BIK ved University of Latvia, vår 2024

Anders Johansen: Vi var en gruppe studenter som skulle på utveksling samtidig, og etter litt betenkning falt valget på Latvia for majoriteten av studentene.

Hei, mitt navn er Anders Johansen og jeg er 23 år. For tiden studerer jeg internasjonal kommunikasjon med spesialisering i politisk kommunikasjon ved Høyskolen i Østfold, avdeling Halden. I løpet av mitt fjerde semester på høyskolen, hadde jeg en utvekslingsperiode i Riga, Latvia, våren 2024. Vi var en gruppe studenter som skulle på utveksling samtidig, og etter litt betenkning falt valget på Latvia for majoriteten av studentene.

Ferden startet den 27. januar med biltur fra Fredrikstad med to kompiser gjennom Sverige, for så å overnatte en natt på ferge. Fergen tok oss over Østersjøen til Ventspils, en havneby vest i Latvia. Etter en nokså lang kjøretur på omtrent 2 timer gjennom skog og landsbygd, hadde vi ankommet Riga. Noen av medstudentene våre dro ned noen dager før oss og anbefalte at vi ikke skulle bo der vi opprinnelig hadde planlagt, da det var mye skadedyr og dårlig renhold der. Kameraten min og jeg fulgte etter våre medstudenter og byttet bo lokale til «Duck Republik» for en litt dyrere pris, men med et større utvalg av aktiviteter som biljard, bar og treningsstudio. Et stort pluss var dens korte avstand fra skolen vi skulle gå på. Eneste negative jeg kan komme på angående stedet vi leide var en del støy, spesielt sent på kvelden og utover natten, både i gangene og på parkeringsplassen utenfor vinduet vårt. Det var flere kjøkken å velge mellom til matlaging, og arrangementer ble ofte avholdt i bar og sosial området i førsteetasje. Jeg delte rom med en av mine kamerater, vi hadde eget bad på rommet og betalte 299 euro i måneden.

Vi hadde i underkant av en uke før skolen startet. Disse dagene ble brukt til å kjøpe nødvendige artikler som håndklær, såper og sengetøy, litt sightseeing og informasjonsmøte med utvekslingsansvarlige ved skolen vi skulle gå på «University of Latvia». Riga er en bauta innenfor middelalder arkitektur, med innslag av gotisk og romanske byggverk. Riga har en rik historie med sterke preg fra både katolisismen og ortodoksisme, som gjenspeiles i de imponerende kirkene og katedralene som er spredt jevnt over hovedstaden. Skolegangen startet brått og plutselig var vi i gang. Først fikk vi ikke de fagene vi hadde søkt på, så vi måtte på tampen søke på nye fag og krysse fingrene for at det var plass til oss. Til slutt kom vi inn på fag som oppfylte studiepoengene vi trengte og som ikke kræsjet med hverandre på timeplanen, men siden dem bruker et annet poeng system enn vi gjør i Norge, måtte vi ha 6 fag for å få riktig mengde studiepoeng. Den store mengden med varierte fag ble en tidlig påkjenning på et travelt semester. Fagene kameratene mine og jeg landet på var: Development Anthropology,
Latvisk A1,
Politics and Gender,
Traditional Music in Latvian Society,
European Union I: Integration and Institutions og
European Union II: Policies and Decision-making.

EU fagene var høyst relevante for utdanningsløpet mitt, men resten må jeg ærlig si jeg kunne ha vært foruten. Selve undervisning foregikk overaskende likt som det vi var vant til, med unntak av et stort fokus på muntlig engasjement i timen, både i form av diskusjoner og muntlige oppgaver som presentasjoner.

At vi ikke fikk fagene vi skulle ha, som gjør at vi må ta opp fag igjen når vi kommer hjem til Norge, satt dessverre et litt negativt preg på hele utvekslingsopplevelsen og var en demotiverende faktor fra starten av. Dette har ført til et litt tungt semester med mange fag og helt nye utfordringer. Selve stedet, altså byen, landet og boforholdene har vært utmerket. Det har vært spennende å kunne bo i et annet land, dog ikke så langt unna hjemme. Men skolegangen har dessverre vært litt trøblete.

Publisert 4. juli 2024 13:22 - Sist endret 4. juli 2024 13:23