Arbeids-og velferdsfag ved VIA University College, Århus, Danmark (vår 2018)

Stian Karlsen var Erasmus + utvekslingsstudent i Danmark våren 2018.

Navn: Stian Karlsen

Utdanning: Bachelor i Arbeids -og velferdsfag på Høgskolen i Østfold campus Fredrikstad

E-post: skarlsen95@gmail.com

Vertsinstitusjon: VIA University College, Århus, Danmark

Modul: Working in Contexts of Disaster or Conflict

Semester: Vårsemester 2.året

Semesterstart: 1.februar 2018

Semesterslutt: 30.juni 2018

Reisen til Aarhus

Høgskolen i Østfold og VIA University College gir via deres nettsider god informasjon angående hva man må og bør forberede seg til før man ankommer Aarhus. Jeg fløy fra Oslo til Aarhus lufthavn gjennom SAS som har fast direkte rute dit. Etter ankomst i Aarhus lufthavn kan man ta flybuss til Aarhus og man går av på Aarhus Hovedbanegård i sentrum av byen.

Bolig

Før utveksling fikk jeg informasjon om at VIA University College kunne på mine vegne finne ledig studentbolig for meg, noe som jeg takket ja til. Det er mange studenter i Aarhus og det er stor konkurranse om å få de sentrale studentboligene, så man kan måtte regne med å ende opp med å bo i utkantene av byen. Jeg havnet på et studentinternat i utkanten av byen hvor jeg bodde i et kollektiv med 11 andre. Her var det mange andre like kollektiver ved siden av hverandre og med en liten lokal matbutikk, bar og treningsrom med kort gangavstand fra kollektivene. Kvaliteten på kollektivene var ikke det beste da det er eldre bygg og i varierende grad rent, men prisen var relativt lav. Gode muligheter for gå/joggeturer i nærheten og andre sosiale aktiviteter ellers på området.  Studentinternatet var ca. 25 min med buss unna skolen og ca. 30 min unna sentrum hvor bussen gikk flere ganger i timen. Jeg ble tildelt en studentfadder fra skolen som skulle frakte meg til der jeg skulle bo og utlevere nøkler. Dette opplevde jeg og andre utvekslingselever i min klasse som veldig betryggende og gjorde ankomst og innflytning mye enklere.

Administrativt

Det kan lønne seg å komme et par dager eller 1 uke før undervisningen begynner for å bli bedre kjent med omgivelsene, tid til innkjøp av ting man trenger, hvor skolen ligger og hvordan komme seg dit. Det er gode muligheter for å ta buss og tog i Aarhus og i Danmark generelt så det er for det meste en enkel sak å komme seg rundt gjennom kollektivtilbudet. Etter ankomst må man registrere at man flytter til Danmark og få et CPR-nummer(tilsvarer personnummer), VIA University College arrangerte CPR-registrering på skolen som alle utvekslingselevene kunne benytte seg av, noe jeg også gjorde.

Faglig og sosialt

Under mitt utvekslingsopphold i Aarhus tok jeg en modul som inkluderte 2 emner. På slutten av hvert emne skrev vi en eksamensoppgave på ca. 5 sider hvor temaet for oppgaven blir valgt av studentene selv på bakgrunn av læringsmålene. Undervisningen foregikk på Engelsk og det tok for meg kort tid å venne meg til å lytte til og kommunisere på Engelsk. Det første emnet fokuserte på katastrofer og andre lokale nødstilfeller som rammer barn og familier. Her lærte jeg om ulike drivere av konflikter på kort sikt og lang sikt, type katastrofer, hvordan dette påvirker folk og deres omgivelser, og hvordan man som sosial arbeider tilnærmer seg og håndterer krisesituasjoner. Det andre emnet i modulen fokuserte på konflikt perspektiver, hvordan analysere konflikter, og ulike teorier og konsepter. Her lærte jeg om konflikter i forskjellige kontekster, på ulike nivåer og i forskjellige kulturer. Var fornøyd med undervisningsopplegget for det meste, med unntak av et par små ting her og der som er vanlig. Dette er kunnskap og kompetanse jeg får nytte av mens jeg fullfører utdanningen min og når jeg senere kommer ut i arbeidslivet.

Under utvekslingsoppholdet har jeg knyttet gode relasjoner til andre utvekslingsstudenter og dansker jeg har gått i klasse med, i tillegg til andre fra kollektivene på studentinternatet. Vi har utforsket utelivet i Aarhus sammen, hatt quizkvelder/filmkvelder og generelt vært en sammensveiset gjeng hvor enkelte av oss har dratt sammen på byturer til blant annet København, Aalborg og Odense. Litt kultursjokk var det selv som nordmann i Danmark da jeg fant ut at skolen hadde fredagsbar med alkoholservering inne på skolens kantine område. Avslutningsvis vil jeg anbefale et utvekslingsopphold til alle studenter som ønsker en annen studieopplevelse med omgivelser som ikke Norge kan gi og som ønsker å danne nettverk samt utvikle språkkunnskapene sine. 

 

Publisert 12. jan. 2019 18:12 - Sist endret 16. jan. 2019 13:11