Informatikk – design og utvikling av IT-systemer ved Universidad de Castilla La Mancha, Albacete, Spania (vår 2019)

Rami Bakir: Erasmus + utvekslingsstudent i Spania.

Hei, mitt navn er Rami Bakir og jeg studerer Informatikk – design og utvikling av IT-systemer ved Høgskolen i Østfold. Som en del av bachelorgraden min valgte jeg i mitt fjerde semester å dra på utveksling til Albacete i Spania, hvor jeg skulle studere i et halvt år. Jeg var ganske sen til å bestemme meg for å dra på utveksling og det var mye frem og tilbake for å velge et egnet sted hvor de hadde de fagene jeg trengte å ta, og valget endte til slutt på Universidad de Castilla-La Mancha.

Reisen

Den 27. januar tok jeg Air France fra Oslo til Paris, og deretter til Madrid. I Madrid har de busser som går til Madrid Puerta de Atocha, som er togstasjonen og koster rundt 3-4 euro. På flyplassen har de en minibank hvor det er mulig å ta ut penger, som trengs for å kunne betale på bussen. Denne bussturen tok kanskje en halvtime med flere stopp på veien. Det finnes også tog som går til sentrum, men det er litt vanskelig å finne informasjon om dette når alt står på spansk. Denne togstasjonen er veldig stor, og det er vanskelig å finne fram til hvor man skal kjøpe billetter og hvor toget går fra, spesielt når ingen av de ansatte på stasjonen snakker engelsk.

Togbilletter kan bestilles på Renfe, som er navnet på togselskapet de har i Spania. På nettsiden er det mulig å endre til engelsk øverst på nettsiden, men det virker som om denne ikke er 100% oversatt.

Før man får gå til plattformen er man nødt til å gå gjennom en sikkerhetskontroll, veldig lik den som er på flyplasser og ofte er det lang kø, så her bør man beregne god tid! Turen fra Madrid til Albacete tar rundt to timer, avhengig av hvilket tog du velger.

Hadde jeg visst bedre ville jeg heller valgt å fly til Alicante og deretter tatt toget derfra til Albacete. Både flyplassen og togstasjonen er mye mindre enn den i Madrid og det er mindre sjanse for å gå seg vill. I tillegg stopper bussen fra flyplassen rett utenfor stasjonen, så det er mindre avstand å gå, samt at billettkontoret er ved inngangen til stasjonen. Turen fra Alicante til Albacete tar rundt en time med høyhastighetstoget.

Skolen gir deg ingen informasjon om hvordan du lettest kommer deg til byen, så her er det viktig å planlegge i forkant.

Om byen

Pasaje de Lodares

Albacete er ikke en stor by, men avstandene er lange, så noen gode sko anbefales. Det er nesten ingen i byen som snakker engelsk, så det er greit å ha Google translate lett tilgjengelig hvis du ikke kan spansk og trenger å spørre om noe. Google Maps er også veldig greit å bruke for å finne frem til butikker eller steder.

Universitetet ligger for eksempel 30 minutter unna sentrum av byen og det finnes busser som stopper ved skolen, men jeg fant ut at det var raskere å gå siden bussen uansett måtte kjøre rundt hele byen før den var framme. Det er kun enveiskjøring, og det er grunnen til at det ofte tar litt lengre tid å ta buss enn det er å gå.

Det er ikke så veldig mye byen har å by på, spesielt hvis du er der på vårsemesteret slik jeg var. Jeg ble fortalt at det blir arrangert et marked eller fest i byen rundt september, men er usikker på hva det egentlig var.

Når det kommer til shopping så har byen to kjøpesentre, den ene heter El Corte Inglés og ligger 10 minutter unna universitetet. Den andre heter Albacenter og ligger 30 minutters gange unna universitetet. Ofte er det bedre å dra inn til sentrum å finne butikker der, da det finnes mange av dem. Skal du handle mat, vil jeg anbefale Mercadona, siden de har de største butikkene og er ganske billige i forhold til andre matbutikker. Butikkene er holder ikke åpent på søndager, men er åpent fra 0930 til 2130 i ukedagene. Andre butikker stenger under siesta som er fra 1430 til 1600, men dette gjelder ikke matbutikker og bakerier.

