Studentpraktikant innen Prosjektledelse for Norges største europakontor i Brüssel.

Utvekslingsrapport av Josefine Blixencrone

Under mitt femte semester i studieløpet for Innovasjon og prosjektledelse ved Høgskolen i Østfold, fikk jeg muligheten til å praktisere fagfeltet i kjernen av EU. Internasjonalt arbeid som tok for seg fagfelt som prosjektledelse, prosjektutvikling, digitalisering og bedriftspraksis.

Sammenlignet med andre utvekslingsmuligheter var praktikantstillingen en ny måte å utveksle på. Her ble jeg introdusert til arbeidslivet i en internasjonal kontekst. Ved å koble tre emner ved studiet inn mot arbeidet, kunne jeg oppnå et sterkt læringsutbytte rundt profesjonelle aktører og mennesker som veiledet meg under prosessen.  

Bakgrunn:

Under mitt fjerde semester ble jeg som student anbefalt av min førsteamanuensis å søke på Osloregionens Europakontor sin utlysning for en praksisplass i Brüssel. Praktikantoppholdet skulle ha en varighet på et semester, høsten 2021. Dette passet inn med studieløp, der jeg under mitt femte semester kunne velge egne valgfag. Etter en intervjuprosess fikk jeg tilbudet om en stilling og fikk dermed lagd en avtale mellom høgskolen i Østfold og kontoret jeg skulle arbeide for.

Kontoret:

Osloregionens Europakontor Brüssel, er en medlemsorganisasjon som består av 17 medlemmer fra Østlandet, som per dags dato er 3 fylkeskommuner, 13 kommuner og ett universitet. Kontoret skal bidra til å knytte Osloregionen nærmere Europa, og skape nye muligheter for innovasjon, regional utvikling og verdiskapning hos medlemmene gjennom europeisk samarbeid. Europakontoret jobber med å gi medlemmene økt synlighet, kompetanse og deltakelse.

49% av sakene i kommune og fylkestingmøtene er direkte berørt av EU/EØS. Dette har aktualisert et behov for økt kunnskap og kompetanse om EU på lokalt, regionalt og nasjonal plan. Det er derfor viktig å sette ut norske representanter i en av EUs hovedkvarter, Brussel.

Europakontoret arbeider med kommunikasjon, policy notater og involverer seg i en rekke prosjektprosesser innen store EU programmer som: Horizon Europe, Erasmus+ og Interreg. Det er til sammen seks ansatte på kontoret, med bred portefølje innen digitalisering, utdanning og helse, kulturutvikling og det grønne skifte.

Innovasjon og prosjektledelse, ved HiØ er en studieretning som tar for seg et bredt spekter innen innovasjonsarbeid og prosjektprosesser. Ved å kunne få en praktikantstilling innen Osloregionens Europakontor har jeg kunne utnyttet en kompetanse som har blitt utviklet gjennom studietiden. Jeg har blitt involvert i prosjektsøknader, lagd workshop, arbeidet med kommunikasjonsarbeid og skapt nye måter å bruke digitale verktøyer på, samt lagd en ny strategi for digital kommunikasjon.

Mitt første møte med Brüssel og de ansatte:

Før jeg ankom Brüssel, var jeg i tett dialog med mine praktikantveiledere og HiØ sitt internasjonalekontor. Jeg fikk tildelt informasjon om bosted, spisesteder, hvordan man reiste gjennom Belgia og hva jeg måtte vite før jeg reiste. Fire måneder før avreise fikk jeg mulighet til å sette meg inn i arbeidsoppgavene og lesestoff som kunne var essensielt å vite før jeg begynte arbeidet.

Jeg ble møtt med store smil og en varm velkomst av resepsjonisten, kontoret og andre internasjonale praktikanter. Det tok ikke lang tid før jeg fikk invitasjoner til ukentlig tirsdags jogging med andre skandinaver og praktikantsamlinger med studenter fra bl.a. Norge, Sverige, Danmark, Italia, Hellas og Irland.

Emner / arbeidsoppgaver:

Fra en tidlig fase ble jeg inkludert i diskusjoner og samtaler som omhandlet fremtidig arbeid.

I begynnelsen var det mye faglig å sette seg inn i, der politiske hendelser og medlemmenes interesser sto i fokus. Arbeidskulturen til Osloregionens Europakontor er basert på involvering, åpne dialoger og korte ledd til kilden. Dette gjorde at jeg som praktikant fikk tidlig opplæring i fagfeltene, og kunne dermed føle meg trygg og komme med personlige input til visse temaer.

Mandagsmøter var et møtepunkt for ukentlig oppsummering av arbeidsoppgaver og gjøremål. Et forum som åpnet opp for diskusjoner og idémyldring. Under disse møtene kunne man som praktikant motta nyttig informasjon og få et innblikk i hvem man kunne gå til for hjelp innen visse arbeidsområder. I møtene ble jeg som praktikant sett på som en medarbeider, der mine faglige input og meninger ble hørt og verdsatt.

For å kunne få en praktikantstilling inn i studieløpet, var det viktig å involvere de tre sentrale emnene: digitalisering (IRI32018), prosjektutvikling (IRI24515) og bedriftspraksis (IRF33018). Derfor måtte jeg som praktikant legge opp initiativ til arbeidsoppgaver for å kunne få utbytte av bedriftspraksisen.

