Elektroingeniør ved Universidad de Castilla - La Mancha, Spania (høst 2021)

Erasmus+ utvekslingsstudent Donatas Rimkus: Jeg er veldig glad for å ha utvekslet til Spania. Opplevelsen og erfaringen som jeg har fått i utvekslings-perioden har vært utrolig lærerik. Det å bo alene i et annet land har lært meg å bli mer selvstendig. Å bli kjent med nye mennesker på veien har vært utrolig gøy.

Hei, navnet mitt er Donatas og jeg er elektroingeniør student ved Høgskolen i Østfold, i Fredrikstad. På slutten av fjerde semester fikk jeg tilbud om utveksling i et semester. Før det, hadde jeg ingen tanker om å studere i utlandet, men når jeg endelig fikk sjansen, var det mye tenking fram og tilbake. Jeg endte med å søke utveksling og valgte Spania til slutt. For oss - ingeniørstudenter, har HIOF utvekslingsavtale med to relevante universiteter (UCLM og UPCT) i Spania som tilbyr ingeniørfag. Allikevel, UPCT har fag kun på spansk, mens UCLM er noe «english-friendly». Jeg kunne snakke veldig minimalt på Spansk. Derfor det eneste valget jeg hadde var å velge i hvilken by jeg skal studere, siden UCLM har universiteter i flere byer som Albacete, Ciudad Real, Cuenca og Toledo. Heldigvis hadde jeg venner fra Spania som anbefalte å velge Albacete pga. flere faktorer, som by, sosialt liv og type universitet. Derfor endte jeg opp på «Universidad de Castilla-La Mancha» i Albacete. Dette skulle være min første reise til Spania, siden jeg aldri har vært der.

Reisen

Oppsummert: Madrid Adolfo Suarez Barajas (flyplassen) -> Madrid Puerta de Atocha (Madrid tog/busstasjon) -> Estación de Albacete-Los Llanos (Albacete togstasjon)

(Madrid Adolfo Suarez Barajas – Madrid Puerta de Atocha)

Jeg kjøpte flybilletter noen uker før selve reisen og reiste med IBERIA som, på den tid, hadde lave priser og kort flytid. Flyet var fra Gardermoen (OSLO) til Madrid og turen tok cirka 4 timer. Når jeg endelig var på flyplassen i Madrid, måtte jeg dra til Madrid Puerta de Atocha (buss/togstatsjon). Dette var mye mer vanskelig å få til, enn å ta fly, fordi flyplassen var veldig stor og jeg var usikker på hvordan jeg skulle komme meg til Madrid Puerta de Atocha, i tillegg til at ingen på flyplassen snakket på engelsk og dermed vanskelig å få hjelp.  Heldigvis, var det «Free Wifi» på flyplassen og det var mulig å søke mulige alternativer for å komme meg til togstasjonen. Tydeligvis kunne man ta både tog, bus og Metro. Jeg endte opp med å ta to tog, med flere stoppstasjoner og turen tok cirka 30 minutter.

Til de som skal reise, anbefaler jeg å sjekke rute alternativer og resten av informasjon på nett før man er på flyplassen for å slippe stresse etterpå.

(Madrid Puerta de Atocha – Estación de Albacete-Los Llanos)

Like som på flyplassen, var det litt vanskelig å finne frem veien til riktig tog og spor. Togstasjon er veldig stor, og det tok meg litt tid å endelig finne riktig vei. Også i togstasjon var det vanskelig å få hjelp på engelsk, så vær klar å finne alt på egenhånd ved å se på retningstegn. Jeg anbefaler sterkt å sjekke informasjon om ruter og priser på nett (bruk gjerne: https://www.omio.com). Turen fra Madrid til Albacete tar ca. 1.5time. Men det er også mulig å ta 3 timers bus (informasjon ligger også på omio).

Kommentar: Dette var en lang tur med flere stoppstasjoner og det var lett å gå seg vill. Derfor anbefaler jeg sterkt å planlegge reisen på forhånd – sjekke ruter, billetter osv. Også, bruk retningsskilter på flyplassen og togstasjon, da de blir dine beste venner å få finne riktig veien frem. Vanligvis får man mer informasjon om reise-alternativer fra skolen.

Om byen

Albacete er relativt liten by med rundt 173 tusen innbyggere. Den ligger ca 1.5-2 timer med tog fra Valencia og Madrid. Byen er ganske liten også i forhold til areal, men jeg mener at dette er en fordel fordi det er lett å komme seg til steder bare ved å gå. Universitet ligger cirka 30 minutter med fot fra Sentrum. Likesom i Madrid, fant jeg ut at engelsk er død i byen. Derfor anbefaler jeg å alltid ha tilgang til Google Translate. Selv om jeg kunne en del spansk, Google Translate hjalp meg utrolig mye gjennom dagen.