Ønsker du å kjøpe søtsaker og slikt har ikke butikkene noe særlig utvalg av dette, ofte er det kun sjokolade og potetgull. Kald drikke er heller ikke lett å få tak i, dette gjelder spesielt brus, alkohol og vann. Skal du kjøpe brød eller andre bakevarer vil jeg anbefale Panaderia Christina. De har utsalgssteder over hele byen og lager kjempegode brød og kaker.
Jeg foreslår å kjøpe vann, da jeg fikk høre at det ikke var bra å drikke vannet fra kranen og på Mercadona kan du få kjøpt 8 liter vann til under 1 euro.

Bolig

Skal du leie i Albacete, råder jeg deg til å leie med andre studenter og den letteste måten er å finne gruppen ESN UCLM bruker til å gi informasjon om arrangementer. De har gruppe både på Facebook og på Whatsapp, og du får link til Facebook gruppen på velkomstmailen skolen sender deg. Her er det ofte andre studenter som også leter etter et sted å bo og ofte snakker disse også spansk og kan gjøre det lettere for deg.

Velger du å finne noe selv, anbefaler jeg deg å dra ned dit før du bestemmer deg. På denne måten kan du se hvordan det er og om du faktisk ville trives der. Jeg visste ikke om denne gruppen før etter jeg var på møtet med ESN og endte opp med å bo et sted som var dyrt og dårlig. Fikk heldigvis flyttet ut og bodde sammen med noen kompiser resten av semesteret, noe som både var billigere og bedre.

Velger du å bo på boligene som skolen har, må du regne med å betale mer. Skolen har to typer, en som koster 260 euro i måneden og en annen som koster 400 euro i måneden. Begge boligene har to soverom og to bad, delt på fire personer. Du deler soverom og bad med en annen person. Den andre typen har ikke kjøkken og derfor er mat til gitte tidspunkter inkludert, går du glipp av en må du vente til neste, derfor er også denne typen dyrere.
På det første stedet jeg bodde, betalte jeg 300 euro i måneden for alt. På det andre stedet betalte jeg rundt 160 euro i måneden noe som er ganske billig sammenlignet med norske priser.

Skolen

Skolen har noe som kalles cicerone, som er en slags buddy for utvekslingsstudenter slik vi har ved HiØ. Disse skal hjelpe deg med ting du lurer på, men ofte melder de seg på kun for å si at de har vært det og ikke gjort noe for studentene som kommer.

Det ble arrangert to møter for utvekslingsstudenter i begynnelsen av februar, et i regi av skolen og et av ESN. Begge møtene ble holdt på spansk uten noen engelsk oversettelse av det som ble sagt, det var kun en PowerPoint med noen få stikkord på engelsk.

ESN står for Erasmus Student Network og er de som holder arrangementer og fester for utvekslingsstudentene. I løpet av semesteret ble det arrangert to store turer, en til Barcelona og en til Ibiza hvor det er mulig å møte studenter fra andre byer i Spania. Disse koster selvfølgelig penger og kommer midt i semesteret, så det er lurt å sjekke at det ikke er noen eksamener og oppgaver som kommer på samme tidspunkt. Det ble også arrangert andre små turer, som for eksempel til Malaga. Jeg dro ikke på noen av disse da det alltid var oppgaver å jobbe med eller eksamener som måtte øves til.

Skolen har også tilbud om spanskkurs, men dette blir da i tillegg til alle andre fag du eventuelt har og det koster også 110 euro for å bli med på dette. Jeg valgte å droppe det og heller lære på egenhånd og følte egentlig jeg lærte mer selv enn hva de som gikk på kurset hadde lært. Dette kurset får du også 3 ECTS for, noe som tilsvarer 3 studiepoeng her i Norge, men er usikker på om dette vil telle med på de 30 poengene vi må ta.

Skolearbeid

I Spania tok jeg fem fag verdt 6 studiepoeng, som til sammen skulle være de 30 studiepoengene vi tar her i Norge. Fagene jeg tok var Concurrent and Real Time Programming, Statistics, Programming Fundamentals 2, Computer Graphics og Graphic Design and Animation. For hvert fag du tar har du to ganger i uken med teori og en gang med lab.

