Innovasjon og prosjektledelse ved Universidad Politécnica de Cartagena, Spania (Høst 2021)

Elias Lauen Singstad har vært Erasmus+ utvekslingsstudent i Spania.

Innovasjon og prosjektledelse ved Universidad Politécnica de Cartagena, Spania (Høst 2021)

Elias Lauen Singstad har vært Erasmus+ utvekslingsstudent i Spania.

Fra "Fransk middag", vi møttes ofte og delte vår matkultur med hverandre. Foto: Privat

Innledning

Etter et helt semester i Cartagena, Spania så har jeg gjort meg noen tanker om turen, samt skrevet ned tips og informasjon jeg skulle ønske jeg hadde før jeg dro ned på utveksling selv. Jeg håper min rapport om hvordan min utveksling var kan komme til hjelp. Uavhengig av det som er skrevet i teksten under, så er utveksling gjennom Erasmus+ noe jeg vil anbefale alle! Etter min mening er vekstpotensialet og muligheten til å utvikle og anvende nye ferdigheter er for stort til å gå glipp av eller utsette. Hvorfor ikke, bare gjør det! Hva har du virkelig å tape?

Før utvekslingen

Før utvekslingen anbefaler jeg alle å bli ferdig med all dokumentasjon og krav så fort som mulig, fordi det kan dukke opp problemer. Da er det greit å få hjelp av det internasjonale kontoret. Det å forberede seg på at systemer i Spania ikke er som i Norge kan være lurt. Ikke ha høye forventinger til at ting skal gå raskt effektivt eller fungere som det skal.

Pakk lett. Jeg anbefaler å reise med én bagasje, én håndbagasje og en sekk eller veske til å ha under setet på flyet. Sistnevnte er fint å ha til helgeturer for eksempel. Husk å ha litt ekstra plass i bagasjen da du vil få mulighet til å handle Spania. Ikke glem at mot vinteren blir det overraskende kaldt i Cartagena, så pakk en høstjakke og hettegensere. Noe jeg selv ønsket at jeg gjorde var å ta med superundertøy. Det virker kanskje merkelig å dra til Spania med superundertøy, men husk at nesten ingen hus der har isolasjon. Det er også høyere luftfuktighet, noe som får det til å kjennes kaldere ut enn det er. Selv kjøpte jeg skandinavisk dyne i Spania da vinteren kom.

Før du drar kan det være lurt å laste ned Whatsapp og bli medlem av ESN – Cartagena sin Facebook- gruppe. Begynn også å se på leiligheter. Kontakt alle utleiere på Whatsapp, ikke på e-post om du ønsker svar.

 

Ankomst

Det kan koste om du velger å ta taxi fra flyplassen i Alicante. Dette koster rundt 120-130£. Er dere flere som reiser sammen kan det lønne seg ettersom det er veldig tidkrevende med buss. Bussen tar mange timer, men en taxi tar i underkant av en time. Man kan også prøve seg på å bruke en veldig nyttig tjeneste som heter «Blablacar» som er en bildelingstjeneste. Anbefales om du vil reise billig. Dette kan redusere prisen til minimum 1/10 av taxi, og er som oftest billigere enn buss. Det negative med dette er at det ofte skjer kanselleringer.

Da jeg ankom Cartagena, gikk vi direkte til de som var ansvarlig for boligen vi hadde gjort klar til leie på forhånd. Ettersom leiligheten ikke var som bildene, i dårlig stand og ikke mulig å bo i endte vi opp med å måtte bo på LoopInn Hostell i 2-3 uker i stedet. Jeg anbefaler å sjekke inn på LoopInn Hostel med en gang for å kunne se utvalget av leilighetene i byen med egne øyne i stedet for å leie en leilighet man bare har sett bilder av. Det er veldig lett å bli lurt om man ikke får sett leiligheten eller kontrakten på forhånd. Det er også lurt å sette opp lister med leilighetene som er av interesse og kontakte utleierne før ankomst slik at dere kan få se leiligheten så fort dere er i Cartagena. Hostellet i Cartagena har veldig rimelige priser for Erasmus+ studenter. Om du nevner at du er ESN student, gir de deg et tilbud på 20£ pr. natt. Her fikk vi et 4-mannsrom til 2 personer, noe som var velig beleilig. Dette er også en super mulighet til å møte nye venner som også skal studere før skolen eller timene starter. Noen av de beste vennene som jeg fikk under oppholdet fikk jeg allerede her. I timen er man fokusert på å jobbe med skole, så skolen i seg selv er ikke den største sosiale arenaen, den er som regel etter skoletid og det er her man møter nye mennesker.

