Arbeids- og velferdsfag ved VIA University College, Danmark (vår 2020)

Annette L'Orange Ekstrøm, Erasmus+ utvekslingsstudent: Foreleserne er primært danske og snakker utrolig godt engelsk. De er gode på å ikke bare forelese, men å få deg til å forstå sammenhengene. Det er alltid praktiske oppgaver i forelesningene og det var aldri et kjedelig øyeblikk. Det var spennende og givende både sosialt og faglig. Og kunnskapen jeg sitter igjen med kan jeg dra god nytte av videre i studiene og i arbeidslivet.

I mitt 4.semester 2.året på studiet Arbeids- og velferdsfag på Høgskolen i Østfold flyttet jeg til Århus i Danmark for å studere et semester ved VIA University College, Working in Contexts of conflict and Disaster.

Om studiet

Jeg studerte Working in Contexts of conflict and Disaster ved VIA University College. Dette er en nyoppusset skole med flott og nytt interiør. Dette er en sentral skole med ca. 5 min busstur til sentrumskjernen. Semesteret er delt opp i to emner som er 15 studiepoeng hver:

  • Conflicts and Social Work: konfliktperspektiver, teorier og konsepter. Med fokus på konflikter i ulike sammenhenger, på ulike nivåer og i forskjellige kulturer.
  • Children and Families in the Aftermath of Disasters – Social Work Responses: Modulen fokuserer på katastrofer og andre lokale kriser som berører barn og familier. Drivere av katastrofer og Tilnærminger til katastrofeintervensjon - kontekstuelle og juridiske

På slutten av hvert emne skrev vi en eksamensoppgave på ca. 5 sider hvor temaet for oppgaven blir valgt av studentene selv på bakgrunn av læringsmålene. Du får også god tid på å skrive oppgaven og veiledning underveis av foreleserne.

Klassen er med både internasjonale studenter men også danske studenter fra socialrådgiver utdanningen. Jeg opplevde ett godt og inkluderende klassemiljø der vi alle var nysgjerrige på hverandre og det ble mange gode samtaler. Jeg har fått nye venner for livet! Foreleserne er primært danske og snakker utrolig godt engelsk, de er gode på å ikke bare forelese men å få få deg til å forstå sammenhengene. Det er alltid praktiske oppgaver i forelesningene og det var aldri ett kjedelig øyeblikk. Det var spennende og givende både sosialt og faglig. Og kunnskapen jeg sitter igjen med kan jeg dra god nytte av videre i studiene og i arbeidslivet.

Reisen

Jeg valgte å ta bilen fatt reisen ned januar 2020, videre tok jeg danskebåten over natten og ankom Århus tidlig på formiddagen. Noen uker før blir du kontaktet av en Study buddy, dette er en dansk student som skal gå i klassen din og de kan bistå med henting fra togstasjon/flyplassen, jeg møtte min Study buddy utenfor leiligheten min og fikk nøklene og litt papirer. Du får også mobilnummeret til vedkommende om du skulle lure på noe, de er svært behjelpelige!

Jeg valgte å dra ned litt over 1 uke før studiestart, dette er noe jeg anbefaler fordi du har muligheten til å komme deg litt mer til rette og bli kjent med byen. Jeg brukte de ekstra dagene på å reise rundt og bli kjent med flere fra klassen jeg skulle gå i. Med tanke på leie av bolig ønsker de at du skal flytte inn rett før grunnet at studiestart i februar men jeg fikk gratis flytte inn 1 uke før fordi jeg spurte.

Det er også mulig å ta fly til Århus fra Oslo for rundt 400 kroner med SAS, flyplassen er ca. 40 min i buss fra Århus sentrum og bussene går til hver avgang!

