørge deg selv og alt er greit.

Jeg betaler nå halvparten av leia mi fra i fjor ved å bo i en privat leilighet uten garantist:)

Ellers vil jeg råde deg til å skaffe deg britisk lege (helsetilbudet er gratis som i Norge, men du må registrere deg på universitetet for å ha tilgang til det), anskaffe britisk nummer (billige abonnement), og dra utenfor sentrum for innkjøp av mat. Det finnes flere store supermarked rett utenfor bykjernen, hvor du sparer masse kroner!

Min konklusjon om oppholdet ved Newcastle University

Vel, bare det faktum at jeg blir værende ett år til på årsstudium, sier vel sitt? :)
Året mitt på utveksling har gjort at jeg har vokst så utrolig mye. Både faglig, sosialt og samtidig kulturelt ved at jeg har kommet så nært på en kultur som er ulik vår egen. Jeg har fått mange nye venner, kjæreste fra Fredrikstad (Hvem hadde trodd at jeg måtte til Newcastle for å finne ho der?), føler meg enda tryggere på engelskkunnskapene, fått ny input på læringsstiler, og masse, masse mer som jeg kommer til å ta med meg videre i livet. Ekstra viktig er fortrinnet jeg føler jeg har når jeg skal søke jobb neste år, hvor engelsken min vil stå veldig sterkt i en globalisert verden hvor engelsk i skolen er veldig viktig. Det å ta til seg nye kulturer og forstå dem er også noe jeg anser som et veldig stort fortrinn i dagens skole.

Så, spørsmålet er ikke om jeg anbefaler deg å søke utveksling til Newcastle. Spørsmålet mitt er hvorfor du ikke har søkt enda:)

 

Publisert 4. jan. 2019 18:02