Om Cartagena

«Cartagena er en havneby og marinebase i Murcia-regionen sørøst i Spania. Byen ble grunnlagt rundt 220 f.Kr., og blomstret i romertiden. Blant de mange romerske ruinene er et 1. århundre f.Kr. teater og Casa de la Fortuna, en villa med veggmalerier og mosaikker. Tolkningssenteret Muralla Púnica (Punic Wall) huser restene av et 3. århundre f.Kr. forsvarsmur.»

- Google (2022)

Det man kanskje ikke får vite når man prøver å finne ut av noe om Cartagena er at det er en by med masse historie og egen kultur, og selv om den ikke er så velkjent i Norge, så er Cartagena blant de eldste byene i Spania. Byens «Fasade» og også fineste område er i sentrum nær havnen. Det er mange cruiseskip som legger seg til kai for å se denne fantastiske byen. Når høytidene kommer smykkes Cartagena opp til å bli en virkelig unik og vakker by. De har egne drikker og matretter som man ikke kan gå glipp av, utrolige mennesker som må møtes, og et liv uten like. Festivalene som arrangeres er ofte basert på store historiske hendelser og er kjempegøy å være med på. På samme måte som nordmenn eier dyre bunader eier Cartageneserne rustninger og kostymer fra romertiden der de feirer krigen mellom Cartageneserne og den Romerske hæren. Denne festivalen heter «Cartagineses y romanos» og er definitivt verdt å få med seg.


Om UPCT

(Universitetet - UPCT - Fasade)

Cartagena har delt opp skolen sin i flere bygg, om du går på linjen Innovasjon & Prosjektledelse vil du mest sannsynlig velge emner som går under «ADE» som er «Business administrasjon». De som er i denne kategorien, studerer i bygget som ligger ved havnen. Bygget var tidligere et militært bygg der de hadde rekrutter, som i senere tid har blitt bygget om. Universitetet er veldig vakkert og unikt. Med en utrolig bra utsikt over havnen og havet er det lett å glemme at man faktisk er på en skole!

Klasserommene er som regel små, noe som gir et mer personlig forhold til professorene i motsetning til store auditorium. Professorene er veldig hjelpsomme, smarte og hyggelige. Merk at noen professorer er bedre i engelsk enn andre. Dette betyr at noen fag må man lære mer på egenhånd enn andre. Høsten 2021 var det påbudt med munnbind alle steder innendørs, så alle professorene måtte bruke dette også, om man da har dårlig engelsk og mumling pga. munnbind kan det være vanskelig å forstå. Jeg håper denne informasjonen ikke er relevant når du skal på utveksling.

De har også en kantine der de tilbyr varierte varme retter til gode priser. Derimot ville jeg beskrevet den administrative delen av skolen, de som organiserer skolen, som uorganisert, avslappet og tafatt.

