Sykepleie ved FH Campus Wien, Østerrike (vår 2022)

Erasmus+ utvekslingsstudent Sanne Dahl Nylund: Jeg føler det har vært tre måneder der jeg har fått utfordret meg selv, lært mye om ett nytt land, lært å kjenne mange nye mennesker, og ikke minst utviklet meg faglig. Når jeg ser tilbake på tiden i Wien er jeg veldig glad, og angrer ikke.

Jeg studerte sykepleie ved HIØ Fredrikstad, og dro på utveksling til Wien i siste praksis, 6 semester. Vi var 3 jenter som reiste samtidig. Ingen kjente hverandre fra før, men hadde møttes i Norge når vi visste vi skulle reise sammen.

I Wien hørte vi til skolen FH Campus Wien. Her hadde vi møter med koordinator i Wien før oppstart av praksis, midt i og etter endt praksis. Dette var de eneste gangene vi var på skolen i og med at praksisen var på et sykehus. Sykehuset vi hadde praksis på heter Klinik Hietzing. To av oss fikk opprinnelig praksisplass på psykiatrisk avdeling. Vi syntes det var litt rart, med tanke på at kommunikasjon er svært sentralt innenfor psykiatri, og vi ikke kunne tysk. Dette hadde vi tatt opp med koordinator i Wien og skolen i Norge om på forhånd, men fikk da beskjed fra koordinator i Wien om at det ikke ville være noe problem. Vi oppdaget fort etter oppstart i praksis at vi ikke ville oppnå læringsutbytte her. Etter hvert ble det ordnet praksisplass på en ny avdeling, og jeg kom da på gastromedisinsk avdeling. På denne avdelingen var læringsutbytte større, og jeg trivdes godt. Språkbarrieren var til stede her også, men det var som regel alltid noen ansatte og pasienter som kunne litt engelsk.

Når jeg søkte på utveksling var jeg klar over at det kom til å bli mye å ordne, men tenkte vi kom til å få god hjelp av skolene. Vi innså at det meste måtte vi ordne selv. Det var mange skjemaer å fylle ut, mye styr med vaksiner, stipend/lån, finne sted å bo osv.

To av oss tre som reiste fant en leilighet via Airbnb som vi bodde i hele perioden. Vi syns vi var ganske heldig med plassering i forhold til sentrum, praksissted, og kollektiv transport, samt at pris var overkommelig mtp det budsjettet vi hadde. (Prisen på leiligheten var ca rundt 9000kr per mnd, men som da ble splittet på to stk) Det var ikke en veldig stor leilighet, men den fungerte bra for oss.

Helt i begynnelsen av oppholdet ble det arrangert en middag for alle utvekslingsstudentene. Denne var vi med på, og det var her vi ble kjent med de vi var med resten av oppholdet. Veldig koselig, og ikke minst sosialt. Det var også en avsluttende middag, men denne ble holdt etter vi hadde dratt hjem.

Underveis i oppholdet fikk vi reist en god del. Vi var i Bratislava, Budapest og Venezia. Selv om det var kjekt å reise, trivdes jeg veldig godt i Wien, og skal garantert reise tilbake til denne nydelige byen. Underveis i oppholdet var også tid til å få litt besøk hjemmefra.

Selv om det var veldig mye å ordne før utveksling, og mye å sette seg inn i underveis, er jeg veldig glad for at jeg søkte på utveksling og reiste til akkurat Wien. Jeg føler det har vært tre måneder der jeg har fått utfordret meg selv, lært mye om ett nytt land, lært å kjenne mange nye mennesker, og ikke minst utviklet meg faglig. Når jeg ser tilbake på tiden i Wien er jeg veldig glad, og angrer ikke.

Vil anbefale alle som tenker å søke om utveksling å gjøre det, men ha i bakhodet at det vil være mye å ordne, samt å sette seg inn i underveis.

Sanne Nylund

Her er noen bilder fra tiden i Østerrike:)

 

Publisert 2. sep. 2022 15:04