Sosialt arbeid - praksisopphold i Namibia (vår 2023)

Vilma Almén Oscarsson: Jeg har lært mye som det ikke er mulig å få ut av en praksisperiode i Norge og det i seg selv er en motivasjon til andre studenter om å gjøre det samme. Det personlig utbyttet jeg fikk av praksisoppholdet er blant annet at jeg lærte hvordan det er å samarbeide i en så stor gruppe. I tillegg har jeg utviklet meg mye i forhold til kulturforståelse og å tilpasse meg hvordan det er å leve i en helt annen kultur.

Jeg studerer sosialt arbeid ved HiØ og dro på utveksling til Windhoek i Namibia i mitt 5. semester. I dette semesteret hadde vi vår første praksisperiode og det var derfor ekstra spennende å få muligheten til å jobbe i et annet land. Jeg valgte å jobbe på et barnehjem og læringsutbyttet og erfaringene jeg fikk av dette praksisoppholdet vil jeg aldri vært foruten. 

Vi var en stor gjeng på 15 stykker som reiste ned og bodde sammen i tre måneder. I gruppen var vi en blanding av tre ulike profesjoner; sosialt arbeid, barnevern og vernepleie. Dette gjorde at vi kunne lære mye av hverandre og få et innblikk i de andre studiene. I tillegg fikk vi til et godt tverrprofesjonelt samarbeid på tvers av studieretningene. 

Sør-Afrika og Cape Town var vårt første stopp, når vi reiste fra Norge rett etter nyttår. Her var vi i én uke og vi fikk muligheten til å oppleve masse allerede da. En guide var med oss for å vise de beste stedene og attraksjonene byen har å tilby. Noen av tingene vi gjorde var å reise til Cape Point, se pingviner på Boulders Beach, gå hiken Lion´s head, båttur til Robben Island, sett fine strender, gikk til Bo-Kaap, shoppet og spiste gode middager ute på restaurant, samtidig som vi alle ble bedre kjent.  

Videre ankom vi hovedstaden i Namibia, Windhoek, ble hentet på flyplassen og kjørt til der vi skulle bo i de neste tre månedene. Gjestehuset vi bodde på heter Kamatjona og her tilbrakte vi mye tid, spesielt i bassengområdet hvor det ble mange timer med sol og bad i varmen. Vi ble tatt veldig godt vare på av verten og én som bodde sammen med oss i huset. De passet på at vi hadde det bra og var tilgjengelige hvis det skulle være noe vi lurte på. Huset består av mange soverom, både rom hvor man deler med flere og enkeltrom. Vi betalte rundt 4000 nok i måneden for å leie. Standarden var god, og det var flere fellesområder hvor man kunne sitte sammen og ha sosiale aktiviteter med hele gruppen. Praksisveilederen vår tok oss godt imot og ga informasjon om tiden framover og ting vi burde tenke på.

Som nevnt tidligere, jobbet jeg på et barnehjem og vi var totalt 11 stykker som jobbet der. Hovedoppgavene mine var å jobbe en til en med et av barna som bor der og ha ansvar for administrative oppgaver. Dette trivdes jeg veldig med og fikk en blanding av å jobbe i feltet og gjøre andre oppgaver som å skrive rapporter og ha kontakt med ledelsen på barnehjemmet. Vi fikk god oppfølging underveis av en praksisveileder fra Sør-Afrika, og vi hadde ukentlige veiledningsmøter, både i hele gruppen og hver for oss. I tillegg til arbeidsdagene på barnehjemmet måtte vi skrive et refleksonsnotat hver dag på inntil 150 ord på engelsk.

Jeg har lært mye som det ikke er mulig å få ut av en praksisperiode i Norge og det i seg selv er en motivasjon til andre studenter om å gjøre det samme. Det personlig utbyttet jeg fikk av praksisoppholdet er blant annet at jeg lærte hvordan det er å samarbeide i en så stor gruppe. I tillegg har jeg utviklet meg mye i forhold til kulturforståelse og å tilpasse meg hvordan det er å leve i en helt annen kultur. Kulturforståelsen er også et faglig utbytte. De bruker mye dans og musikk i Namibia, noe som skaper et fellesskap blant innbyggerne. Stemningen og atmosfæren er unik, og det ga meg så mye glede hver dag. Jeg følte både før jeg reiste og nå i etterkant, at jeg er ekstremt takknemlig for denne muligheten jeg fikk fra HiØ.  

Et annet faglig utbytte er å danne relasjoner med barn som har store utfordringer. Å se fattigdomsperspektivet og fattigdom som et sosialt problem i virkeligheten, er noe du må oppleve for å forstå hva det innebærer. Det er flere likhetstrekk med de sosiale problemene i Namibia og i Norge, og jeg har derfor lært å sammenligne landene med både store kontraster og forskjeller, men også likheter.  


Underveis i oppholdet reiste vi på tre turer. Den første turen var til Etosha Safari som var en utrolig kul opplevelse hvor vi fikk sett mange ulike dyr. Den andre turen gikk til Swakopmund. På denne turen gjorde vi flest aktiviteter, og noen av det jeg valgte var å kjøre firehjuling i ørkenen, reise på båttur, padle kajakk med seler, 4x4 tur i ørkenen med ekstremt fin utsikt og surfing. Windhoek ligger midt i landet, så det var deilig å komme seg til en by ved havet. Den siste turen vi var på gikk til sanddynene i Sossusvlei. Her gikk vi opp to sanddyner Dune 45 og Big Daddy. På toppen av sanddynene var det en utsikt jeg aldri kommer til å glemme. Det var helt fantastisk å komme opp til utsikten etter en varm, lang og tøff gåtur (og løpetur) opp. Her bodde vi også på det jeg syntes var det kuleste stedet i løpet av turen, som var i et stort «telt» midt i ødemarken, som vi delte fire og fire.

Generelt så var det også mye gøy å finne på i Windhoek, som karaoke på onsdager, vi spiste mye mat på restaurant (prisene er veldig gunstige for oss nordmenn), dro på spa, trente nede i garasjen, tok oss turer på shopping, sightseeing i byen, så på kunst, dro på museer og lærte om historien til Namibia. Vi hadde mange fine samtaler og koselige stunder i huset vi bodde i.

Jeg vil absolutt anbefale andre studenter å reise på utveksling. Det er en opplevelse du aldri vil glemme og verdt hver eneste krone. 

Publisert 1. sep. 2023 10:06 - Sist endret 1. sep. 2023 12:47