Digitalisering

Gjennom emnet, skapte jeg flere arbeidsoppgaver som omhandlet digital strategi og kommunikasjon. En av mine veiledere, EU-rådgiver innen det digitale skiftet, Andreas var også delaktig i tildeling av arbeidsoppgaver som omhandlet lesing og formulering av policy notater innen det digitale skifte. Det ble også lagd en ny strategi for kontoret, som tok for seg den digitale kommunikasjonen gjennom utvalgte kanaler.

Prosjektutvikling

Arbeidsoppgavene innen prosjektutvikling var noe jeg kunne involveres i under oppholdet.

Osloregionens Europakontor står ikke direkte bak en søknad, men veileder før, under og etter prosessen. En av prosjektene jeg ble inkludert i var prosjektet Competence+. Prosjektets initiativ kom fra to damer basert i Lillehammer kommune. Menneske og likestillingsaspektet er sentralt i en bærekraftig utvikling. Søknaden baserte seg på kompetanse løft med inkludering av mennesker som trenger å heve kompetansen, elever som ikke greier skoleløpet og store organisasjoner som NAV og andre private og kommunale aktører som trenger ressurser. Her fikk jeg aktivt delta i prosjektsøknaden som gikk under kategorien Erasmus+ finansiering, der jeg fikk brukt min kompetanse til veiledning i søknadsprosessen. 

Mye av arbeidet rundt organisasjonen handler om regional og kommunal utvikling. Gjennom kontorets oppgaver fikk jeg innblikk i prosesser og kom jeg tett på informasjon innen EU-fondene og prosjektutlysninger.

Bedriftspraksis

En av de sentrale arbeidsoppgavene til Osloregionens Europakontor er å kommunisere viktige hendelser tilkoblet EU til medlemmene, samt kommunisere til det internasjonale nettverkete for å fremme medlemmenes prosjekt og hente inn mulige samarbeidspartnere. Kommunikasjonsarbeidet innebærer finansieringsmuligheter i forbindelse med EU sine prosjektutlysninger, informering om sentrale bevegelser og prosjekter som befinner seg i EU, sette medlemmer i kontakt med internasjonale samarbeidspartnere og øke kompetansen til medlemmene gjennom deling av informasjon som arrangement, policy notater, lovpakker og utlysninger.

Bosted:

Før du ankommer Brüssel vil veilederne anbefale bosted. Her kunne flere få muligheten til å kontakte et bofelleskap der skandinaviske praktikantene fikk bo sammen. Mitt ønske var å bli kjent med landet, samt byen. Derfor valgte jeg en ordning gjennom nettsiden: Spotahome, et midlertidig bosted med trygge rammer. Her bodde jeg med en annen som opprinnelig kom fra Belgia. Han kunne dermed vise meg alt det kulturelle byen hadde å by på. Jeg ble introdusert til hvor de lokale handlet mat, de beste reiserutene og hvordan jeg kunne kommunisere på både flamsk og fransk for de som ikke kunne engelsk.

Sosialt:

EU boblen i Brüssel byr på flere arrangementer og møtesteder for praktikanter. Det er mange muligheter for sosiale sammenkomster, der du kan delta på aktiviteter som språkkurs, joggeturer, fotball, politiske stevner, reising, uteliv og mer.

Som en praktikant får du mulighet til å bli kjent med andre praktikanter, studenter, politikere og potensielle arbeidsgivere. Det er et eget skandinavisk nettverk som du tidlig blir introdusert til. Kjenner du en, kjenner du mange.

En av mine aller første møter med fremtidige venner var gjennom mitt kontor, der jeg møtte andre praktikanter som jobbet i samme bygning som meg. Gjennom dem ble jeg introdusert til et nettverk av andre student-praktikanter. Som praktikant skal du synliggjøre organisasjonen du arbeider for, dette betyr at du får mulighet til å kunne bli med på varierende arrangementer, der du plutselig kan få møte en ny venn.

Det er mange tilbud rundt deg. Du kan melde deg inn i grupper som utveksling av språk, du kan bli med på skandinaviske forum, der andre arbeidere og praktikanter møtes for å spise, se på fotballkamp, trene etc. I tillegg er det muligheter for å bli kjent med andre studenter ved Vrije University, som er i sentrum av Brüssel.

Utbytte:

En praktikantstilling har gitt en innføring i hvordan det er å være i arbeid og hva som kreves av deg som kollega. Jeg vet ikke hvor veien min vil gå etter studiet, men jeg har forstått at jeg ønsker å arbeide rundt menneskelige prosesser, utvikling og prosjekter.

Et internasjonalt praktikantopphold er en mulighet jeg ikke kunne være foruten. Jeg har ikke bare vokst faglig gjennom tverrfaglig samarbeid, men også hevet min språklig kompetanse og utviklet en trygghet i min posisjon som kollega, samarbeidspartner, prosjektkoordinator og kommunikatør.  Jeg har også innhentet et bredt nettverk utenfor landegrenser og har fått en større forståelse innen samarbeidet mellom EU og Norge. Det politiske perspektivet har også blitt utfordret, og jeg har komt ut med mer erfaring og kunnskap enn det jeg kom inn med.

Publisert 25. feb. 2022 10:38 - Sist endret 25. feb. 2022 10:40