Internasjonal kommunikasjon ved Newcastle University (vår 2019)

Hei til deg som er spent og nysgjerrig på utvekslingen! Jeg heter Daniela Dahle og studerer Internasjonal Kommunikasjon ved avdeling ØSS på Høgskolen i Østfold. Jeg har nylig kommet hjem fra utvekslingsopphold i vakre Newcastle-upon-Tyne i England og Newcastle University, hvilket jeg dro til i løpet av det 4. semesteret i bachelorgraden min.

Her kommer litt innsyn i studentlivet ved universitetet og i selve byen (det er nesten så man tror det kun bor studenter der hehe), samt litt tips om hvordan ting fungerer der (som jeg skulle ønske jeg visste før jeg dro)! Nederst har jeg noen bilder fra Newcastle og diverse turer. 😊

Med tanke på at jeg reiste dit i januar måned var det ingen fadder/introduksjonsuke, men derimot 2 introduksjonsdager med informasjon om fag(moduler), obligatorisk språktest, økonomi-tips o.l. Det er også organisert buddyer som møter internasjonale studenter på flyplassen, noe man får info om på forhånd. Dette valgte jeg å ikke benytte meg av da det skulle skje dagen før den første introduksjonsdagen ved universitetet, med begynnelsen av forelesninger rett etter. Det kan være greit å komme seg til hybel/leilighet et par dager før for å bli litt kjent med området, handle inn mat osv., men dette kan selvfølgelig være forskjellig fra år til år. Å komme seg til Newcastle er ganske smertefritt i og med at det ligger nærme Norge. Byen i seg selv er på størrelse med Bergen og alt er innenfor gåavstand, som dermed gjør den ganske lett å navigere i. Det finnes også buss og T-bane, der sistnevnte kan tas til strendene ved kysten. Byen er også i nærheten av andre byer, småsteder og gamle slott som bl.a. har vært med i innspillinger av Game of Thrones og Harry Potter filmene, slik som Alnwick Castle og Durham Cathedral. I tillegg er man 1t 30min unna Edinburgh med tog, som jeg og en klassevenninne reiste til mot slutten av oppholdet - den byen er verdt et besøk!

I Newcastle bodde jeg i en suite/studio (hybel med kjøkken og eget bad) ved True Student som ligger i et stille område, 15-20 minutters gange fra universitetet og sentrum, men også 5 minutter unna elven Tyne og Quay Side, som jeg vil påstå er det fineste ved byen og absolutt byens hovedattraksjon med de fine bruene! Her kan du se hvordan rommene på True ser ut.
Leien ved vertsinstitusjonen lå på 130£ i uken for korttidsleie (ett semester), men man betaler hele beløpet i forkant for perioden man blir enige om. Depositum ligger til vanlig på 250£, men de hadde tilbud på 5£ da jeg skulle flytte inn så det kan hende de tilbyr det igjen. Kvaliteten på den type rom jeg bodde i vil jeg si er svært bra og de har et profesjonelt vaskeselskap som gjør leiligheten klar før du kommer. Man har stor og opphøyd dobbeltseng, god pultplass og myk stol med god ryggstøtte, ekstremt mye skap- og hylleplass, mulighet for dobbeldusj, samt at man får en pakke med sengetøy (dyne, pute, laken, trekk osv.) og nødvendig kjøkkenutstyr. I bygget finnes et større kjøkken der man kan samle flere personer. De har også det de kaller for «Festival Zone» med biljard, ping-pong, TV, spill og et separat gaming/film rom. I tillegg finnes det også et stilleområde for å jobbe med skole og et vaskerom der man betaler 3£ for vask og 1.60£ for tørk.

Den første uken er man med på «module fair» og får snakke med representanter fra de forskjellige fagområdene. Det er veldig lurt å gjøre god research på hva man kunne tenkt seg å velge fordi selv om modulene kan velges og er godkjent på forhånd, er det ikke sikkert disse passer sammen i forhold til timeplanen (både forelesninger og seminarer). Finner man ut at man må «bytte» fag er det viktig å kontakte HiØ for å få disse godkjent før man melder seg opp i dem. Til slutt valgte jeg alle moduler innenfor Arts and Cultures og fagområdene Media, Culture and Heritage (MCH), nemlig Visual Culture, Celebrity Culture og Memory Matters. Disse besto hovedsakelig av en forelesning i uken per fag (2t) og et seminar i uken (1t). Forelesningene fungerer som i Norge, men jeg mener seminarene var ekstra nyttige da man fikk mulighet til å diskutere ukens forelesning i dybden sammen med foreleser og medstudenter i mindre grupper. Emnene i seg selv var veldig interessante og foreleserne er engasjerte og dyktige. En utfordring jeg vil nevne er at det forventes et helt annet nivå på studentene, både når det gjelder språk og arbeidsmetode, samt at jeg fikk inntrykk av at man «hopper rett inn» i en del av studiet der man burde vite hvordan man utfører visse oppgaver fra før (slik som hvordan man skriver essayer i forhold til visse standarder, referansemetode – Harvard benyttes på Newcastle University osv.). Heldigvis tilbyr skolen nødvendig hjelp på flere områder, slik som 1-to-1 sessions via Language Resource Centre der man kan bl.a. få hjelp med innleveringer og essayer.