Sentrum/butikker

I sentrum kan man finne spesielt mange spisesteder, alt fra indisk, og kinesisk til arabisk mat. Det finnes flere store kjøpesenter også, men de som ligger nærmest sentrum er Albacenter og El Corte Ingles. El Corte Ingles ligger faktisk mellom universitetet og sentrum. Skal man handle klær, anbefaler jeg å gå til El Corte Ingles som har stort utvalg med godt kjente klesmerker. På andre hånd, Albacenter har alt fra klesbutikker som H&M til matbutikker som Mercadona. Det er dit jeg gikk for å kjøpe praktisk stoff da jeg først kom til Albacete. Når det gjelder matbutikker, så er Mercadona og La Despensa en av de største.

Det er greit å huske at likesom i Norge, så holder de største butikkene stengt på søndager, men i disse tilfelle kan man finne småbutikker, vanligvis drivet av kinesere, og der kan man å kjøpe de viktigste matproduktene.

Feria de Albacete

Når jeg først kom til byen på slutten av august, fikk jeg vite at snart skulle den største feiring i byen skje, nemlig «Fair of Albacete». «Fair of Albacete» er en messe som feires fra 7.–17. september for å hedre Virgen de los Llanos. Feiringsstedet blir på en måte som en fornøyelsespark hvor man kan spille, spise gatemat, ta «Roller Coasters» osv.  Legger noen bilder nedenfor.



Ifølge lokalbefolkningen, pleier det vanligvis å komme 4 ganger så mange besøkere som befolkningstall i Albacete. I fjord var det relativt lite, pga. Covid, men det var fortsatt mange nok som kom for å lage «feria de Albacete» følelsen. Jeg dro dit med venner og det var utrolig gøy. Derfor anbefaler jeg fremtidige utvekslingsstudenter også dra dit.

Klubber/bar

Klubber og barer, er en viktig del av studentliv og det er vanlig at studentene drar dit flere ganger i uken. Det finnes en del klubber utenfor sentrum, men barere kan man finne nesten overalt, og i fleste tilfeller trenger man ikke å gå mer enn 5 minutter for å finne en. Allikevel, har jeg notert at studentene prioriterer noen barer/klubber over andre. For eksempel, for ERASMUS gruppen, var det mest aktuelt å dra til Diversso Club, fordi klubben pleide å lage rabatt-tilbud for ERASMUS studenter og siden de fleste av ERASMUS studentene dro dit, var det også mulig å snakke på engelsk i klubben. På andre hånd, hvis man vil ta en «rolig» øl, så anbefaler jeg å dra til Café La Fuente. De har stort øl-utvalg, til og med tradisjonell-mat meny. Det er god stemning inne og vi pleide vanligvis å dra dit for å se fotball kamper. 

Bolig

Før jeg dro til Albacete, var jeg informert av universitet at jeg bør ikke leie ut noen plass før jeg faktisk er tilstedet. Tydeligvis er det et problem med annonser på nett, og i noen tilfeller bilder og gitt informasjon ikke stemmer med virkeligheten. Derfor, de første dagene, leide jeg et sted fra AIRBNB, og sjekket samtidig på nett andre steder som jeg kan flytte til. Vanligvis så får man informasjon fra universitet om hvilke nettsider man bør besøke for å finne en plass, men i verste tilfeller så er det også UCLM som tilbyr egne steder hvor man kan leie ut rom med andre studenter. Derfor er det viktig å følge med informasjon om innflytning som UCLM sender. I tillegg så har man mulighet til å følge med studentgruppen på FACEBOOK eller WHATSAPP. Invitasjon blir også sendt i velkomst-mailen. De er to type steder UCLM tilbyr, den eneste koster rundt 260 euro, mens den andre 400 euro i måned. Begge boligene har to soverom og to bad, delt på fire personer. Du deler soverom og bad med en annen person. Den andre typen har ikke kjøkken og derfor er mat til gitte tidspunkter inkludert, går du glipp av en må du vente til neste, derfor er også denne typen dyrere.

