Internasjonal kommunikasjon ved Newcastle University, England (vår 2019)

Hei, jeg heter Anniken Heimstøl og studerer Internasjonal kommunikasjon ved HiØ. I mitt fjerde semester dro jeg på utveksling som en del av bachelorgraden min. Etter mye frem og tilbake, landet valget til slutt på Newcastle og jeg angrer ikke ett sekund på at jeg dro. Hvis du tenker som meg at Australia er litt langt borte og at USA har blitt et politisk minefelt, da er Newcastle noe for deg! Og hvis du ikke tenker noen av de tingene så er fortsatt Newcastle et sted å vurdere.

Reise og bosted

Jeg utvekslet i januar og i likhet med Norge så var det ikke arrangert noen fadderuke eller andre sosiale sammenkomster for utvekslingselever så tidlig på nyåret. I stedet hadde vi to introduksjonsdager hvor vi fikk informasjon om fag, hvordan fagene var lagt opp, språket og hva som var forventet av oss som elever. Begge informasjonsdagene var obligatoriske, og vi ble oppfordret til å komme en dag i forveien slik at vi ikke gikk glipp av dem.

For å sikre at alle kom senest dagen før, arrangerte skolen gratis pick-up på flyplassen for alle utvekslingsstudentene. Personlig benyttet jeg meg ikke av tilbudet fordi jeg og en venninne dro ned to dager i forveien. I stedet valgte vi å ta en Uber fra flyplassen til stedet vi skulle bo.

Newcastle hadde fine studentboliger rett ved campus, men jeg bestemte meg for å bo litt lenger unna studiestedet, og helst privat i håp om at det var billigere. Valget falt til slutt på True Student Newcastle som lå 20-25 minutters gange fra universitetet og sentrum. Dette er moderne studentboliger med gode månedspriser selv for studenter som bare skal utveksle ett semester. Det kostet meg ca. 5000NOK i måneden å bo der, med et depositum som lå på ca. 3000NOK. Jeg slapp å betale de 3000kr fordi jeg underskrev kontrakten før nyttår og betalte kun 5kr i depositum som en del av en kampanje. Med tanke på at jeg ikke var engelsk og ikke hadde en som kunne gå god for meg hvis jeg ikke betalte husleia til riktig tid, måtte jeg betale alt på en gang. Det kan virke litt rart og skummelt å skulle betale hele summen med en gang, men jeg fikk vite at dette var en vanlig praksis for studenter som ikke var fra England.  

True Student tilbyr tre romtyper man kan velge mellom og jeg valgte ett rom med eget bad, og delt kjøkken. Kjøkkenet delte jeg med to andre utvekslingselever, en fra USA og en fra Rwanda.

Før jeg dro var jeg usikker på om jeg ville dele kjøkken, men tenkte at det var en lur måte å bli kjent med andre studenter på. Det viste seg å være et godt valg fra min side og jeg endte opp med å bli veldig godt kjent med de to jeg bodde med og gjennom dem ble jeg kjent med en del andre internasjonal studenter. Jeg anbefaler derfor på det sterkeste å bo i ett kollektiv, hvis man har mulighet ettersom det er en veldig grei måte å møte nye mennesker på.

NUSU bygningen - Studentparlamentet

Skolestart og faglig utbytte

I løpet av de to informasjonsdagen vi hadde før skolen begynte fikk vi tildelt en kontaktperson fra combined honors senteret ved skolen. Min kontaktperson het Barbara og hun ga oss masse informasjon om hvordan man skulle melde seg opp til de fagene man ville ha. Før jeg dro til Newcastle fikk jeg vite at man ikke kunne melde seg opp til fag på nettet, men at man heller måtte registrere seg uka før skolen begynte på et valgfagsseminar.

I forkant av reisen måtte vi velge seks fag, tre fag som vi ville ha og tre back-up-fag hvis vi av en eller annen grunn ikke fikk de tre første. Barbara forklarte at etter de to dagene med informasjon var det arrangert valgfagsseminar hvor vi måtte melde oss opp til de forskjellige fagene vi ville ha. Under valgfagseminaret ville vi også få mulighetene til å snakke med de forskjellige fagansvarlige for å høre litt mer om hva fagene deres gikk ut på.

Jeg valgte tre fag: Celebrity Culture, Memory Matters og Visual Culture.

Etter jeg hadde meldt meg opp til de forskjellige fagene og timeplanen min var ferdig var jeg klar for skolestart. De første ukene på skolen var litt annerledes enn det jeg er vant med fra HiØ. Undervisningen var lagt opp slik at man hadde forelesning i to timer, hvor foreleseren som oftest brukte en Power Point og underviste ut ifra den. Dette kan minne litt om hvordan undervisning foregår på HiØ, men det som var annerledes var seminarene man hadde en gang i uken. I seminarene var klassen delt opp i grupper på maks 15 elever og timen gikk med til å diskutere ukens team mer utfyllende og med innspill fra medelever. Foreleseren hadde også tid til å svare på spørsmål rundt teorier og gå mer i detaljer hvis det var noe som var uklart. Personlig synes jeg at disse seminarene var en veldig god måte å få bedre tak på temaet og samtidig få innspill fra elvene jeg var i gruppe med.

