Dataingeniør ved Queensland University of Technology (høst 2023)

Simen Harnes deler sine tanker rundt utvekslingen sin til Australia. Les hans rapport her.

Hei, jeg heter Simen Harnes og jeg valgte å dra på utveksling under mitt 2. år. Jeg gjorde dette fordi jeg har hørt av mange tidligere studenter at det er en opplevelse man ikke ønsker å miste. Jeg hadde en del valg å velge imellom for hvor jeg kunne dra, og jeg endte opp med å velge Australia med et par andre studenter fra samme studie.

Ankomst og bosted

Jeg ankom Australia 7. juli 2023 i Brisbane som er byen universitetet er i, og fikk transport av skolen til bostedet jeg og resten hadde booket. Vi hadde booket hos StudentOne som er en student «accomadation» for studenter. De eier flere bygg rundt i Brisbane man kan velge mellom når man først booker hos dem, en på Wharf street, en på Queens street og en siste i Adelaide street. Vi valgte Wharf street siden de hadde muligheter for alle oss som dro sammen til å bo på samme kollektiv. Det er et ganske fint bygg med en etasje for å studere og flere fellesområder som gir muligheten til å møte nye folk.

Fag

Siden hvert fag er verdt 7,5 studiepoeng så måtte jeg velge 4 fag får å få nok studiepoeng for semesteret. Jeg endte med å velge:

  • Cryptography
  • Microprocessors and Digital Systems
  • Network Security
  • Introduction to Robotics

Vi fikk beskjed siden hvert fag er verdt mindre studiepoeng enn vanlig så skulle ikke fagene være like «store» som de andre. Det visste seg at det ikke stemte helt, fagene hadde større omfang og arbeidsmengde enn det en forventet sammenlignet med fagene i Norge.

Cryptography var et rent digitalt fag der det ble gitt ut 10-15 videoer på 3-15 minutter hver uke. Det var muligheter for fysisk forelesning dersom nok folk sendte mail om det, men det skjedde aldri. Det var 2 obligatoriske oppgaver og en eksamen som bestemte karakteren i faget. 1 Midterm prøve og et gruppeprosjekt. Utenom hvordan forelesningene/videoene var satt opp så var det et fint fag, men veldig matematisk tungt.

Microprocessors and Digital Systems var nok favoritt faget ut av alle 4. Faget omgikk å jobbe på lav nivå språk som Assembly og videre til C på et integrert system. Det var mange delinnleveringer igjennom semesteret med ukentlige quizer og innleveringer og en «Extensions» som er litt vanskeligere an hver uke. Alle oppgavene og quizen telte mot karakteren din, og du har en eksamen på slutten. Det var fysiske forelesninger og øvingstimer etter som ga muligheten til å spørre om ting du ikke fikk med deg under forelesningen. Det blir også utgitt videoer du bør se på før forelesningene som omhandler temaet.

 

Network Security var nok faget jeg var mest skeptisk med. Det er et fag for masterstudenter som er noe vi fant ut av i starten av første forelesningen, og fagene du trengte får å ta faget sammensvarte ikke helt med det vi hadde i Norge. Vi hadde bare hatt Nettverk og Datasikkerhet, imens i Australia trenger du et fag som er som Nettverk, et for design av nettverk og enda et for administrering av nettverk. Siden alt ble gjort i Linux som ingen av oss hadde brukt tidligere på høgskolen så ble alle «tutorials» (timer der man jobber med obligatoriske oppgaver) en større utfordring.

Introduction to Robotics var det eneste faget som vi måtte velge siden det samsvarte med introduksjon til robotikk i Norge som vi egentlig skulle ha hatt. Faget starter med en streng beskjed at man ikke får lov til å snakke med andre studenter om hvordan man løser oppgaven, men at man lærer mest av å snakke med andre studenter.
Videre så blir det lagt ut forelesnings videoer som ble lagd i 2013 med utdaterte ressurser, der det ble brukt Mathlab til å simulere robot armen sin bevegelse, men vi skulle bruke Python. Jeg syntes dette er ganske dumt med hensyn på hvor mye det koster oss studenter å utveksle, deretter få 10+ år gamle forelesnings videoer der det eneste relevante er teorien og ikke noe mer. Utenom forvirrende kunngjøringer og utdaterte ressurser så gikk faget ganske bra.

Sosiale arrangementer

Det er et veldig stort fokus på sosiale arrangementer hos QuT. Under introduksjons uka så hadde flere av klubbene stands man kunne gå innom å sjekke hva de drev med under semesteret. De fleste klubbene hadde ukentlige aktiviteter som treningsøkter i Taekwondo eller noen store fester med QuT surfers. Jeg ble med i Taekwondo, men på grunn av arbeidsmengden fra skolen så kunne jeg ikke delta så mye som jeg skulle ønsket.

Ting man bør tenke på når du først ankommer

Når du først lander så er det første du bør gjøre er å kjøpe et mobilt abonnement. Jeg endte opp med Vodafone siden de hadde rabatt for studenter og de hadde ingen oppsigelsestid. Det neste du bør tenke på er å budsjettere ukentlige kostnader. Mange av stedene man kan leie av krever ukentlige betalinger og mat kostnader kan ligne på hvordan det er I Norge. Det siste er et busskort. Du kan kjøpe dem nesten overalt, men det enkleste er å stikke innom en 7/11 og spørre om et.

 

Til å konkludere så ville jeg ikke anbefalt å utveksle til Australia, dersom man ønsker å dra til Australia så ville jeg anbefalt å dra ditt på ferie isteden. Grunne til at jeg ikke anbefaler er mest på grunn av fagene vi kunne velge og hvordan de var satt opp. Alt fra utdaterte læringsmaterialer, forvirrende kunngjøringer og fag som vi egentlig ikke burde få lov til å velge basert på nødvendige forkunnskaper. Det er nok mulig at vi bare var uheldige med fagene vi valgte, men det er vanskelig å si. 

Publisert 5. feb. 2024 14:08 - Sist endret 5. feb. 2024 14:08