Velger du å bo andre steder, kan det være at du finner bedre plass til bedre pris, men da må det regnes med at du bor med andre folk som mest sannsynligvis ikke snakker engelsk og da er spørsmålet hvordan du skal trives. Jeg valgte å søke på egenhånd og endte opp med to spanske karer, som snakket lite engelsk. Allikevel, måte jeg betale høyere pris fordi rommet kostet 300 euro + forbruk, men det var et stort leilighet noen minutter fra sentrum og 10 minutter fra universitet, som var perfekt for meg.

Universitetet

Universitetet er veldig stort med flere fakulteter. Det er av flere bygg, assosiert med type utdanning. Bygget for ingeniørstudenter heter «Escuela Politecnica Superior Ingeneria Industrial». Bygget ligger på bakside av alle andre universitetsbygg. Universitetet også har bibliotek hvor det er mulig å leie bok, bærbar-pc. Biblioteket har flere sitterom for øving/lesing, men det er vanlig at slike rom blir fulle av studenter, spesielt under eksamensperioden. Ved behov for spising, trengs det ikke å gå utenfor universitet, fordi til og med bygget for ingeniørlinje har en kantine i nedre etasjen. Der serveres varm mat og det er ganske stort utvalg. Problemet kan være at de ikke snakker engelsk og derfor er det hjelpsomt å ha tilgang til «translate app».

Ved oppstart, får man vanligvis det som heter cicerone. Dette er en person som skal være behjelpelig for deg ved oppstart og kan sammenlignes med «fader» på HIOF. Allikevel, selv om jeg fikk en «cicerone», fikk jeg aldri høre noe fra han. Det ble også arrangert møter for utvekslingsstudenter ved oppstart, men disse var på spansk selv om presentasjon innebær noen stikkord på engelsk. Personlig mener jeg at disse var ubrukelig for oss som ikke snakker på spansk.  Universitetet har også tilbud om spanskkurs, men dette blir da i tillegg til alle andre fag du eventuelt har og det koster også 110 euro for å bli med på dette. Allikevel, valgte jeg å ikke ta kurset, fordi jeg allerede hadde nok å jobbe med på skolen.

Det finnes organisasjon for utvekslingsstudenter, nemlig ESN (Erasmus student Network) som holder arrangementer og fester for utvekslingsstudentene. Jeg har aldri deltatt, men hørte at planlegger turer til andre byer som Malaga, Cuenca og Alicante. Så, for de liker å dra rundt, er denne en bra mulighet, bare vær forsiktig med at turene ikke kommer på samme tidspunkt som obligatoriske oppmøter på skolen eller eksamener. Oppmøte på forelesninger er tatt seriøst og de gjør en del av endelig vurdering av fagene.

Skole arbeid

Jeg tok 5 fag hvor hver ga 6 poeng for å nå 30 poeng som var kravet fra HIOF. Disse fagene var:

  • POWER PLANTS

  • DESIGN OF ELECTRICAL POWER PLANTS

  • RENEWABLE ENERGY

  • PROJECTS IN ENGINEERING

  • HYDROGEN&FUEL CELL TECHNOLOGY

Forelesningene var spredt gjennom dagen, og det var noen dager i uken når jeg hadde bare en forelesning. Allikevel, andre dagene, måte jeg forbli på universitetet flere timer fordi fagene kom etter hverandre.  Alle 5 fagene, har forskjellig vurderingssystem fra den ved HIOF. Noen fager har for eksempel to eksamener underveis, mens andre har en eksamen + obligatoriske innleveringer som lab rapporter. For å bestå et fag må du minst få 4 eller 5 av 10 (spørs fag) for å bestå eksamen. Det samme vurdering gjelder for innleveringer av lab rapporter og aktiviteter. Derfor er det viktig å levere alt som er nødvendig for å få høyest mulig karakter. Bare Hydrogen&fuel cell er gitt fullt på engelsk, mens resten av fagene er bare på spansk. Alle PP-presentasjoner, lab oppgaver og bokstavelig talt all gitt litteratur er skrevet på spansk. Derfor må man enten være forberedt til å spørre om å oversette stoff eller gjøre på egenhånd. Det jeg pleide å gjøre var å oversette litteraturen hjemmefra og prøve å følge med i forelesning. Dette gjorde jobben dobbelt så hardt, men var den eneste alternativt for å lære noe.

For POWER PLANTS faget var alt gitt på spansk, både teori stoff og lab oppgaver. Allikevel, kunne læreren snakke bra engelsk og var veldig behjelpelig når jeg spurte om hjelp i forelesning. Faget har kun en eksamen på slutten av semester som er multiple choice, i tillegg til 8 innleveringer som ble delvis utført ved hjelp av SIMULINK.

