Digital medier og design ved KdG Hogeschool, Belgia (høst 2023)

Mariel Rapp Simonsen Vennatrø: Jeg valgte lærerstedet Karel de Grote-Hogeschools sitt Erasmus høst program ‘Creative Technologies and Entrepreneurship’ for min utveksling, ettersom programmet passet perfekt inne i studieplanen min for mitt femte semester.

Ankomst og velkomst uke

Jeg ankom Belgia alene med buss fra London i starten av september, litt tidligere enn jeg trengte slik at jeg hadde muligheten til å utforske byen før semesterstart. Bussen kjørte gjennom Lille i Frankrike og ankom til slutt Brussel i Belgia. Fra Brussel tok jeg et direkte tog til Antwerpen som tar litt under en time. Toget i Belgia er det enkleste og beste framkomstmidlet. Om du skal et lite stykke eller besøke andre byer i Belgia, så går togene ofte og er rimelige!

Den første offisielle skoleuken arrangerte lærerstedet en velkomst uke. Denne uken ble mitt studieprogram kjent med hverandre og førsteåret av et annet studieprogram for internasjonale fulltidsstudenter; ‘Multimedia and Creative Technologies’. Første dag besto av introduksjons presentasjoner i auditorium og gratis drikke i kantinen på campus Zuid. Man møter nødvendigvis ikke de andre studentene i klassen din denne dagen, men man får med seg praktisk info om skolen og programmene. Dag to besto av omvisning av campus Hoboken, hvor jeg møtte de andre Erasmus studentene og første års studentene på ‘MCT’. Etter omvisningen hadde vi en gruppe utfordring der vi skulle holde opp mest mulig vekter med hjelp av kun papir og tape. Til å starte med så kjente jeg ingen på studiet, men i løpet av dagen ble jeg kjent med de fleste på min studie og en god del av fulltidsstudentene også. Siste dag var en felles piknik i parken ‘Park Noord’, hvor vi koste oss på gresset i solen og fikk gratis lunsj og drikke. Det ble også arrangert leker av Student Unionen i parken. Disse dagene var et veldig godt grunnlag for å møte og bli kjent med de andre utvekslingsstudentene og de nylig ankomne fulltidsstudentene. Alt er like ukjent og nytt for de andre studentene også, så alle er veldig velkomne og åpne til å bli kjent med deg!

Liste over mine fag  

Digital Media Production

Technology & Entrepreneurship

New Product Development (valgfag)

Motion Graphics (valgfag)

Digital Media Production og Technology & Entrepeurship er de eneste to fagene du er nødt til å ta under oppholdet ditt om du kommer for høst semesteret. Disse to fagene består av såkalte ‘underfag’. For eksempel består Digital Media Production av tre underfag; Camera & Content, AV Post-Production og Integration Project. Det høres kanskje masse ut, men disse fagene er relativt små og varer bare en kort periode før du starter med nye fag. For å fylle opp studiepoengene er du også nødt til å velge deg valgfag. Selv valgte jeg New Product Development og Motion Graphics. Motion Graphics likte jeg spesielt godt, da læreren er så lidenskapelig og gjør alt for at studentene skal prestere sitt beste. Skolen har også Nederlandsk undervisning som valgfag om det skal være interesse for det, som du kan ta med eller uten studiepoeng. Husk å lese gjennom emne beskrivelsen for fagene slik at du vet at fagene er for deg. Om du skal være uheldig å velge ‘feil’ valgfag så har du mulighet til å bytte med et annet helt i starten av semesteret.

Om Antwerpen og skolen

Antwerpen er kjent som verdens diamant hovedstad. Byen har mye historie med et vakkert preg av blandet arkitektur fra middelalderen til nåtid. Det er hjemmet til en av verdens beste skoler for mote, samt flere skoler for kunst. Med dette er Antwerpen full av både mote entusiaster og kunstnere, noe som reflekter veldig på plasser nær skolene rundt om i byen. Bruktbutikker kryr det av, med priser betydelig billigere enn i Norge. Selv kjøpte jeg sikkert en koffert med klær fra bruktbutikkene. Om du er som meg og liker å gå ut å ta en kaffe en gang iblant, så er det mange kule caféer å velge mellom, blant annet ble det åpnet en katte cafe rett før jeg dro tilbake til Halden.

Skolen Karel de Grote Hogeschool har syv campuser som er spredt på forskjellige plasser i byen. Skolen har programmer både på Engelsk og Nederlandsk med studenter fra rundt om hele verden, med andre ord er skolen veldig mangfoldig. Skolen tilbyr og setter vekt på praktisk arbeid, og lærerne dine er ofte hentet inn fra arbeidsplasser relatert til din studie for å lære bort hvordan ting fungerer i arbeidslivet.

