Innovasjon og prosjektledelse ved Beijing Jiaotong University, Kina (høst 2019)

Lars Kristian Morka: Grunnen til at jeg valgte å utveksle til Kina er fordi jeg ønsket å utfordre meg selv ved å reise til et sted med en helt annerledes kultur, levemåte og språk, samt å opparbeide meg en etterspurt erfaring i arbeidslivet.

Etter endt fire måneder utveksling i Beijing vil jeg komme tilbake til Norge med en koffert full av suvenirer og med muligheten til å tenke mer komplekst og kreativt, samt erfaringer som gir meg større sannsynlighet for å være suksessfull i arbeidslivet. Dette ifølge Times Magazine. 

Kofferten er full av suvenirer, men om den og er full av mer komplekse tanker får jeg undersøke framover. Det jeg vet er at jeg har sett en del av verden hvor ting gjøres veldig annerledes, men også veldig likt. At det er mye vi kan lære av Kina, og at det er mye Kina kan lære av oss. Og at jeg har utviklet mine kommunikasjonsevner, kommet meg et steg nærmere på å finne ut hva som er viktig for meg, og fått et sammenligningsgrunnlag på hvordan vi gjør ting i Norge. Nyttig lærdom for en som studerer Prosjektledelse og Innovasjon er i kofferten, det samme er personlig vekst og selvsikkerhet.

Jeg studerer Prosjektledelse og Innovasjon på Høgskolen i Østfold, og femte semester utvekslet jeg 4 måneder til Beijing, Kina. Emnene jeg valgte å studere i Kina er «Advanced Managment, Logistic and Supply Chain Management, Communication, International Business samt Chinese Listening and Speaking og Comprehensive Chinese. Grunnen til at jeg valgte å utveksle til Kina er fordi jeg ønsket å utfordre meg selv ved å reise til et sted med en helt annerledes kultur, levemåte og språk, samt å opparbeide meg en etterspurt erfaring i arbeidslivet.

Ankomst

Jeg ble tatt godt imot av Beijing Jiaotong University når jeg ankom Kina. En student fra universitetet hentet meg på flyplassen og leverte meg trygt til studenthybelen jeg skulle bo på. Jeg fikk tildelt en kinesisk fadder, som hjalp meg med alt fra studentregistrering, opprettelse av kinesisk bank-konto til hvordan kantinene fungerer. De kinesiske fadderne er veldig imøtekommende og hjelpsomme, nesten på grensen til at en pragmatisk nordmann føler seg til bry. Den første uken går til å registrere/betale for hybel, ordne studiekort osv. Kommunikasjonen fra Universitet kan være bedre her, så anbefaler alle å sette seg inn i f.eks mange dager man trenger hybel og ikke betale for mer enn man trenger, da administrasjonen som tar deg imot ikke alltid er like service innstilt. Heldigvis har man med seg en kinesisk fadder som kan ta de kranglene på kinesisk for deg. Jeg ble og bedt om å fylle ut en helseattest før jeg dro, dette er ikke nødvendig så spar de pengene.

Universitetet

Jeg utvekslet et semester i Kina på Beijing Jiaotong University. Dette er et av de eldste universitetene i Kina og ble opprettet i 1896. Det ligger i Haidian distriktet, nær Xizhimen togstasjon sentralt i Beijing. Om det ikke sier deg noe så er ikke det noe rart, det viktige her er at det ligger utmerket til for å utforske byen. I Kina er universitetet rangert som nr 50 av 2500 universiteter og på fagfeltet «Transportation Science and Technology» er det kåret til verdens beste.  I Kina er det mange mennesker og det gjelder og universitetet. På campus der jeg bodde studerer og bor det ca 25,000,- mennesker.  Campus fungerer som en liten norsk by. Det er 13 kantiner man kan spise på, 3 matbutikker, 12 basketball-baner, 2 fotballbaner og mye mer. Dette er en stor kontrast til Høgskolen i Østfold, og det er veldig behagelig å kunne fråtse i et uendelig utvalg av middager/lunsj/frokost til 12kr i motsetning til diverse norske bagetter til 50kr. For de kaffetørste så er det og flere kafeer på campus, en kaffe i Kina koster det samme som en kopp kaffe i Norge. 

