Sykepleie ved Nelson Mandela University, Port Elizabeth, Sør-Afrika (høst 2017)

Celine Bjercke: Dette er et reisebrev fra utveksling til Port Elizabeth i Sør- Afrika hvor jeg var utvekslingsstudent høsten 2017. Jeg studerer sykepleie på fulltid ved Høgskolen i Østfold, Fredrikstad. Helt siden jeg startet på min Bachelor i sykepleie har jeg ønsket å utveksle til Nelson Mandela Metropolitan University i Port Elizabeth, og gleden var stor da jeg fikk beskjed om at jeg hadde kommet inn.

Port Elizabeth er den femte største byen i Sør- Afrika med litt over 1,5 millioner innbyggere. Port Elizabeth, eller PE er en havneby kjent for sine utmerkede strender, vannsport, dyreliv og ikke minst for sine vennlige folk - derav navnet "The Friendly City”. Port Elizabeth kalles også for “The Windy City” ettersom det blåser mye langs den 16 km lange Angola havnen.

Min utveksling til Sør- Afrika var i forbindelse med praksis i kirurgi. Jeg hadde praksis på et offentlig og et privat sykehus, samt to forskjellige Townships. Hver torsdag hadde jeg undervisning på Nelson Mandela Metropolitan University med Sør- Afrikanske sykepleiestudenter.

Før avreise ble vi informert om at det kom til å bli tøft, og at vi kom til å få se sykdommer og tilstander som ikke forekommer ofte i Norge. Til tider følte jeg at jeg levde i en dokumentarfilm, og ved flere anledninger måtte jeg kjempe mot tårene.

Praksis

Dagen etter ankomst bar det rett på universitetet. Der møtte vi mentoren vår og den internasjonale koordinatoren. Videre fikk vi omvisning på universitetet og utdelt praksis plan. På de ulike praksisplassene ble vi delt inn i grupper på to og to eller tre og tre, og plassert på ulike avdelinger. Mentoren vår ga oss case studies rundt ulike pasienter som vi senere på dagen presenterte for resten av gruppen. Dette var en fin måte å lære på, samtidig som vi ble kjent med helsesystemet i Sør- Afrika. Personlig syns jeg praksisen på det offentlige sykehuset Livingstone var det mest lærerike. Livingstone er et “teaching hospital” og minner om universitetssykehusene vi har i Norge. Personalet på Livingstone er vant til å ha studenter og flere av legene tok seg ekstra god tid til å forklare og undervise oss om ulike traumer og diagnoser.  Noen av legene stiller også faglige spørsmål, så det er lurt å kunne sin anatomi og sykdomslære.

Sikkerhet

Det er ingen hemmelighet at det er mye kriminalitet i Sør- Afrika . Det er store forskjeller mellom fattig og rik, og det er viktig å ta sine forhåndsregler. Som Norsk utvekslingsstudent skiller man seg ekstra ut, og blir lett et “easy target”. Før avreise fikk vi tilsendt et skriv fra NMMU med råd og forhåndsregler vi burde følge i Sør- Afrika. Det er viktig å følge disse, men samtidig være klar over at ting kan skje selv om man er forsiktig. Personlig opplevde jeg ingen ubehagelige situasjoner, men følte meg noen ganger utrygg.

Fritid

Sør-Afrika er et vakkert og spennende land! Vi tok langhelger til Cape Town, Durban og Jeffreys Bay. Sørafrikanere er generelt veldig imøtekommende og vennlige. De er lette å bli kjent med og vi ble invitert med på alt fra afrikansk grillfest (som kalles braai) og rugbykamp, til “barbent ball” på stranden. I løpet av vårt utvekslingsopphold i Sør- Afrika tok vi dykkersertifikatet, dykket med hai, surfet, gikk turer i fjellet, var på diverse sightseeing- og turist attraksjoner, jogget langs stranden og var på safari.

Hvorfor reise på utveksling?

Et utvekslingsopphold kan gi høyt faglig utbytte og ny beriket faglig innsikt, samtidig som man knytter vennskap og nettverk på tvers av landegrenser. Gjennom å studere og leve i et annet land får man se verden fra et nytt perspektiv, og man kommer under huden på en kultur på en unik måte. Erasmus Impact Study viser at studenter på utveksling utvikler positive egenskaper som nysgjerrighet, evne til problemløsing, selvtillit og toleranse. Dette gjør dem til attraktive arbeidstakere.

Lykke til!

Hilsen Celine Bjercke

 

 

Publisert 1. feb. 2018 00:00 - Sist endret 9. apr. 2019 13:14