Grunnskolelærerutdanning 5-10 ved Universitat de Valencia, Spania (vår 2023)

Erasmus+ utvekslingsstudent Ingveig Håkonsen: Jeg lærte mye om meg selv, samtidig som jeg ble kjente med masse hyggelige folk. I tillegg ble jeg mye mer selvstendig under oppholdet og jeg lærte å ta livet litt mindre høytidelig, det er ikke så travelt.

Hei, navnet mitt er Ingveig Håkonsen og jeg går på Grunnskolelærerutdanningen 5-10.trinn på høgskolen i Østfold i Halden. Hovedfagene mine er matematikk og naturfag. Jeg fikk tilbud om å dra på utveksling 6.semesteret, og etter mye fram og tilbake valgte jeg å begi meg ut på eventyret. Det angrer jeg ikke på. Etter en del søking, så jeg Valencia som det mest attraktive alternativet for utveksling for meg. 

Før reisen

I forkant av utvekslingoppholdet ble vi lovt hjelp fra høgskolen om tilrettelegging og hjelp av reisen og studieoppholdet i Valencia. Dette manglet litt, og jeg innså etter hvert at dette måtte jeg planlegge selv. Det vanskeligste var å velge fag til Learning Agreement. Da må man inn på Universitetets nettsider og gå inn på riktig fakultet (Faculty of Teacher training). Jeg fant alle mine fag innenfor Degree in Primary School Education  -> Curriculum. Man må velge fag som passer innenfor en timeplan, og da må man gå inn for å sjekke alle course syllabus i alle fag. Det var krevende, men til slutt fant jeg endelig 5 fag på engelsk som hadde 6 studiepoeng hver.

I tillegg var det en del informasjon på nettsiden til universitetet i Valencia om nyttig info for innkommende utvekslingsstudenter. 

Reisen

Jeg bestilte flybilletter et par uker i forveien gjennom ungdomstilbudet til Norwegian og tok med èn bagasje. Jeg tok fly til Alicante og videre hadde jeg togbilletter gjennom Omio appen til Valencia. I Valencia går det mye t-bane /metro, og vi skaffet oss etter hvert en ungdomsbillett for opp til 30 år som gjorde hele metrosystemet gratis hele semesteret. Før dette var det ganske tungvint å styre med billetter, så jeg anbefaler å gå inn på metrovalencia nettsiden for å bestille time til å få helsemesters ungdomsbillett tidligst mulig. 

Bosted

Jeg dro med en klassekamerat og vi hadde i utgangspunktet lyst til å bo i et kollektiv. Studentboligene som er anbefalt fra universitetet er hakket dyrere enn det man kan finne utenom. Vi lette gjennom spotahome.com, og prøvde å finne billigst mulig. Vi bommet veldig på første bosted, da det var utrolig uhygienisk. Vi endte med å bytte bosted etter kun èn uke. Da flyttet vi fra 4 manns kollektiv til en egen leilighet for kun oss to. Dette var en del dyrere enn vi trodde, men vi hastet med å komme oss til et bedre sted. Begge boliger var ved Cabanyal, et relativt ghetto lignende område. Dette visste vi ikke i forkant av reisa. Hadde jeg kunnet dra tilbake i tid, hadde jeg nok lett etter bosted litt tidligere, og i området nærmere Amistat, der de fleste andre studentene bodde. Likevel ble jeg fort vant til området, og det er relativt koselig samtidig som det både er nærme campus og stranda. 

Første bosted sammenlignet med kjøkken til andre bosted - se under.

Bilde fra Cabanyal området der vi bodde mesteparten av oppholdet.

Universitetet

Det var litt tungvint å komme i gang med skolesystemet, da de brukte andre læringsplattformer samt har et annet undervisningsformat. Jeg hadde 5 fag som nevnt tidligere, som hver ble undervist i 2 ganger i uka, altså 4 timer hver uke. Det vil si at det var 4 timer undervisning per dag og det var krav om oppmøte. Undervisningen var som regel foredrag i to timer uten pause. Noen fag hadde arbeidskrav underveis uten eksamen, andre hadde kun eksamen. Det var en del mer skolearbeid og artikkellesing til timene enn jeg hadde sett for meg, men samtidig var det ikke spesielt krevende å bestå fagene. Det som overrasket meg mest var at deltagelse i timen var en del av karakterbegrunnelsen på universitetet. 

Fagene jeg valgte var:

  • 33663 Didactic of Foreign Language teaching I english
  • 33600 Special educational needs
  • 33659 Development of communicative skills in multilingual contexts
  • 33662 Culture of Foreign Language teaching English
  • 33680 Foreign Language for Teachers English

Av disse fagene, syntes jeg Special Educational needs og Culture of Foreign Language teaching som nyttigst for utdanningen min.

Jeg er ikke så veldig imponert over selve fakultetet, da de hadde veldig lite variert undervisning. Undervisningen gikk for det meste i diskusjon av artikler og rene forelesninger. Det viste seg at 33680: Foreign Language for Teachers English egentlig kun var B1 kurs i engelsk. Med den standard engelsk kompetansen vi har fra norsk ungdomsskole, var det et veldig lett og egentlig bortkastet fag. 

Livet utenom studiene

Livet i Valencia besto mye av kafeer, restauranter, strandturer og puber. Rundt campus er det mange steder som er rettet mot studenter, blant annet St.patricks pub, der vi så på diverse fotballkamper. Vi dro også til Mestalla Stadium for å se på lokallaget spille, dette er en helt spesiell atmosfære og selv om jeg ikke er en fotballinteressert person vil jeg absolutt anbefale å ta turen allikevel. På campus er det utrolig masse idrettsbaner og lag for studenter, blant annet padelbaner, fotball, basket, diverse. Det var stort sett organiserte treninger i alle idretter jeg kan tenke meg. Valencia har mange foreninger rettet mot Erasmus studenter, med organisering av turer, salsaklasser og rabatter til utesteder. Jeg anbefaler å dra på utesteder som er gratis inngang gjennom disse organisasjonene. Vi tok som regel selvstendige turer, da vi ikke hadde lyst til å forholde oss til et strengt tidsskjema. Under oppholdet dro jeg på tur til Mallorca, Torrevieja, Lisboa og Madeira, mens andre studenter til og med dro på enda flere turer. Det mest spennende / sjokkerende var Fallas rundt Mars. Det er den mest høylytte festivalen, med fest overalt i hele byen med smell og fyrverkeri stort sett hele døgnet i hvertfall en uke, men også to uker i forkant av festivalen. Det var galskap og kaotisk, og er vanskelig å forklare med bare ord, men utrolig morsomt. Vi møtte også andre nordmenn på lærerfakultetet og hadde en egen 17.mai feiring i parken.

Personlig syntes jeg det var lettere å bli kjent med andre Erasmus studenter, enn lokalbefolkningen. De fleste hadde greie engelsk ferdigheter, men vil anbefale å lære litt spansk i forkant av studieoppholdet.

Alt i alt er jeg utrolig fornøyd med valget om å dra på utveksling til Valencia. Valencia har egentlig alt man trenger, med både by sentrum, shoppingsentre og strandpromenade. I tillegg er det en utrolig vakker og ryddig by. Jeg lærte mye om meg selv, samtidig som jeg ble kjente med masse hyggelige folk. I tillegg ble jeg mye mer selvstendig under oppholdet og jeg lærte å ta livet litt mindre høytidelig, det er ikke så travelt.

 

Publisert 25. sep. 2023 10:21