I over en måned slet universitetet med å få fikset flere hundre studenter sin «Learning agrement». Flere ubesvarte e-poster, titalls møter med forskjellige personer som sender studenter videre til neste person som gjorde det samme. Over en måned uten å vite hvilke emner og fag man faktisk har, emner som ut av det blå ikke eksisterer lenger selv om det var signerte bekreftelser på at man skulle ha disse emnene, emner som plutselig byttet midt i studiene hvor mange studiepoeng man får osv. Dette er bare å vende seg til når man flytter til Spania. Dette er ikke Norge. Det var lite hjelp å hente fra administrasjon og rådgivere. Vi hadde heller ingen kontaktperson som kunne hjelpe oss med å få ting til å skje, så de eneste vi kunne stole på var oss selv Direkte oversatt var det mest vanlige svaret vi fikk: «Det årnær sæ!». Heldigvis ordnet det seg etter nesten 2 måneder, og ting gikk fint. Selv om når vi først fikk tilgang på fagenes ressurser og lekser så var det mye å ta igjen. Dette ordnet seg heller ikke på grunn av administrasjonen. Derfor mener jeg definitivt at det som skjedde var definitivt et stort kultursjokk. En setter kanskje mer pris på hvordan man har det i Norge også, eller så er det kanskje det at man er mer vandt til den punktlige, effektive kulturen vi har i Norge. De kan virke provoserende og irriterende i starten om man ikke er oppmerksom på at det er kulturforskjeller. Det finnes også haugevis av positive sider med Spanias tilbakelente kultur noe jeg etter hvert selv begynte å elske.

Mange av problemene vi støtte på kan også ha vært en konsekvens av pandemien.

Boforhold

Boforholdene kan variere veldig. Gjennom mitt opphold bodde jeg 4 ulike steder. Når du skal velge en leilighet, bør du vurdere hvilket strøk den ligger i og hvor nytt bygget er.

Derimot er det ikke gitt at dersom man leier i et dyrere strøk at

en får en god bolig. Det erfarte jeg første dag jeg kom til Spania. Sjekk leiligheten godt før du går med på å betale depositum. Dette er ingen lett oppgave da utleieselskapene

ikke er de letteste menneskene i verden å forhandle med. Om det er mulig vil jeg anbefale å ikke forhandle med utleieselskaper i det hele tatt, men heller finne privatpersoner gjennom ESN Cartagena sin Facebook-side eller Whatsapp-gruppe som skal flytte ut rundt den tiden du starter slik at du kan få direkte kontakt med utleier. I motsetning til Norge, så er det nemlig ikke eier av leiligheten som betaler selskaper for å ta ansvar for utleie, men leietaker må betale utleiefirma mellomlegget som ofte er 1 måned leie kun for at de «fant» boligen for deg som du selv fant på nett.

Man kan også bruke sider som Idealista ( www.idealista.com ), men da ender man ofte opp i kontakt med disse firmaene i stedet for eiere, og bildene kan mulig være misvisende. Min største anbefaling er å bo i området Casco Antiguo. Man kan også bo rundt området Ensanche eller Alamenda, men da blir gangavstanden til universitetet lang. Om du velger å bo i førstnevnte område er det også forskjell på om man bor i sentrum, nær havnen, eller i nærheten av busstasjonen. Det er fordeler og ulemper med begge.

Nært sentrum er ofte finere, nyere og det er nærme til alle aktiviteter i byen. Det er også kort til restauranter, og det er kun meter fra universitetet. Ulempen er at det oftere er dyrere leie, det er lengere gangavstand til de større butikkene som selger dagligvarer, så dagligvarehandel blir også dyrere med mindre man går ett stykke.

Fordelene med å bo nær busstasjonen er at du bor der de fleste Erasmus+ studentene kommer til å bo. Du er nærme venner, og veldig kort vei til de beste dagligvarebutikkene. Om man ønsker å ta buss til stranden, så går bussrutene et steinkast unna leiligheten. Dette er også blant de billigste områdene i byen å leie. Ulempene er at det er stor variasjon på leilighetene der. De fleste leilighetene er gamle, det er mindre seriøse og dårlige utleiere. Du kan være heldig slik jeg var med min siste leilighet, men etter å ha sett kvaliteten på andre leiligheter her, så vil jeg si at det er svært varierende. Området kan også til tider føles utrygt for noen på nattestid ifølge venner som bodde her.