Det samme gjeld for fagene RENEWABLE ENERGY og DESIGN OF ELECTRICAL POWER PLANTS. Professorer i begge fag kunne snakke veldig bra engelsk, og det var lett å få hjelp fra dem. Begge fag har obligatoriske MATLAB lab rapport innleveringer og flere eksamener underveis. Stoffet som ble lært bort i timene var nytt for meg siden jeg ikke hadde noe om vind&sol energi i Norge, men allikevel var greit å følge med fordi jeg fikk bøker på engelsk som skulle støtte teorien gitt i forelesningene.

For PROJECTS IN ENGINEERING derimot var det ikke like bra. Problemet var at professoren ikke snakker på engelsk. I motsetning til andre fag, så pleide han å oversette presentasjoner og sende via e-post slik at jeg kan forbedre på egenhånd, men stoffet var nytt og jeg trengte bedre forklaring som jeg aldri fikk fra professoren. I tillegg hadde vi store innleveringer med Excel, Cype og Microsoft Projects så det var ikke lett å følge med. Dette var det vanskeligste fag jeg tok og må nok si at jeg anbefaler å ikke velge akkurat dette fag fordi dets teori kan ikke sammenlignes med det som vi har lært på HIOF, og forventningene + vurderingen professorens er som til en spansk student som gjør det enda vanskeligere å bestå faget.

Ut ifra de 5 fagene som jeg tok, Hydrogen&fuell cells var den letteste å følge. Dette var ikke bare fordi faget var på engelsk, men også fordi professoren var utrolig hjelpsom. Det var lett å følge med både i forelesningene og lab timene. Det var alltid mulig å slitte spørsmål via e-post, og jeg pleide å få svar fort, selv om det var søndagskveld. Faget innebærer 3 «multiple choice» eksamener og 1 prosjekt som skal leveres på slutten av semester.

Sosiale aktiviteter

Albacete er liten, men tilbyr nokså av aktiviteter etter skoletiden. ERASMUS gruppen har vært veldig aktiv og flink til å organisere turer og aktiviteter. Like som ESN, var ERASMUS gruppen flink til å planlegge turer rundt Albacete. For eksempel den ene uke, dro guttegruppen vår på gokartsløp.



Det var utrolig morsomt å kjøre gokart, men i tillegg bli kjent med andre utvekslingsstudenter som jeg ikke kjente fra før. Neste tur vi dro dit, var med større gruppe og da ble jentene med. Da var det enda gøyere og vi hadde faktisk veldig tett konkurranse mellom gutter og jenter.

En annen gang dro vi til Malaga for par dager. Gruppen vår var av 5 personer og det var ganske lett å finne en billig leilighet på AIRBNB. Denne by var ingenting å sammenligne med Albacete. Byen er mye større, og det er mange plasser å dra til og mange ting å se. Byen er varmere enn Albacete og ligger ved kysten, så det er mulighet å sole seg ved sjøen. I den tid vi dro, var det relativt kald så vi fikk ikke sole oss eller svømme i sjøen.

Bildet overfor er fra Plaza de la Constitucion i Malaga.
Bildet overfor er fra Alcazaba slott



Så, som nevnt, det er mye man kan se og besøke utenfor Albacete. Men skal dere bli i Albacete så er det alltid mulig å finne på noe tilstedet. Jeg anbefaler å besøke steder som Pasaje de Lodares, som er en liten gate, full av små butikker og spisesteder. Albacete har også fotballbane, Estadio Carlos Belmonte, og det er vanlig at lokal-teams har kamper som man kan kjøpe billettene til for å se. Disse koster ikke mer enn 15 euro. Vil dere dra til mer aktivt sted for å spise eller danse, anbefaler jeg å ta en titt i Calle Tejares gata, som er full av spisesteder, og det er vanligvis fullt av mennesker, spesielt i slutten av uken.

Konklusjon

Jeg er veldig glad å ha blitt utvekslet til Spania. Opplevelsen og erfaringen som jeg har fått i utvekslings perioden har vært utrolig lærerik. Det å bo alene i et annet land har lært meg mer selvstendighet og å bli kjent med nye mennesker på veien, har vært utrolig gøy. Til de som vil søke utveksling til akkurat dette sted, anbefaler jeg å være klar over at språket skal være et stort problem i hverdagen, både når det gjelder skole og sosialt liv. Er du villig til å sitte lengre på skolen og lære nytt språk samtidig, så kommer du til å klare deg gjennom semestret og samtidig samle mye ny erfaring.

Publisert 9. mars 2023 21:20 - Sist endret 9. mars 2023 23:13