Innovasjon og prosjektledelse ved University of West Attica, Hellas (høst 2022)

Erasmus+ utvekslingsstudent Margrete Støyva Askim: Når det kommer til lærerne så var de veldig snille og gode i engelsk. De hadde forståelse for at vi var på utveksling og ville dra på utflukter og oppleve ting og ikke bare sitte med skole. De ville at du skulle bestå, og var relativt fleksible på innleveringsfrister og eksamen.

I mitt 5. semester ved Innovasjon og prosjektledelse bestemte jeg meg for å utveksle til Athen i Hellas sammen med en medstudent. Dette er hovedstaden i landet og en stor by med utallige ting å finne på. Semesteret her begynner i starten av oktober og varer til midten av februar, men det er vanlig at en er ferdig med all undervisning og eksamener i slutten av januar.  

Skole

The University of West Attica har tre campuser. Campus 1 ligger i nærheten av Aghia Marina, Campus 2 ligger ved Egaleo og Campus 3 ligger i Ambelokipi. Vi tilhørte i hovedsak campus 2, men hadde også ett fag på campus 1. For å komme oss dit tok vi først metro et godt stykke, videre måtte vi enten gå eller ta buss. Universitetet tilbyr gratis frokost, lunsj og middag til alle Erasmus studenter. Dette var noe vi ikke utnyttet oss så ofte av ettersom måltidene var veldig enkle og ikke alltid like gode. I tillegg er ikke kostnadene for å spise ute all verdens, og for en gyros koster det typ rundt 3,5 euro. Videre tilbyr universitet også gym som er fritt å bruke. Du kan med andre ord spare en del penger på disse tingene hvis du velger å bruke de.

Undervisningen foregikk mellom tidsrommet 0900 til 2000. Når det kommer til lærerne så var de veldig snille og gode i engelsk. De hadde forståelse for at vi var på utveksling og ville dra på utflukter og oppleve ting og ikke bare sitte med skole. De ville at du skulle bestå, og var relativt fleksible på innleveringsfrister og eksamen. Vi hadde til sammen seks fag, og kun eksamen i tre av dem. Ellers ble karakteren basert på presentasjoner og skriftlige oppgaver, disse fikk vi i starten av semesteret og skulle ikke leveres før etter jul. Under eksamen satt vi tett ved siden av hverandre, og flere diskuterte med hverandre, så på hverandres ark eller på telefonen, noe læreren ikke brydde seg sånn veldig om. I tillegg kom de alltid minst en halvtime for sent til timen og avsluttet gjerne en time før tida. Dette vil si at hvis timen skulle vare fra 12 til 15. så startet vi ikke gjerne før 1230 og var ferdige til 14.

Vi hadde fagene

  • Principles of Marketing
    Kan minne om studentbedrift uten den praktiske delen.
  • Business for English Communication
    Et litt tørt fag hvor man lærte om å skrive rapport, hvordan bruke statistikk som et hjelpemiddel i en rapport, hvordan presentere, kildehenvisning, CV skriving, osv.. blandet med engelsktimene vi hadde på ungdomsskolen hvor vi lærte å bøye verb.
  • Public Relations
    Det eneste faget som var obligatorisk. Handler om forholde mellom en organisasjon eller en offentlig person og offentligheten. Hvordan disse blant annet blir fremmet i media (PR).
  • Supply Chain and Inventory Management
    Handler om hva som skjer I et produkt fra råmaterialer til det satt i hylla på butikken og solgt til kunde.
  • Research Methodology
    Går typ inn på hvordan gjøre forskning. Teknikker, prosesser, metoder, osv..
  • Event Management
    Omhandlet hvordan en skulle lage et arrangement.

Bolig

i reiste til Hellas to uker før skolestart hvor vi leide en leilighet på Airbnb ettersom vi ikke hadde funnet oss noe bolig før vi reiste ned, ei heller visste om hvilke områder som var trygge å bo i. Det var ingen før oss som hadde reist på utveksling til Athen, og vi ville bli litt mer kjent med byen før vi bestemte oss. Man må være litt forberedt på at det er en litt annen levestandard der nede, og dette blir også reflektert i mange av leilighetene. Likevel hvis du er tidlig ute så kan du finne noe bra for relativt billig penge. Jeg anbefaler derfor å se etter bolig så tidlig som mulig. Da vi begynte å lete på de forskjellige sidene som fantes var det veldig lite å finne, og mange av leilighetene var allerede utleid til andre. Selv endte vi opp med å betale rundt 650 euro hver for en leilighet som lå en time unna skolen og rundt 20 minutter unna sentrum, mens mange av vennene våre betalte alt mellom 300 til 400 euro for en leilighet nærmere sentrum.

