Sykepleie: Erasmus+ praksisopphold ved Ulster University, Nord-Irland (høst 2019)

Mariell Melsbø-Nilsen: Jeg studerer bachelor i sykepleie, heltid ved Høgskolen i Østfold, Fredrikstad. Da jeg startet på studiet og hørte vi kunne utveksle, tenkte jeg dette hørtes relevant ut for meg. Som fersk sykepleierstudent var dette en spennende og skremmende tanke, men allerede da tenkte jeg at dette var en mulighet uansett hvor en reiser man bør gripe.

Jeg utvekslet i 5. semester og hadde min praksis innenfor sykepleie til mennesker i hjemmet i Nord-Irland. Dette ga virkelig innsyn i hvordan de lokale hadde det. Praksisen min var delt i fire forskjellige praksisplasser, som ikke bare innebar hjemmebaserte tjenester, men også sykehuspraksis.

Praksis og universitetet

De første to praksisplassene var sykepleie til mennesker i hjemmet. Deres helsesystem er noe annerledes enn i Norge, og hjemmesykepleien jeg var med hadde akuttbesøk og medisinsk behandling som fokus. Andre team i Londonderry ga generell hjemmesykepleie til pasienter som trengte det, mens det teamet jeg var i kun tok seg av kritisk eller akutt syke pasienter.

De to siste praksisplassene var på et sykehus på traume ortopedisk avdeling og intensivavdeling. Her fikk jeg både repetert og erfart nye og spennende prosedyrer og behandlinger. Oppholdet mitt på intensivavdelingen var noe helt for seg selv, der svært kritisk syke mennesker ofte på respirator var innlagt. I tillegg fikk jeg hospitere på PICC-line-klinikk, kreftklinikk, operasjon og oppvåkning. Alt i alt fikk jeg et bredt og interessant utbytte av å ha praksis i Nord-Irland.

Praksisplassene var noe forskjellig fra student til student, og vi var alene på de fleste av praksisplassene. Vi fikk også en mentor på de fleste stedene. Sykepleierne har en litt annen holdning til veiledning i praksis, som innebar at man må være mer selvstendig og oppsøkende enn i Norge. Det forutsettes at en er tydelig og sier ifra til enhver tid hvis en lurer på noe, eller ønsker å utføre mer selv.

Vi fikk også muligheten til å delta i undervisning i anatomi sammen med de lokale 1.års studentene. Ellers hadde vi full tilgang til biblioteket på skolen og andre fasiliteter. Utvekslingsstudentene i Londonderry hadde også ekstra oppfølging der vi fikk være med på aktiviteter og samhold. Universitetet arrangerte blant annet Game of Thrones tour rundt kysten, kajakkpadling, kurs i Riverdance, buss til Belfast til julemarked og mye mer.



Det var arrangert henting av utvekslingsstudenter dersom vi ankom i en ukedag, men da vi kom i helgen måtte vi arrangere transport selv. Vi kom til Londonderry en uke før praksisstart, og brukte derfor tiden på å bli kjent med byen. Noen dager etter ankomst møtte vi vår internasjonale koordinator og andre utvekslingsstudenter fra Norge. Vi fikk omvisning på universitetet og fikk plan for første praksissted.

Ulster University, Magee Campus

Sosialt

I tillegg til aktivitetene universitetet arrangerte for utvekslingsstudentene, opplevde vi mye mer. Vi arrangerte selv flere turer rundt omkring. Det ble reist til Edinburgh i Skottland, Dublin, Belfast, Liverpool og turistattraksjoner i Nord-Irland. Vi leide også bil og kjørte rundt i Nord-Irland selv. Dette gikk fint selv om det kjøres på venstre side av veien.

De lokale studentene, og irer generelt tar seg gjerne en fest eller tre i uka. Så her var det alltid mulighet til å slenge seg med. Det som absolutt bør oppleves er billig øl og lokal livemusikk.

Da det var mange utvekslingsstudenter i Londonderry, bidro dette til et eget lite samfunn. Dette ga trygghet og samhold.

Irene er veldig pratsomme, hyggelige og høflige mennesker, og du kommer deg sjeldent ut fra matbutikken uten en small talk. Du blir virkelig drillet på å snakke engelsk, og lærer samtidig mye om deres kultur. Befolkningen er også veldig nysgjerrige og spør deg om alt de lurer på.

Bosted

Vi bodde på Duncreggan Student Village, noe som er studentkollektiver som eies av universitetet, men styres privat. Dette kostet litt over 20 000 kr per semester, som er fra september-januar. Dette synes jeg personlig var ganske dyrt ut ifra kvaliteten. Vi hadde ofte problemer med dusj og varme, noe som gjorde det ubehagelig til tider. En annen faktor var at det ikke var mulighet for å betale mindre selv om vi ikke var der hele semesteret. Vi krysset av at det ikke gjorde noe med festing i studentboligen vi bodde på, men en anbefaling fra meg er å huke av en studentbolig uten festing, da irene der fester i ukedagene.

Ellers var studentboligene sentrale med gåavstand til byen. Når vi skulle i praksis, måtte vi ta taxi da det er lite kollektivtransport. Det positive her er at taxi i Nord-Irland er veldig billig.

Utbytte av utvekslingen

Utvekslingen ga meg godt faglig utbytte der jeg fikk erfart og praktisert nye ting. Samtidig fikk jeg repetert prosedyrer og utført mye på nye måter. Det bidro til større forståelse i fagspråket, og jeg har fått et annet syn på helsevesenet generelt.

Personlig ble jeg modigere og mer selvstendig av å dra på utveksling. Jeg har også lært mye om historie og kultur, og ser på verden med nye øyne. Jeg føler også at jeg har endret mine egne holdninger positivt, noe som jeg blir å bruke både privat og i jobb. Språklig har jeg blitt dyktigere og modigere, og jeg tror dette er veldig positivt i fremtidig jobb i møte med mennesker som ikke snakker norsk. I tillegg har jeg større forståelse for kultur, noe som er svært viktig som sykepleier.

Jeg anbefaler å dra på utveksling til Nord-Irland da du får bli kjent med en veldig rik kultur og en hyggelig befolkning. Helsesystemet er på mange måter lik Norge, men det gir samtidig et helt nytt perspektiv. Samtidig anbefaler jeg det på grunn av deres engelske språk, som bidrar til at du lettere klarer å henge med og lære underveis. Du blir godt tatt imot og inkludert av irene, og utvekslingsoppholdet har gitt meg erfaring for livet.

Lykke til!

Mvh Mariell Melsbø-Nilsen

 

Publisert 20. apr. 2020 13:53 - Sist endret 20. apr. 2020 17:52