Sykepleie - praksisopphold på Lovasoa, Madagaskar (vår 2023)

Dina Olsen, Tiemar Kifle og Saba Abraha: Vi søkte utveksling da vi er eventyrlystne og ser verdien av interkulturell kompetanse innen sykepleie og har ikke angret et sekund, for et eventyr! En kulturell, faglig og personlig reise du ikke vil gå glipp av!  

Dette er et reisebrev fra sykepleiestudentene Saba, Tiemar og Dina sin tid på utveksling i Madagaskar våren 2023. Vi søkte utveksling da vi er eventyrlystne og ser verdien av interkulturell kompetanse innen sykepleie og har ikke angret et sekund, for et eventyr! Praksis i et av verdens fattigste land har bidratt til verdifulle erfaringer for vår rolle som fremtidig sykepleier. En kulturell, faglig og personlig reise du ikke vil gå glipp av!  



Antsirabe er en passelig stor by (ca 200. 000 innbyggere) på høylandet i Madagaskar, ca. 5 timer med bil fra hovedstaden. Antsirabe kan virke som en stor og travel by når man først kommer, men det endrer seg i løpet av tre måneder. Her kan man gå eller ta «PosePose» til de fleste steder. Klimaet har sine årstider og varierer fra varme og fukt på sommeren til tørke og litt kjøligere temperaturer på vinteren. Siden Madagaskar er på den sørlige delen av kloden er årstidene motsatt fra Norge. 

Byen er full av kultur og befolkningen snakker hovedsakelig gassisk og fransk. Vi har opplevd gassere som et vennlig og hjelpsomt folk. Noe man likevel må forberede seg på er mye synlig fattigdom, hvor mennesker bor på gatene og de fleste har ikke har råd til helsehjelp. 

Boforhold  

Etter vi fikk tildelt utvekslingsplass i Madagaskar fikk vi et informasjonsskriv fra Lovasoa, som er skolen/internatet vi har oppholdt og forholdt oss til under hele praksisperioden. Vi bestilte selv leilighet gjennom nettsiden til Lovasoa per e-post og avtalte dato for ankomst. Her kan prisene variere etter størrelse på leiligheten og behovet for hushjelp. Sjåfør fra flyplassen til Lovasoa bestilte vi også per e-post. Første dagen ble vi møtt med en store klem, siden den dagen har vi følt oss som hjemme på Lovasoa. Betjeningen er hjelpsomme, imøtekommende og svært kjent med nordmenn! Fasilitetene er av ok/god standard med alt du trenger. Vi har leid en leilighet med stue/kjøkken, bad og to soverom. Vi valgte å ha hushjelp 3 ganger i uken, noe som vi har vært svært fornøyd med. Hushjelpen kan gjøre alt fra å vaske, ta oppvask, vaske klær, lage mat (til og med norsk mat) o.l. Vi har hatt stor utbytte av denne tjenesten. Lovasoa er et trygt og fint sted midt i Antsirabe, med gangavstand til det meste. Området er beskyttet med høye murer og vakter som jobber døgnet rundt. Det har føltes trygt og fint å bo her. 

​​​​​​​Praksis 

De to første ukene i Madagaskar fikk vi kurs i kulturforståelse og gassisk språk. Disse timene ble arrangert og holdt på Lovasoa og var svært nyttig i forkant av praksis og møtet med gassisk kultur.  

Vi har til sammen hatt 10 svært innholdsrike uker i praksis. Praksisen vår har hovedsakelig vært fordelt på to ulike praksissteder. Først var vi 5 uker på den offentlige helseposten Ambalavato, så 5 uker på det private sykehuset Adranomadio.   

Ambalavato er en offentlig helsepost med ulike avdelinger som tilbyr en tjeneste som innebærer legekontor, fødestue, vaksinasjon av barn og prevensjon til kvinner. Dette var et fint sted å starte i praksis hvor vi følte oss velkommen. Her fikk vi hovedsakelig være med på mye vaksinering og oppfølging av barn. Vi var blant annet med en jordmor for å gi vaksiner til barn i små landsbyer utenfor sentrum. Vi fikk være med å assistere under fødsler og følge opp mor/barn. Videre var vi med på kliniske undersøkelser på legekontoret. Det er en helsepost hvor de fleste får hjelpen de trenger. Noe vi opplever som en viktig del av praksisen i Madagaskar er den kulturelle forståelsen. For å kunne forstå forskjeller og hvordan sykepleie praktiseres her må man kunne være kulturrelativ og nysgjerrig. Eksempelvis er det ulike kulturelle/religiøse ritualer som må tas hensyn til og legges til rette for.


På det private sykehuset Andranomadio har vi vært på kirurgisk avdeling. Her har vi i all hovedsak fått være med å observere en hel rekke ulike operasjoner. Her har vi fått være med på saker som er svært annerledes fra norsk praksis. Pasientene har oftest svært lite ressurser og venter til det er helt kritisk med å komme til legen. Av økonomiske og kulturelle årsaker har vi derfor fått være med å gi sykepleie til svært dårlige pasienter. Enkelte dager i praksis har gitt særlig sterke inntrykk som har gjort tid til refleksjon viktig. Vi har vært svært heldig med styrken i vår gruppe, hvor vi har snakket åpent og ærlig om hva vi synes er både fint og tøft under utvekslingen.  Det har også vært organisert ukentlig refleksjon med lærer på Lovasoa, noe som har opplevdes spesielt viktig for denne praksisen.



Gjennom Lovasoa har vi fått flinke oversettere med oss i praksis 2-3 ganger per uke, dette har vært til stor hjelp på språkbarrieren. I praksis har vi også vært heldig og fått hospitere på andre sosiale instanser som fengsel, døve-skole, barnehjem og “toby”.  Sammen med andre sykepleierstudenter har vi undervist i HLR og førstehjelp for de ansatte på Lovasoa. En annen del av praksisen vår har vært hospitering på SDL (3 dager), et prosjekt som hjelper vanskeligstilt gassisk ungdom. Her fikk vi som oppgave å gjennomføre sykepleiefaglig undervisning for ca 40 deltakere. Undervisningen skulle være kultursensitiv og i tillegg svare til reelle behov hos brukerne.

Sosialt og utfluktsmuligheter

Sosialt har vi hatt et fantastisk opphold, hvor Lovasoa skal ha all æren for dette. Lovasoa har egne miljøarbeidere som er ansatt for å styrke studentmiljøet på Lovasoa, de tok oss godt imot og viste oss rundt i byen.  Miljøarbeiderne tar initiativ til aktiviteter, måltider og utflukter sammen som gjør at det føles tryggere og lettere å bli kjent i området.  

Gjennom guider som Lovasoa kan anbefale har vi dratt på to ulike utflukter i Madagaskar, først regnskogen i øst med lemursafari, så til vestkysten med de berømte Baobab-trærne. Under utvekslingen var det fine forhold for å få arrangert turer til forskjellige steder i dette mangfoldige landet. Ettersom vi var her i 90 dager måtte visumet vårt fornyes, noe som innebærer at man må til hovedstaden eller reise utenlands. Vi valgte å reise utenlands og planlagte derfor en tur til Mauritius. Madagaskar i seg selv er et fantastisk land som har mye å tilby om man vil reise rundt. Som nordmann er det rimelig å leve her, noe som gir muligheter for masse opplevelser for en billig penge.  

​​​​​​​

Søk utveksling, søk Madagaskar,  

Lykke til! 

 

Publisert 1. sep. 2023 18:29