Hybel

VIA vil kontakte deg ang bolig, de vil spørre deg om du ønsker å leie bolig gjennom dem. Det er ikke så mange valg men 99% av klassen min valgte å leie gjennom VIA og vi alle fikk hybler/kollektiv i en studentby som heter Skjoldhøjkollegiet. Dette er ett litt slitent sted med tanke på standard men til gjengjeld er det billig. Kollegiet ligger en ca. 17 min busstur fra sentrumskjernen og ca. 12-14 min fra skolen. Det er en buss som går til både skolen og sentrum, denne går ca. Hvert 4 min på dagtid og ca. Hvert 10 min på kveldstid. Så det er absolutt lett å komme seg rundt! Det er også en matbutikk på Kollegiet (Men denne blir kalt av lokale for «Århus sin dyreste matbutikk» så økonomisk ville jeg handlet ved en av de andre butikkene rundt). Det er også en egen bar/klubb på kollegiet der de arrangere diverse ting som quiz og spillekvelder.

Jeg bodde først i kollektiv med 12 andre på Skjoldhøj, standarden ved boligen var slitent og møblene er ganske gamle. Du har eget rom på ca. 13 kvm og et lite bad med varierende standar fra rom til rom. Jeg betalte rundt 2800 DK i mnd for dette rommet inkludert alt. Opplevde at veggene var ganske tynne og det var utrolig lytt, dessuten bor du med ganske mange mennesker og det er ett lite kjøkken uten oppvaskmaskin og med en fungerende komfyr. Altså det var mye rot og vanskelig å få lagd seg mat. Derfor etter kort tid kontaktet jeg boligkontoret og fikk internflyttet inn til en enkelthybel med eget kjøkken og bad i huset ved siden av. Og jeg trivdes utrolig godt med det og fikk ett godt forhold til mine naboer.

Jeg vil absolutt anbefale enkelt hyblene enn kollektivene, for en egen hybel er det ca. 500NOK mer i måneden men det er verdt det! Det kan være verdt å nevne i søknaden til VIA at du ønsker enkelthybel på Skjoldhøj. Andre enkelthybler kan fort kost deg 5-6 tusen DK.

Sosialt

Under utvekslingsoppholdet har jeg knyttet gode relasjoner til andre utvekslingsstudenter og de danske studentene, hadde et godt samhold og dro mye på tur sammen for å oppleve Danmark på sitt beste. Litt kultursjokk ble det da nordmannen så utdeling av alkohol og øl i kantina på skolen på en torsdag. Du kommer aldri til å kjede deg i Århus, dette er en by med så mye å tilby. Jeg har aldri hatt det så gøy på fritiden enn i denne perioden og var så å si aldri hjemme fordi det var så mye å oppdage og alt er en kort busstur unna. Jeg kan anbefale også å dra på vintage shopping, dra på keramikk maling, dra til «den gamle by» og spise på de mange små cafeen Århus har å tilby. Det er også mange fritidstilbud gjennom VIA, det er ulike sportsklubber, danseklubber og en internasjonal vinklubb jeg deltok i! Det er nye aktiviteter etter skoletid hver dag.

Jeg anbefaler alle som vurderer å utveksle å gjøre det, det gir deg en faglig og ikke minst personlig kunnskap og ferdigheter som du ikke kan få andre steder. Det gir deg også venner for livet fra hele verden! Kunnskapen utveksling gir deg er kunnskap du kommer til å ha godt bruk for resten av livet og inn i arbeidslivet. Jeg kan anbefale Danmark på det sterkeste, dette er ett land man ofte tror er helt likt Norge men dette er ett land med uendelige muligheter og en fantastisk kultur! VIA er en flott skole med dedikerte og flinke ansatte som vil stå på hendene for at du skal få det beste oppholdet.

Gjerne ta kontakt om du vil høre mer om utveksling til Damark!

  • Navn: Annette L'Orange Ekstrøm
  • Utdanning: Bachelor i Arbeids -og velferdsfag på Høgskolen i Østfold campus Fredrikstad
  • E-post: Annetteekst@hotmail.com
  • Vertsinstitusjon: VIA University College, Århus, Danmark
  • Modul: Working in Contexts of Disaster or Conflict
  • Semester: Vårsemester 2.året
Publisert 26. nov. 2020 15:23 - Sist endret 28. nov. 2020 14:03