Jeg hadde klasser i tre av skolens campuser; Hoboken, Zuid og Sint-Jozef. Om du skal søke på samme linje som meg, så er det mest sannsynlig i disse tre du også kommer til å ha fagene dine i.

Sosiale aktiviteter  

På skolen ble det ofte arrangert verksteder som man kan melde seg på. Blant annet hadde de verksteder for å lage krus, trykke egne tote bags og lage punch needle bilder.

Student Union og Erasmus Student Network sto for mange av de sosiale aktivitetene utenfor skolen for Erasmus studentene. De arrangerte blant annet turer til Amsterdam og Paris, hvor man betalte en sum for å være med og de ordnet med bosted og middager for oppholdene. I Antwerpen ble det ofte arrangert arrangementer på barene, slik som ‘pub crawls’, nasjonalitet bingo, karaoke, tema kvelder osv. Ellers ble det arrangert turer til aktiviteter i byen slik som laser tag, bowling og klatring!

Selv tok jeg turer utenfor skole tiden til andre byer i Belgia slik som Brugge, Ghent og Brussel sammen med venner. Med tog er det så lett å ta en spontan tur til en av disse vakre byene. Brugge og Ghent vil jeg definitivt anbefale å besøke om du kommer til Belgia!

Om det er noen ting Belgia er kjent for så er det belgisk sjokolade, vafler, øl og fries. Jeg måtte nesten begrense meg for å ikke spise de så ofte, da de er så sykt gode! I Antwerpen kan du blant annet besøke Chocolate Nation, for deg som vil ha ditt ‘Charlie and The Chocolate Factory moment’, som er verdens største Belgiske sjokolade museum. De har også øl museum du kan besøke der du kan smake øl mens du tar omvisningen.

Husleie

Det anbefales på det sterkeste av skolen å søke på bolig så tidlig som mulig. Skolen har ikke egne studentboliger, så å finne seg en plass å bo er ditt eget ansvar. Nettstedet jeg brukte til å søke på studentbolig og som ble anbefalt av skolen er Kotweb (studentkotweb.be). Studentboligene på Kotweb er merket med et kvalitets merke, slik at du vet at boligen har blitt sjekket og har god standard for oppholdet ditt. Leien kan variere og kan være alt fra 3000-6000kr i måneden. De aller billigste kan noen ganger være uten møbler, så vær oppmerksom på hva disse boligene inneholder og hva som passer for deg. Det kan også være lurt å se hvilken campus du skal studere på om du ønsker å bo nær skolen. Selv vil jeg anbefale å bo nære sentrum da det er gode muligheter for trikk, buss og sykkelveg til skolen!  

Transport

Som transportmiddel for kortere reiser tok jeg som regel i bruk trikken eller sykkel. Ofte gikk det raskere å sykle til skolen og rundt sentrum, da Antwerpen er lagt opp til å være sykkel vennlig. Jeg kjøpte et sykkelkort som jeg brukte under hele oppholdet (Velo-Antwerpen). Sykkelkortet kan bli brukt på alle Velo stasjonene i byen, som lar deg ta ut en sykkel som du kan levere på en annen Velo stasjon. Uansett hvor du sykler i Antwerpen så er det en sykkel stasjon i nærheten. Om du er usikker på hvor stasjonene befinner seg eller hvor det er ledige sykler, så kan du bruke appen til Velo. Som jeg nevnte tidligere, er toget det beste transport midlet om du ønsker å besøke de andre byene nær Antwerpen.

Utveksling i Antwerpen?

Allerede fra første uken ble jeg kjent med så mange gode mennesker og formet vennskap som jeg aldri vil miste. Antwerpen er veldig energisk og byr på masse å gjøre under oppholdet. Om ikke det er nok, ligger Antwerpen sentralt til mange andre spennende byer som du kan besøke for en liten dagstur eller lengre opphold. Nyttig info å vite er at semestrene i Belgia er ganske annerledes enn det vi er vant med i Norge, slik at du har eksamener i oktober/november og i januar. Dette vil si eksamener skjer over julen, og du må kanskje bruke litt tid til å jobbe i ferien. Arbeidsmengden er kanskje også litt mer enn man er vandt til på HiØ.

Men ville jeg anbefalt å studere i Antwerpen?

Helt klart!

 

Publisert 8. feb. 2024 15:36 - Sist endret 8. feb. 2024 15:36