Her ser dere hvordan timeplanen min så ut, AULA er klasserom og SOFTW er labene. Lab går to ganger i uken, men man skal velge en man går til fast. Ser man nøye etter er det også lagt inn pause for siesta fra 1430 til 1600, hvor det ikke er undervisning.

Når det kommer til fagene så følte jeg mengden av arbeid som måtte gjøres var på nivå med det som blir gitt her, og med fem fag så ble det ganske mye. Alle fagene hadde en eller flere eksamener underveis i semesteret, i tillegg til oppgaver som måtte gjøres for å kunne få karakter i faget. For programmeringsfagene var det ikke noen hjelpetimer slik vi har ved HiØ, noe som gjorde vanskelig hvis det var noe man ikke forstod. Oppgavene vi ble tildelt gikk ut på å følge instruksene som ble beskrevet i PDF-ene.

For Computer Graphics derimot, hadde jeg en flink lærer som snakket bra engelsk og var veldig behjelpelig hvis det var noe jeg lurte på. Vi var bare tre elever som tok dette faget, noe som gjorde at vi kunne bytte om på eksamensdager og slikt. Selv om vi var flere elever i Graphics Design faget, var også denne læreren hjelpsom.

I Concurrent and Real Time Programming faget var det ikke like bra. Her hadde jeg en lærer som nesten ikke snakket engelsk og som heller ikke kunne språket vi skulle programmere i. Ofte var det slik at studentene ikke snakket engelsk og dermed endte nesten hele undervisningen på spansk.

Sosiale aktiviteter

Utenom festene som ble arrangert av ESN, ble det også arrangert fester av andre utvekslingsstudenter. Det finnes også en veldig stor park som heter Parque de la Pulgosa, hvor det er store og fine grønne arealer hvor det er mulig å spille fotball eller bare slappe av og sole seg. Denne parken ligger 30 minutters gange fra universitetet og utover på våren var vi ofte her for å lese til eksamen eller ta oss en øl.

Sammen med en gruppe kompiser dro vi også og besøkte andre byer. Vi tok først en helg i Alicante i mars og planen var å ligge på stranden å kose seg og sjekke utelivet i byen. For å komme oss dit tok vi buss, og vi brukte ALSA for å kjøpe billettene, de har også en studentrabatt man kan bruke hvis man er medlem av ESN. Det ble ingenting av å ligge på stranden siden det var mye kaldere enn vi trodde det skulle være, og jeg endte opp med å være syk i tre uker etter turen. I Alicante så har de et slott som heter Castell de la Santa Bárbara, som gir deg veldig god utsikt over hele byen, så turen opp dit anbefales.

Noen av dem jeg ble kjent med på utveksling
På toppen av Castell de la Santa Bárbara

En annen tur vi dro på var til kystbyen Torrevieja, som ligger i nærheten av Cartagena. Her var målet med turen også å slappe av og siden dette var i begynnelsen av mai, fikk vi det varme været vi hadde forventet på den forrige turen. Mens lå vi på stranden og koste oss, ble vi tipset om en rosa innsjø i nærheten. Det var en times gange fra sentrum og den var faktisk rosa. På veien gikk vi også gjennom Parque Jardin de las Naciones, hvor de hadde forskjellige dyr som gikk fritt rundt om i parken.

Playa del Cura i Torrevieja
Utsikten fra Dique de Levante
Laguna Rosa
Parque Jardin de las Naciones

Jeg dro også en tur alene til Malaga for å besøke en venn av familien og det er en by som absolutt kan anbefales å besøke. Godt og varmt vær og mye interessant å se på, spesielt Alcazaba festningen.

Konklusjon

Jeg vil anbefale alle å dra på utveksling, men kanskje ikke til Albacete i Spania. Trivdes ikke noe særlig der nede og det var ganske vanskelig å tilpasse seg. Angrer på at jeg dro dit, men skal ikke la det stoppe meg fra å dra et annet sted en annen gang. Vil du likevel dra hit, så anbefaler jeg at du kan snakke spansk fordi det vil gjøre livet ditt enklere og du vil sannsynligvis trives bedre.

 

Publisert 26. aug. 2019 16:19