Selv om mye av undervisningen kan minne om den man er vant med fra Norge, vil jeg påpeke at det forventes et helt annet nivå av studentene, både når det kommer til språkferdigheter, men også måten man jobber på. Jeg hadde ikke vært borti essay skriving i Norge og jeg synes det var litt utfordrende å skulle lære det på kort tid i England. Heldigvis tilbyr skolen hjelp til elever, som meg, som støtter på utfordringer når man skal skrive et essay eller trenger litt hjelp med det rent språklige. Jeg benyttet meg ofte av 1-to-1 sessions ved Language Resource Center der jeg blant annet fikk hjelp med essay skriving og rettskrivning. Disse timene hjalp meg veldig og jeg anbefaler at man benytter seg av de hjelpemidlene skolen har å tilby.

Når det kommer til den faglige vurderingen og karakterer er det veldig likt som i Norge. Vi hadde innleveringsoppgaver i løpet av semesteret og en eksamen i hvert fag før ferien. I motsetning til slik det er lagt opp ved HiØ fikk vi karakterer til og med på innleveringene og disse karakterene og den vi fikk til eksamen talte mot en samlet karakter i emnet.

Campus

Campuset i seg selv er enormt og kan være litt vrient å navigere i begynnelsen, men heldigvis finnes det kart og folk er ofte behjelpelige hvis man har gått seg litt bort. Det er mange forskjellige steder på campus hvor man kan sitte og jobbe og hver bygning har en student lounge som hvor elever kan jobbe med oppgaver eller bare slappe av. Newcastle universitet har i tillegg i hvert fall to bibliotek som jeg hadde tilgang til. Jeg var kun på hovedbiblioteket, Philip Robinson Library. Dette biblioteket har fire etasjer og en liten cafe hvor man kan sitte og jobbe hvis det ikke er plass andre steder.

Tips: i eksamensperioden er det ofte fullt, derfor er det lurt å komme så tidlig som mulig om man vil være sikret en plass.

En av inngangene til Armstrong bygningen

Sosialt – ting å oppleve

Etter et semester i Newcastle var mitt inntrykk av Engelskmenn at de liker å gå ut på byen å feste. De har i tillegg en helt annen drikkekultur enn nordmenn flest og det var ikke unormalt å se flere som var ute på byene en vanlig tirsdag kveld. Jeg opplevde ikke dette som et stort problem, men det kan fort bli litt mye hvis man ikke er i humør eller ikke er så glad i å feste.
Det er dermed ikke sagt at man ikke kan nyte en kveld ute. Det er andre ting man kan benytte kveldene til enn å gå ut å drikke. Newcastle har mange ting å by på: man kan gå på kino, ta en tur nede ved Tyne bridge, dra å bowle eller dra på en restaurant, bare for å nevne noe.

Selv hadde jeg en del internasjonale venner fra Italia og Spania som ofte var ute og festet. Det var ikke alltid jeg ble med, spesielt ikke midt i uka, men i helgene var det gøy å gå ut. Skolen hadde også en student bar hvor de hadde billig mat og drikke med ekstra rabatt for studenter. Newcastle generelt hadde masse rabatter for studenter, noe som kommer godt med hvis man prøver å spare litt.

Noen av de internasjonale studentene jeg ble kjent med

Det er også mange andre ting man kan gjør både i og utenfor Newcastle. Durham, som ligger en 20 minutters togreise unna Newcastle har en flott og rik kulturhistorie og er generelt en koselig by. Edinburgh er dessuten bare 1 og en halvtime med tog unna og togbilletten er rimelige hvis man bestiller i god tid. Newcastle by har også mange fine steder å besøke. Jeg anbefaler på det sterkeste å stikke ned til Tyne og Quay Side området på søndager for å oppleve søndagsmarkedet, hvor de selger masse god mat. Newcastle har også et gammelt fort som heter The Black Gate hvor man kan lære litt mer om Newcastle sin historie. St. Nicholas katedralen er også fint å besøke og nede ved Quay side er det også et utsiktspunkt i toppen av The Baltic Center of Contemporary Art, hvor man kan se utover hele byen.

Alt i alt var det å utveksle til England en kjempe fin opplevelse som jeg ikke ville vært foruten! Jeg tar med meg flere nye erfaringer som kan komme til nytte senere i livet, både på det profesjonelle og personlige planet. Jeg har også knyttet gode bånd med mennesker fra andre deler av verden, som virkelig gjorde oppholdet i England fantastisk. Å dra på utveksling er uten tvil en opplevelse som man kommer til å huske resten av livet og jeg anbefaler på det sterkeste å ta sats å dra ut om du er i tvil. Selv om du bestemmer deg for å dra et annet sted enn England er det å utveksle til et annet land med en annen kultur noe jeg anbefaler alle å gjøre, i hvert fall en gang i løpet av livet! Man kommer bare til å angre i ettertid hvis man ikke gjør det når man har muligheten 😊

Masse lykke til!  

Tatt inne i Durham cathedral– et sted hvor noen av scenen i Harry Potter ble spilt inn

 

 

Publisert 30. aug. 2019 12:07