Det sosiale

Du vil neppe føle deg ensom i Cartagena eller på Erasmus, fordi alle som drar på en slik reise er mest sannsynlig like «gal» som deg som reiser til et fremmed land for å bo der et halvt år, og som deg også ute etter nye venner. Du vil ikke ha mye tid til å kjede deg, og med skolearbeid vil du alltid ha noe å gjøre. Mitt tips her kan faktisk være å iblant prøve å kjede seg litt slik at man ikke brenner helt ut, fordi det vil alltid være noe gøy å gjøre. I Cartagena finnes det noe for alle. Er man typen som liker å feste, er det mye av det. Om man derimot ikke liker det er det også utrolig mange andre aktiviteter som for eksempel å reise, bade, gå på stranden, kulturmiddager med venner fra hele verden, surfe, gå på fjellturer eller andre turer, fotball, andre sporter, eller dra til Valencia kun for å smake på verdens beste Paella.

Så fort du blir medlem av Whatsapp-gruppen og Facebook-gruppen finner du fort ut at det er noe som skjer hele tiden. Det arrangeres veldig mye privat, men også gjennom Erasmus Student Network (ESN). Her er det mye gøy og sosialt som du kan delta på. Når man er opptatt med skole og store prosjekter finnes det også internettkafeer man kan dra til som man kan studere eller jobbe på og være sosial.

Utbytte

Gjennom Erasmus+ utvikler man flere nyttige ferdigheter. Mange av de «myke» ferdighetene som tilpasningsevne, problemløsning, analytiske ferdigheter, nysgjerrighet, empati og emosjonell intelligens er noe som virkelig utvikler seg gjennom et slikt opphold. Kunnskapen man får om andre land, kulturer og mennesker er uerstattelig og ikke noe man kan få gjennom å lese teori i bøker, men noe som må oppleves!

Det å bygge opp et personlig og profesjonelt internasjonalt nettverk var noe av det jeg så på som viktig før jeg reiste, noe som viste seg å være kanskje det aller mest verdifulle og beste ved å dra på Erasmus. De menneskene man møter er noe som endrer deg for resten av livet. Jeg fikk også oppleve banebrytende ny forskning og nye fagområder som enda ikke er stort i Norge. Kunnskap som kan komme godt med når man ønsker å drive med verdiskapning i organisasjoner.

Selv om man får veldig god opplæring på studiet Innovasjon & Prosjektledelse i planlegging, så påstår jeg at man blir enda bedre på å planlegge og planlegge egen læring enn man var tidligere av utveksling.

Ettersom alle er fra vidt forskjellige kulturer, har helt forskjellige opplevelser og er annerledes enn deg selv, lærer man å jobbe i team på en helt unik måte. Der man setter pris på og ser verdien av diverse, heterogene team.

Man blir kjent med seg selv på en ny måte, man blir mer klar over sine styrker og svakheter, får mer selvinnsikt, åpner opp sinnet og tenker på en annen måte enn før. Jeg tror mange Erasmus+ studenter vil kjenne seg igjen i at de aldri vil være den samme igjen etter en slik opplevelse.

Tips til utveksling i Cartagna, Spania

Anbefalinger

Noe av det gøyeste man kan gjøre mens man er i Spania er å utforske Spania. Det anbefales på det sterkeste å leie en bil en eller flere ganger med venner å reise langs hele den spanske kysten å se mest mulig.

Top 3 resturanter:

Mano a Mano – Spania sin desidert beste Pizza.

Kashimi Sushi buffet – Spis så mye sushi du klarer for en engangssum Maharani Resturante Hindu – Vann i munnen av å tenke på maten.

Beste café for å studere:

Cafe Lab

Beste nattklubb:

Destino Bar

101 – Cartagena

Top 3 turområder rett ved sentrum:

Castillo de la Atalaya

Teatro Romano de Cartagena

Parque Torres (Castillo de la Concepción

Beste strender:

I området:

Cala Cortina – Nærmeste strand, ikke den beste stranden, men det positive er at den er nærme. Alle strender i området La Manga

Playa de Calblanque Utenfor regionen: Playa Bolonia

Playa de los Bateles La Caleta

Playa de Zahara Playa de Los Lanches Playa de Venus

Playa de la Malagueta

OSV!

-     Skrevet av Elias Lauen Singstad

Publisert 25. feb. 2022 10:08 - Sist endret 1. feb. 2024 09:15