Hvilket område du bor i er også en faktor som spiller inn i pris og noe en burde ta i betrakting. Vi flyttet hele 3 ganger ettersom de første to områdene vi bodde i var ganske sketchy. Spesielt for jenter kan det være skummelt å gå ute alene på kvelden enkelte steder. Selv hadde jeg en opplevelse av at en mann fulgte etter meg på vei hjem fra butikken. Områder jeg ville anbefalt å holde seg unna er Omonia, Kato Patissia og Aghos Nikolaos. Vi endte opp med å bo i Ambelokipi og var veldig fornøyd der. Jeg kan også anbefale Panepistimio, Syntagma og Monastriaki, ellers bodde det også mange Erasmus studenter i områder som Victoria, Egaleo og Eleonas.

Sider du kan sjekke ut er Facebook siden til ELA Housing – Apartments & Living. Dette er en organisasjon som leier ut leiligheter til Erasmus studenter. Du kan også sjekke Airbnb og Housing Anywhere.

Opplevelser

Det er finnes flere universitet i Athen, og hver av disse har sine egene organisasjonsgrupper som organiserer helgeturer, dagsturer og fester. En blir dermed ikke bare kjent med folk fra sitt eget universitet, men også fra de andre. Jeg ville anbefalt å følge disse gruppene på sosiale medier så tidlig som mulig da en må melde seg på flere av turene tidlig i semesteret. På høst semesteret er det blant annet turer til Mykonos, Santorini og Thessaloniki. Vi fikk selv ikke vært med på enkelte av turene ettersom de allerede var utsolgt da vi fikk vite om dem, men jeg anbefaler på det sterkeste å reise. En blir kjent med ekstremt mange, og selv om Athen er en stor by så er Erasmus «samfunnet» lite, og man treffer ofte de samme menneskene igjen på fester og andre turer. Det er også på disse turene at vi ble kjent med vennene vi var mest sammen med. Videre tilbyr Erasmus Life Athens (ELA) dagsturer hver søndag. Dette er også en gruppe du kan jobbe frivillig i og på den måten få gratis tilgang til flere av festene, samt god rabatt på utfluktene. Eventuelt kan du kjøpe et ELA card og få billigere inngang og billigere turer.

Det er mye å finne på i Athen også, du kan dra på stranda, besøke flere forskjellige museer, dra opp til Akropolis eller Lykabettos, som begge er fine steder å se solnedgangen fra. En kan shoppe i handlegaten i sentrum (Ermou) ellers finnes det også mange kjøpesenteret et lite stykke unna, for eksempel The Mall Athens og Golden Hall. Får en litt hjemlengsel så kan en alltids dra på IKEA å kjøpe svenske kjøttboller, svensksjokolade eller giflar, og vil man ut for en drink finnes det flere fine rooftopbars i nærheten av Monastriaki.

Praktiske råd:

  • Vær tidlig ute!
    • Begynn å følge organisasjonsgrupper som Erasmus Life Athens, ESN KAPA, ESN NTUA og ESN AUEB på Facebook og Instagram.
    • Finn bolig tidligLast ned WhatsApp og bli med i Uniwa Erasmus sin gruppe. Her kommer det mye nyttig informasjon, og WhatsApp er også der mye av kommunikasjonen med andre medstudenter finner sted.
    • Skaff deg metro kort! Kortet funker på all kollektivtransport i Athen, både metro, buss og trikk. Og når du er student får du halvpris. Bare ta med deg pass/ID og studentkort/acceptance letter og gå til en metro stasjon for å fikse det.
  • Istedenfor å bruke Google Maps som vi er vant til her hjemme ville jeg ha lastet ned Moovit. Denne oppdaterer bedre tidene til de forskjellige transportmidlene.
  • Ikke ta taxi, disse kan fort scamme deg. Bruk heller Uber appen, da er du helt sikker på hvilken pris du må betale. I tillegg så slipper du å ta ut kontanter ettersom flere taxisjåfører kun tar cash.
  • Ikke ta bussen til stranda da denne er veldig uforutsigbar. Det er ikke alltid den dukker opp til riktig tid og den kan være ganske full. Anbefaler heller å ta trikk. Den har i tillegg stopp rett ved.
  • Anbefaler å ta turen innom byene Nafplio og Meteoria. Om ikke på helgetur så ble med på ELA sin søndagstur.
  • Ikke bekymre deg for at ting tar tid. Grekere har ikke dårlig tid, og Universitet kan være ganske trege med å sende ut informasjon.  Har du spørsmål send mail til din Stefanos (Erasmus koordinator ved Campus 2) han er ekstremt hjelpsom og rask til å svare. Eventuelt gå innom kontoret.
  • I november begynner det å bli kaldt, så husk å ta med deg varme klær også. Blir nok ikke like kaldt i Norge, men ha i bakhodet at enkelte år har kommet snø, dette gjorde det forresten en av de siste dagene vi var der i februar også. Så husk vinterjakka.
  •  
Publisert 9. mars 2023 23:00