Utvekslingsstudenter bor i egne utvekslingsstudent-hybelhus, så det er lett å komme i kontakt med andre. Størrelsen på rommet er ca 15m2 og man deler rommet med en annen. Kvaliteten på rommet er ikke like god som i Norge, men det godt nok til at man kan bo der over en lenger periode. Rommet har eget bad. Det er og felles kjøkken i gangen, men i Kina så koster en middag i kantinen ca 15 kroner, så de blir sjeldent brukt. Hybel-leien er  ca 7500,- kr pr semester. Det er et utallige forskjellige studentorganisasjoner man kan melde seg inn i som dans, fotball, basketball, pingpong, språk, reise ect. Så det er lett å finne andre med like interesser. 

Her er et bilde fra Bell Tower i Beijing. Før i tiden ble slått på en stor bjelle i tårnet for å starte dagen og å avslutte dagen. 

Sosialt

Min hverdag i Kina har ganske likt som i Norge. Dagene har gått til å studere, trene og reise. Jeg har hatt ca 4 timer undervisning hver dag, så det er mye muligheter for å utforske byen. I Beijing så vil jeg anbefale å besøke de kjente turiststedene. Den forbudte by, Himmeltempelet, Sommerpalasset, Lama Temple, Antique Market, Silk/Pearl Market og Qianmen Street. Vil du se pandaer kan du dra til Beijing Zoo. 

Beijing er en utmerket base for videre utforsking av Kina. Shanghai er 4.5 timer unna med hurtigtog, og den kinesiske muren kan besøkes etter en time i buss. Det er og mange muligheter for reising, da det finnes flere reisebyråer som spesialiserer seg på studenter, som tilbyr pakkereiser fra 2 til 14 dager. Alt fra overnatting på den Kinesiske muren i telt, som man kan se bilde av, til elvecruise, besøke Tibet m.m. Det er og gode muligheter å besøke naboland, men husk å bestille visa med «multiple entry» om man ønsker å gjøre dette.

Utdanning

Kvaliteten på utdanningen i Kina er ikke like god som kvaliteten i Norge. Derfor anbefaler jeg utveksling til Kina av andre grunner enn de faglige. Man vokser mye på å bli kjent med en ny kultur og utfordringene ved å være i et helt ukjent land med ukjent språk. Dette er erfaringer man ikke kan studere seg til. Disse erfaringene er noe man har stor nytte av, spesielt om man havner i en leder situasjon i fremtiden, så for studenter som studerer Prosjektledelse og Innovasjon, eller som har et ønske om å jobbe som en leder i fremtiden kan jeg absolutt anbefale å utfordre seg selv ved å utveksle til Kina. Det norske næringslivet etterspør personer med kjennskap til Kina og ved å ha denne erfaringen stiller man sterkt i arbeidslivet etter endt utdanning.

Fagsammensetningen fungerer litt annerledes i Kina enn i Norge. Hvert kurs gir enten 4 eller 6 norske studiepoeng. Jeg hadde seks forskjellige fag når jeg utvekslet. Flere fag gir mulighet for en bredere utdanning noe som jeg personlig satte pris på.

Utbytte

Bør du utveksle til Kina? Om du ønsker størst mulig faglige utfordringer så er svaret nei. Om du ønsker personlig vekst, oppleve en helt ny kultur, få verdifull erfaring på en CV og mange måneder med opplevelser så er svaret ja. Det er heller ingen ulempe heller at man kan spare penger på å reise til Kina. Et matbudsjett på 250 kroner i uka er alt man trenger i levekostnader. Koffert som blir med tilbake til Norge er full av suvenirer og med muligheten til å tenke mer komplekst og kreativt, på gjensyn Kina.

 

Publisert 4. des. 2019 11:17 - Sist endret 4. des. 2019 11:25