Internasjonal kommunikasjon ved Newcastle University, Storbritannia (vår 2022)

Tiril Tøien Bakken: For meg var semesteret i England et stort høydepunkt og noe jeg ikke har angret på et sekund både underveis og i ettertid. Man får muligheten til å forbedre engelskkunnskapene sine, noe jeg er helt sikker på at jeg kommer til å få bruk for senere i studiene og i arbeidslivet.

Jeg heter Tiril Tøien Bakken og tar en bachelor i internasjonal kommunikasjon ved Høgskolen i Østfold. En av hovedgrunnene til at jeg syntes dette studiet virket interessant var at vi kunne dra på utveksling, og er derfor ekstremt glad for at jeg fikk muligheten til å dra selv om restriksjoner grunnet Covid-19 endret noen av mulighetene vi hadde. Vi kunne kun velge mellom Dublin og Newcastle, og selv om jeg var veldig frem og tilbake, endte jeg opp med å velge Newcastle.

Reisen til Newcastle, undervisning og fag

Jeg valgte å reise med en annen som også skulle på utveksling i Newcastle, slik at vi slapp å dra alene. Da vi skulle reise midt i en pandemi var det noe usikkerhet om hva som måtte gjøres ved innreisen, men heldigvis fjernet Storbritannia mesteparten av innreiserestriksjonene noen dager før vi skulle dra. Dermed kunne jeg flytte rett inn i kollektivet ved ankomst uten å måtte ta Corona-test eller lignende. Det gikk ingen direkteflyvninger fra Oslo til Newcastle, så vi måtte mellomlande i Amsterdam før reisen gikk videre til flyplassen i Newcastle. Turen herfra til byen var kun på 20 minutter, så vi valgte å ta en taxi.

Siden vi valgte å dra en uke før skolen startet hadde jeg noen dager på å bli kjent med byen og området jeg bodde i før opplegget på Newcastle University startet.

Uken før undervisningen var i gang hadde vi første oppmøte på universitetet hvor vi møtte de ansatte som hadde ansvaret for oss som var på utveksling, pluss noen andre utvekslingsstudenter som vi ble litt bedre kjent med. Vi fikk også en kjapp gjennomgang av hva som skulle skje den første uken før studiene startet ordentlig. Blant annet måtte vi velge fag etter ankomst, og visste dermed ikke helt sikkert hvilke fag vi skulle ha før uken før oppstart. Valg av fag ble gjort ved å melde inn hvilke fag jeg ønsket via zoom, og de ble deretter sendt videre til godkjenning. Jeg endte til slutt opp med disse fagene:

  • Conflict and Crisis Reporting
  • Digital Discourses and Identity
  • Visual Culture

Alle disse fagene var veldig relevante for internasjonal kommunikasjon, og jeg fikk bruk for mye av det jeg har lært på HiØ. Undervisningen derimot var veldig annerledes enn hva jeg var vandt til hjemmefra. Her hadde vi enten en eller to timers undervisning per fag i uken, og i tillegg et times langt seminar i hvert fag hvor vi var delt inn i mindre grupper og gikk igjennom ukens tema sammen. Jeg syntes dette oppsettet fungerte veldig bra, og man ble på denne måten litt tvunget til å lese seg opp på fagstoff, som igjen gjorde det enklere å følge med. I tillegg var det obligatorisk oppmøte på all undervisning og seminarer, og du måtte registrere gyldig grunn om du ikke møtte opp.

En annen ting som var annerledes var gjennomføring av arbeidskrav og eksamen. Vi hadde ingen egne eksamener i noen fag, kun en hovedoppgave på 2500 eller 3500 ord i hvert fag som utgjorde deler av/hele karakteren.

Dessverre for vår del ble store deler av semesteret påvirket av lærerstreik. Vi mistet nesten halvparten av undervisningen grunnet denne streiken, og i flere av fagene var det heller ikke satt opp noe alternativ undervisning.

Bosted og det sosiale i og rundt Newcastle

Jeg visste lenge før avreise at jeg ønsket å bo i kollektiv i håp om at jeg kunne bli kjent med andre utvekslingsstudenter og lokale. Jeg vurderte de forskjellige studentboligene til studiestedet, men fant til slutt et billigere alternativ litt lenger unna universitetet. Jeg søkte, og fikk tildelt rom hos Mansion Tyne, som kostet mellom 5-6000kr i mnd. Jeg måtte betale hele summen før jeg kunne flytte inn, men syntes egentlig at det bare var positivt. Bygget så ganske nytt og moderne ut, og kollektivet jeg endte opp i hadde ganske god standard. Jeg fikk tildelt rom i et kollektiv med kun kortidsbeboere, så de aller fleste var utvekslingsstudenter fra ulike deler av verden. Vi hadde folk fra India, Italia, Frankrike, England, Tsjekkia, Hellas, Mexico og Kroatia, og alle kom veldig godt overens selv om vi kom fra veldig ulike kulturer. Det var de i kollektivet jeg ble best kjent med, og vi gjorde mye sammen. Så om du har lyst til å bli kjent med mennesker fra andre steder i verden anbefaler jeg virkelig å bo i kollektiv!

Likevel vil jeg kanskje ikke anbefale akkurat Mansion Tyne da det ligger på helt motsatt side av byen fra hvor Newcastle University ligger. Nesten alle jeg bodde med studerte på det andre universitetet i Newcastle (Northumbria University), så det hadde vært fint å bo med andre som studerte på samme universitet som meg. Likevel tar jeg absolutt med meg mest positivt fra denne studentboligen.

Newcastle er for mange kjent som en fest-by, da det nesten er 50.000 studenter i byen. Dette merket jeg kjapt, da det var folk ute på byen hver eneste dag i uken. Utestedene og pubene var overalt, og det var som regel mye folk overalt. Dette hadde sine fordeler og ulemper. Fordelen var at det alltid var folk ute i gatene, og man følte seg alltid trygg om man var ute på kveldstid. Ulempen var at det noen ganger kunne være litt bråk på natten, men det ble man fort vandt til. Alt i alt var det veldig gøy å være student i Newcastle og det var gøy å få oppleve festkulturen.

Newcastle ligger nær grensen til Skottland, og det var heller ikke langt til andre byer i England. Det gikk tog til alle de store byene rundt i området, og jeg hadde både turer til Manchester og til Skottland. Edinburgh var ca. 1 time og 30 minutter unna Newcastle med tog, og det er en tur jeg anbefaler! Har man muligheten anbefaler jeg også å leie bil og kjøre rundt i Skottland, da dette var et av høydepunktene med hele oppholdet for meg.

For meg var semesteret i England et stort høydepunkt og noe jeg ikke har angret på et sekund både underveis og i ettertid. Selv om den engelske kulturen ikke er alt for ulik den norske merket man fort at det er annerledes å bo i et annet land, og de erfaringene jeg har fått fra utenlandsoppholdet har i all hovedsak vært positive. Man får muligheten til å forbedre engelskkunnskapene sine, noe jeg er helt sikker på at jeg kommer til å få bruk for senere i studiene og i arbeidslivet. Det var også veldig lærerikt å ikke ha familie og venner i nærheten, da man blir avhengig av å bli kjent med nye mennesker.

Om du er glad i å bli kjent med mennesker, oppleve en litt større by, festing og Storbritannia generelt anbefaler jeg sterkt å ta utveksling i Newcastle!

Publisert 2. sep. 2022 15:35 - Sist endret 2. sep. 2022 15:37