Sykepleie: Erasmus+ praksisopphold ved FH Campus Wien, Østerrike (høst 2019)

Tuva Husvik: Hvis Wien virker fristene kan jeg skrive under på at det er en fantastisk by med masse å tilby. Du får også muligheten til å bli kjent med en annen kultur og andre mennesker du ellers kanskje ikke hadde møtt. Også har jeg fått lært meg noe tysk!

Mitt navn er Tuva Husvik. Jeg studerer sykepleier ved Høgskolen i Østfold. Jeg tilbragte mitt 5. semester på utveksling sammen med tre andre studenter fra Høgskolen.

Bosted

Leiligheten vår i Distrikt 10 lå et stykke unna praksisplassene, men vi hadde enkel pendle vei. Leiligheten lå også et lite stykke unna sentrumskjernen, men det var enkelt å reise rundt i byen da kollektivtilbudet er veldig bra og lett tilgjengelig. Vi fikk i utgangspunktet beskjed om at området vi bodde i var litt lugubert, men vi følte oss aldri utrygge eller opplevde noe som bekreftet dette. Wien er i seg selv en veldig trygg by.

Schönbrunn Palace
Schloss Belvedere

Vi fire studentene leide en leilighet sammen gjennom AirBnB. Funket utmerket.

Praksis

Vi var delt i to og hadde praksis ved to ulike sykehus i byen. Praksisen kunne til tider bli litt tråkk da språket satt en stopper for deler av kommunikasjonen mellom oss og helsepersonell / pasienter.  Både sykepleierne og vi gjorde det beste vi kunne i forhold til språket og etterhvert som vi var der ble det lettere.

Vi fikk lov til å utføre alle sykepleie relaterte prosedyrer, ta del i alt på avdelingene og være med på operasjoner, men dagene blir lange. Spesielt hvis det ikke er engelsktalende på jobb.

Alle legene snakker engelsk, så anbefaler å bruke de for det de er verdt. De er veldig greie og tok seg ofte tiden til å forklare ting.

Praksisen vår var lagt opp så vi hadde 5 uker praksis, deretter 4 uker fri etterfulgt av 5 nye uker med praksis. I Wien jobber de 12 timers vakter, men siden vi hadde få timer fordelt over 10 uker jobbet vi tre vakter i uken på 8 timer. Vi fikk styrt mye av praksistiden selv og flere av oss jobbet lenger vakter innimellom.

Om vertsinstitusjonen

Vi hadde tilhørighet til FH Campus Wien hvor vi hadde tilsammen 3 møter med vår internasjonale koordinator. En før praksisstart, en i midten og en etter endt praksis. Møtene handlet primært om hvordan det gikk og hva vi følte vi fikk ut av praksisen.

Vi reiste ned to uker før praksisstart da skolen ønsket at vi skulle ta del i Introduksjonsuken sammen med de andre Erasmus studentene. Det var en velkomstmiddag, ett 3 timers kurs om Wien og kulturen, og ellers informasjon om oppholdet og hjelp til registrering i landet mm.

Sosialt

Vi ble kjent med flere Erasmus studenter i løpet av den første uken som vi gjennom oppholdet holdt kontakt med. Det kom stadig inn tilbud om å være med på ulike aktiviteter sammen med gruppen. Vi møttes til middager, fotballkamper, fester mm. Vi fire fra Norge fikk også muligheten til å bli godt kjent – spesielt siden vi hadde valgt å bo sammen. Fra november er det også en haug av ulike julemarkeder rundt om i byen som er verdt å ta turen til.

Siden praksisen vår var satt opp slik den var hadde vi en del fritid. Denne brukte vi aktivt til å bli kjent med byen, i tillegg til mye reising. Både Bratislava og Budapest er en kort busstur unna. Vi fire fra Norge dro også på en 8 dagers interrail tur rundt i Europa – absolutt å anbefale når man først er midt i smørøyet. Mulighetene er mange!

På interrail – Liechtenstein

Utbytte & anbefaling

Jeg kan ikke si annet enn at jeg absolutt har hatt godt av utveksling. Jeg har vokst, blitt mer selvstendig og hadde andre type utfordringer i den nye hverdagen, som jeg helt klart ikke ville vært foruten. Også har jeg fått lært meg noe tysk!

Jeg anbefaler helt klart et utvekslingsopphold til andre. Det er virkelig noen fantastiske måneder og man vil absolutt ikke angre. Hvis Wien virker fristene kan jeg skrive under på at det er en fantastisk by med masse å tilby. Du får også muligheten til å bli kjent med en annen kultur og andre mennesker du ellers kanskje ikke hadde møtt.

Men det skal sies at du bør ha en viss forståelse for tysk før du reiser – det vil bare hjelpe deg. Om ikke du kan det fra før, bruk tysk kurset man får gjennom Erasmus opplegget, hvis mulig ta det før du reiser ned. Det vil gjøre ting lettere både på generell basis og i praksis.

I tillegg anbefaler jeg å bo med noen av de du reiser med fra skolen. Det gjør oppholdet enklere siden man er flere og du får venner for livet.

Interrail – Brussel

 

Publisert 27. apr. 2020 14:41 - Sist endret 4. juni 2020 12:42