Når det gjelder sosiale aktiviteter er det en hel haug av ting å velge mellom, men jeg kan nevne noe av det jeg fikk vite om. Ganske tidlig i semesteret holdes det en messe (NUSU Clubs and Societies Fair – NUSU er Studentunionen ved universitetet) der representanter fra et stort spekter av foreninger forteller om sine klubber.  Det er mer enn nok å velge mellom og noe for enhver smak. Studenforsikringsselskapet ANSA har medlemmer i Newcastle og på Facebook kan man følge med på om det organiseres sammenkomster med andre nordmenn. Britiske studenter blir man gjerne kjent med sammen med andre internasjonale studenter, da skolemiljøet er ganske blandet. Det finnes veldig mange utvekslingsstudenter ved Newcastle University, men foreningen for internasjonale studenter er ikke veldig stor, hovedsakelig fordi den ikke får nok støtte, men foreløpig finnes den i hvert fall. Derimot er det veldig lett å bli kjent med utenlandske studenter gjennom gruppearbeid og seminarer, men selvfølgelig også der man eventuelt bor. Newcastle er en liten by og man ender opp med å bli kjent med menneskene der uansett. De lokale er veldig vennlige og kan plutselig begynne å prate til deg ved bussholdeplassen, men dette er kun for å være hyggelige. Den store bonusen er dermed at ved å bli med på ting så kjenner man plutselig mennesker fra alle verdenshjørner og det er gull verdt!  
   
Utvekslingsoppholdet i Newcastle har uten tvil bidratt med store gevinster både på et personlig, akademisk og forhåpentligvis profesjonelt nivå etter endt studie. Det er i utgangspunktet et stort steg å ta bare det å flytte til utlandet på egen hånd, noe man vokser veldig på som person. Heldigvis hadde jeg noe øvelse fra å bo på egenhånd i et par år før jeg begynte å studere men også som student. Det å reise fra alt og alle man kjenner er allikevel ikke alltid like lett og hver dag vil føles annerledes. Etterhvert blir man mer og mer vant til stedet og menneskene, samt universitetet, og man føler at man mestrer hverdagen som internasjonal student, noe som gir en ordentlig selvtillitsboost! Faglig blir man utfordret til å tenke enda mer kritisk enn man tidligere er vant til og til å bli enda mer tydeligere i å diskutere og formulere både egne meninger og vitenskapelige bevis, spesielt i essayer. I tillegg blir man definitivt bedre i engelsk, for den er ofte ekstremt akademisk og det tar litt tid å sette seg inn i alt foreleserne sier, for noen ord høres helt fjerne ut selv om man er veldig god i engelsk. Da er det ofte lurt å spørre om forklaring eller google seg frem til meningen. Ut ifra modulene jeg valgte og innholdet, tror jeg Visual Culture blir mest innbringende mtp fremtidig jobb, men også studie, da den opplevdes som en tilføying til de fagene jeg tidligere har hatt ved HiØ. De to andre modulene var litt mindre relevante til studiet mitt, men hadde allikevel aspekter som jeg kunne knytte opp mot tidligere fag og kan absolutt være verdifulle i fremtiden. Fra utvekslingen i sin helhet vil jeg si at menneskene man møter og skaper kontakt med, både studenter og ansatte ved universitetet, er det som har lagt igjen størst inntrykk og som jeg tror vil være ekstremt viktig for hvordan man oppfatter andre land/kulturer både personlig og profesjonelt videre i livet.

Newcastle University og byen den befinner seg i anbefaler jeg på det sterkeste. Jeg har nevnt mange gode grunner til å dra dit allerede, men også noen utfordringer som man ikke skal la seg skremme av fordi det er de som har vært de beste opplevelsene til slutt! Det å kunne dra fra Newcastle og tenke at, ja – tenk at DETTE har JEG fått til – er en av de fineste følelsene man kan ha. Til slutt vil jeg nevne at det er vanskelig å slutte å ta bilder av eller skryte av den fine campusen, for hver dag føles som om man drar på forelesninger i et «slott» og det er litt vanskelig å bli lei av!  😊  

Lykke til på utveksling! XO

NUSU-bygningen (Students Union). Her finnes det bl.a. minibutikk, samt restauranter og en bar., men også et viktig sted der studenter kan få hjelp av andre studenter.
Quay Side med konserthuset som lyser opp i farger om kvelden (området på andre siden heter Gateshead). Lengst til venstre ser man Baltic Centre for Contemporary Art (og så vidt Millenium Bridge som også lyser opp om kvelden) der man kan ta heisen til en «utsiktsboks» og ta helt fantastiske bilder i solnedgangen (har dessverre ingen slike selv ☹)
Grey’s Monument i Newcastle sentrum. Her holdes alt av demonstrasjoner, noe som skjedde denne dagen bildet ble tatt også. Det er allikevel ganske folksomt ellers også.
Durham Cathedral (Durham ligger 15 minutter med tog fra Newcastle Sentrum). Harry Potter fans kjenner sikkert igjen denne delen av bygget fra flere scener i den første filmen.
 Fra tur til Edinburgh med Edinburgh Castle i bakgrunnen.
Ugler i Edinburgh.

 

Publisert 24. juni 2019 11:33 - Sist endret 22. aug. 2019 14:01